Hirdetés

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása lakáshitelből

2021.08.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:23

Osztatlan közös tulajdonú ingatlant szeretnél vásárolni, és hitelből? Mindenképp olvasd el alábbi cikkünket!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása lakáshitelből

Egy lakáshitel igénylésekor számos feltételnek kell megfelelned a jövedelemtől kezdve egészen az elegendő önerőig, de, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál, fel kell készülnöd arra, hogy a bankok további kritériumokkal toldják meg az amúgy sem rövid listát. Ha ezeket nem tudod teljesíteni, elutasítják az igénylésedet, de szerencsére nem lehetetlen küldetésről van szó, viszont érdemes rá felkészülnöd.

További dokumentumokra lesz szükséged

A plusz dokumentum, ami nélkül nem veheted meg az osztatlan közös tulajdonú ingatlant: a használati megosztási megállapodás, aminek a bank elvárásait maradéktalanul teljesítenie kell. Szerepelnie kell benne a felek megállapodásának az általuk tulajdonolt tulajdoni hányad mértékéről, a tulajdonostársak elővásárlási jogról szóló lemondó nyilatkozatának, a jogutódokra is kiterjedő használati megállapodásnak, a mérőórák rögzítésének, valamint a méretarányos vázrajznak. Fontos, hogy a használati megosztási megállapodás készülhet két tanúval ellátott magánokirati, vagy ügyvéd által ellenjegyzett formában is.

Ha nem stimmel a használati megosztási megállapodás

Ez komoly problémákat okozhat az osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlásakor, hiszen a bank elutasítja a kérelmet, illetve visszaküldi a dokumentumot javításra. A gond az, hogy ilyenkor újra kell írni az egészet, ami sokszor nem, vagy nem egyszerűen oldható meg; ha például az egyik tulajdonos elhunyt, akkor a hagyatéki tárgyalásig az örökösei sem szólhatnak bele az ügyletbe. Ilyenkor érdemesebb másik ingatlant keresni, mint belemenni a hosszadalmas jogi procedúrába.

Még egy fontos tanács

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vásárlásakor lényeges, hogy még csak ne is gondolj a foglalózásra a banki hitel megtalálása előtt, hiszen, ha elutasítják a kérelmedet, elveszíted a foglaló összegét, és lehet, hogy épp ez lesz az, ami miatt a vásárlás is meghiúsul! A hitel megtalálása azonban nem lesz nehéz, és ebben segítünk is: oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és, ha megtaláltad a legmegfelelőbbet, csak el kell indítanod a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

2021.10.18.

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg a hitelt.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

2022.12.30.

Terhelt ingatlan vásárlásakor rengeteg buktatóval lehet találkozni, és igencsak érdemes ezeket elkerülni – erről szól alábbi cikkünk.

Tovább olvasom
Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

2022.07.14.

Az ingatlanok árát a falusi CSOK is befolyásolta, így nem csoda, ha lassan a vidék is felzárkózik a nagyobb városokhoz, már ami az árakat illeti.

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

2021.01.07.

Az ingatlanvásárlás családtagtól a legegyszerűbb – mármint vásárlás szempontjából, a hitelezéssel kapcsolatban azonban akadnak buktatók. Lássuk, hogy miért!

Tovább olvasom