fbpx

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása lakáshitelből

2021.08.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:23

Osztatlan közös tulajdonú ingatlant szeretnél vásárolni, és hitelből? Mindenképp olvasd el alábbi cikkünket!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása lakáshitelből

Egy lakáshitel igénylésekor számos feltételnek kell megfelelned a jövedelemtől kezdve egészen az elegendő önerőig, de, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál, fel kell készülnöd arra, hogy a bankok további kritériumokkal toldják meg az amúgy sem rövid listát. Ha ezeket nem tudod teljesíteni, elutasítják az igénylésedet, de szerencsére nem lehetetlen küldetésről van szó, viszont érdemes rá felkészülnöd.

További dokumentumokra lesz szükséged

A plusz dokumentum, ami nélkül nem veheted meg az osztatlan közös tulajdonú ingatlant: a használati megosztási megállapodás, aminek a bank elvárásait maradéktalanul teljesítenie kell. Szerepelnie kell benne a felek megállapodásának az általuk tulajdonolt tulajdoni hányad mértékéről, a tulajdonostársak elővásárlási jogról szóló lemondó nyilatkozatának, a jogutódokra is kiterjedő használati megállapodásnak, a mérőórák rögzítésének, valamint a méretarányos vázrajznak. Fontos, hogy a használati megosztási megállapodás készülhet két tanúval ellátott magánokirati, vagy ügyvéd által ellenjegyzett formában is.

Ha nem stimmel a használati megosztási megállapodás

Ez komoly problémákat okozhat az osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlásakor, hiszen a bank elutasítja a kérelmet, illetve visszaküldi a dokumentumot javításra. A gond az, hogy ilyenkor újra kell írni az egészet, ami sokszor nem, vagy nem egyszerűen oldható meg; ha például az egyik tulajdonos elhunyt, akkor a hagyatéki tárgyalásig az örökösei sem szólhatnak bele az ügyletbe. Ilyenkor érdemesebb másik ingatlant keresni, mint belemenni a hosszadalmas jogi procedúrába.

Még egy fontos tanács

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vásárlásakor lényeges, hogy még csak ne is gondolj a foglalózásra a banki hitel megtalálása előtt, hiszen, ha elutasítják a kérelmedet, elveszíted a foglaló összegét, és lehet, hogy épp ez lesz az, ami miatt a vásárlás is meghiúsul! A hitel megtalálása azonban nem lesz nehéz, és ebben segítünk is: oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és, ha megtaláltad a legmegfelelőbbet, csak el kell indítanod a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen besorolású ingatlanok finanszírozhatóak lakáshitellel?

Milyen besorolású ingatlanok finanszírozhatóak lakáshitellel?

2020.09.04.

Az, hogy milyen besorolású ingatlanokra vehetsz fel lakáshitelt, kulcsfontosságú, hiszen akadnak olyan ingatlantípusok, amelyeket egyetlen bank sem hajlandó megfinanszírozni, és amelyeket igen, azokat is más-más módokon.

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

2021.01.07.

Az ingatlanvásárlás családtagtól a legegyszerűbb – mármint vásárlás szempontjából, a hitelezéssel kapcsolatban azonban akadnak buktatók. Lássuk, hogy miért!

Tovább olvasom
Lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén

Lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén

2022.04.13.

Átlagfizetéssel lakást vásárolni Magyarországon reménytelen vállalkozás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai ráadásul nem mindig mutatják meg pontosan a valóságot. Magyarként saját lakást szeretnénk. Nem albérletet. Ez azonban átlagfizetésből majdnem lehetetlen. Utánajártunk, hogy mik a lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Energetikai tanúsítvány, energetikai besorolás. Jobb, ha megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal, mert a mindennapjaink részévé váltak. Hatékony a fűtés a lakásunkban? Vagy az ablakon megy ki a meleg, és az utcát fűtjük? Az energia hatékony felhasználása kihat az életünkre. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom