fbpx
Hirdetés

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása lakáshitelből

2021.08.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:23

Osztatlan közös tulajdonú ingatlant szeretnél vásárolni, és hitelből? Mindenképp olvasd el alábbi cikkünket!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása lakáshitelből

Egy lakáshitel igénylésekor számos feltételnek kell megfelelned a jövedelemtől kezdve egészen az elegendő önerőig, de, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál, fel kell készülnöd arra, hogy a bankok további kritériumokkal toldják meg az amúgy sem rövid listát. Ha ezeket nem tudod teljesíteni, elutasítják az igénylésedet, de szerencsére nem lehetetlen küldetésről van szó, viszont érdemes rá felkészülnöd.

További dokumentumokra lesz szükséged

A plusz dokumentum, ami nélkül nem veheted meg az osztatlan közös tulajdonú ingatlant: a használati megosztási megállapodás, aminek a bank elvárásait maradéktalanul teljesítenie kell. Szerepelnie kell benne a felek megállapodásának az általuk tulajdonolt tulajdoni hányad mértékéről, a tulajdonostársak elővásárlási jogról szóló lemondó nyilatkozatának, a jogutódokra is kiterjedő használati megállapodásnak, a mérőórák rögzítésének, valamint a méretarányos vázrajznak. Fontos, hogy a használati megosztási megállapodás készülhet két tanúval ellátott magánokirati, vagy ügyvéd által ellenjegyzett formában is.

Ha nem stimmel a használati megosztási megállapodás

Ez komoly problémákat okozhat az osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlásakor, hiszen a bank elutasítja a kérelmet, illetve visszaküldi a dokumentumot javításra. A gond az, hogy ilyenkor újra kell írni az egészet, ami sokszor nem, vagy nem egyszerűen oldható meg; ha például az egyik tulajdonos elhunyt, akkor a hagyatéki tárgyalásig az örökösei sem szólhatnak bele az ügyletbe. Ilyenkor érdemesebb másik ingatlant keresni, mint belemenni a hosszadalmas jogi procedúrába.

Még egy fontos tanács

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vásárlásakor lényeges, hogy még csak ne is gondolj a foglalózásra a banki hitel megtalálása előtt, hiszen, ha elutasítják a kérelmedet, elveszíted a foglaló összegét, és lehet, hogy épp ez lesz az, ami miatt a vásárlás is meghiúsul! A hitel megtalálása azonban nem lesz nehéz, és ebben segítünk is: oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és, ha megtaláltad a legmegfelelőbbet, csak el kell indítanod a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen besorolású ingatlanok finanszírozhatóak lakáshitellel?

Milyen besorolású ingatlanok finanszírozhatóak lakáshitellel?

2020.09.04.

Az, hogy milyen besorolású ingatlanokra vehetsz fel lakáshitelt, kulcsfontosságú, hiszen akadnak olyan ingatlantípusok, amelyeket egyetlen bank sem hajlandó megfinanszírozni, és amelyeket igen, azokat is más-más módokon.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom
Van már kölcsönöd, de ingatlanhitelt szeretnél felvenni?

Van már kölcsönöd, de ingatlanhitelt szeretnél felvenni?

2020.10.18.

Az, hogy van már egy kölcsönöd, nem jelenti azt, hogy ne vehetnél fel egy újabbat is, ami akár ingatlanhitel is lehet. Egyetlen dologra kell csak odafigyelned: a JTM szabályozásra, ami akár meg is akadályozhatja a terveid megvalósulását.

Tovább olvasom
Lakáshitel lehetőségek jelenleg – mekkora jövedelem szükséges a hitelfelvételhez?

Lakáshitel lehetőségek jelenleg – mekkora jövedelem szükséges a hitelfelvételhez?

2020.07.21.

Lakáshitel lehetőségeket keresel? Nem lesz nehéz dolgod, hiszen oldalunkon is számos ajánlat közül választhatsz.

Tovább olvasom