Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: mennyi jóváírásban részesülhetünk?

2022.01.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. január 28. 11:12

A nyugdíjbiztosításunkat adókedvezménnyel is kiegészíthetjük, így magasabb összeget takaríthatunk meg idős korunkra. Utánajártunk, hogyan kaphatjuk meg a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét, és hogy mennyi jóváírásban részesülhetünk.

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: mennyi jóváírásban részesülhetünk?

Nyugdíj-előtakarékosság, nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár – melyik legyen?

Az állami nyugdíjunkat három féle módon is kiegészíthetjük, ha előrelátóak vagyunk. Lehet nyugdíjbiztosításunk, beléphetünk egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy rendelkezhetünk egy nyugdíj-előtakarékossági számlával. Mindhárom termék esetén kiegészítő jövedelemre teszünk szert, és anyagi biztonságot teremtünk magunknak nyugdíjas éveinkre. Ebből a pénzből aztán utazhatunk vagy hódolhatunk valamelyik szenvedélyünknek. Magasabb életszínvonalon élhetünk, mintha csak az állam által utalt nyugdíjra támaszkodnánk. És ehhez akár adókedvezményt is kaphatunk.

A nyugdíjbiztosításról

A nyugdíjbiztosítás tulajdonképpen egy megtakarítási célú életbiztosítás. A nyugdíjbiztosítás megkötésének feltételei a hagyományos megtakarítási formákkal ellentétben szabályozottak, cserébe viszont az állam adókedvezményt, adójóváírást ad a befizetett összeg százalékában. Eseti jelleggel vagy rendszeresen is tehetünk félre pénzt. A szakértők szerint a nyugdíjbiztosítással rendelkezők mindkét lehetőséget használják. A rendszeres, havi befizetések mellett tehát eseti jelleggel is fizethetünk be pénzt a számlánkra. Így érhetjük el, hogy az adójóváírást teljes egészében igénybe vehessük. A nyugdíjbiztosítás a legnépszerűbb a nyugdíjat kiegészítő termékek közül, az egyszerűsége és az adójóváírás miatt.

A futamidő akkor optimális, ha az a szerződés megkötésétől a nyugdíjkorhatárunk eléréséig tart. Ha túl későn kötünk nyugdíjbiztosítást, akkor nem vehetjük fel a megtakarításunk összegét plusz költségek nélkül a nyugdíjazásunkkor. Ha tíz éven belül nyúlunk hozzá ugyanis a befektetésünkhöz, kamatadót kell fizetnünk. A nyugdíjbiztosításunkat bármikor felvehetjük, akár tíz évnél korábban vagy a nyugdíjkorhatárunk előtt is, de ilyenkor a kamatadó mellett az adókedvezményt is vissza kell fizetnünk. És nem ez a célunk.

Mikor kapunk adókedvezményt?

Adójóváírást akkor kaphatunk, ha fizetünk személyi jövedelemadót. A szabályok szerint a befizetet adónk 20 százalékát igényelhetjük vissza, és ez az összeg a nyugdíjbiztosításunkat növeli majd. Ha nem fizetünk személyi jövedelemadót, akkor nem tudjuk igénybe venni az adójóváírást.

Mennyi jóváírásban részesülhetünk?

A nyugdíjbiztosításunk adó-visszatérítése 130 ezer forint. Ehhez egy év alatt 650 ezer forintot kell félretennünk, vagyis havonta valamivel több, mint 50 ezer forintot. Ez a legmagasabb összeg, de ha nem teszünk ennyit félre, arányosan akkor is megkapjuk az adójóváírást. 2014 óta lehet adót visszaigényelni nyugdíjbiztosítás után. Aki végig élt a lehetőséggel, már több, mint egy millió forintot kapott már vissza az államtól. A nyugdíjbiztosítás megkötése a mi érdekünk, az már csak külön bónusz, hogy adókedvezmény is jár hozzá.

Hogy igényelhetjük a nyugdíjbiztosításunk adójóváírását?

Tudnunk kell, hogy ez a fajta adójóváírás nem jár automatikusan, azt minden évben igényelnünk kell az adóbevallásunk benyújtásával egyidőben. Ha a NAV által elkészített adóbevallásban helyesen szerepel a nyugdíjbiztosításunk után járó adókedvezmény, akkor nincs semmi teendőnk, hiszen ha nem jelezzük a NAV felé, hogy változtatni szeretnénk, akkor az elfogadottnak fogja tekinteni a bevallásunkat. Ha mi vagy könyvelő készíti el az éves adóbevallásunkat, akkor fel kell tüntetnünk a megfelelő sorban, hogy adójóváírást szeretnénk a nyugdíjbiztosításunk után, és így kell majd a bevallásunkat beküldenünk. Amennyiben erről valamilyen ok miatt lefeledkezünk, és az kimarad az adóbevallásunkból, akkor még öt év áll a rendelkezésünkre, hogy érvényesítsük ezt az igényünket. Ezt önrevízió formájában tehetjük meg.

Hogy kaphatjuk meg ezt az adókedvezményt? – összefoglaló

A nyugdíjbiztosításunk után járó adókedvezményt akkor kaphatjuk meg, ha van nyugdíjbiztosításunk. Az első lépés tehát az, hogy kötnünk kell egy nyugdíjbiztosítást. Ezt könnyen megtehetjük, szakértők fognak segíteni nekünk ebben. Pénzügyi portálokon is tájékozódhatunk a lehetőségeinkről. Válasszuk a számunkra kényelmesebb megoldást. Miután megkötöttük a szerződést, már csak arra kell figyelnünk, hogy havonta növeljük a megtakarításainkat. Ez egy jó megoldás, de ahogy már fent írtuk, eseti jelleggel is fizethetünk be pénzt a számlánkra. A tudatos adó-visszaigénylők figyelnek arra, hogy minimum akkora összeget fizessenek be évente, hogy maximálisan ki tudják használni az adó-visszatérítést. Ha a befizetések rendben mentek, akkor már csak arra kell figyelnünk, hogy az adóbevallásunkban is szerepeltessük az igényünket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen kiegészítő szolgáltatások kérhetőek a nyugdíjbiztosításokhoz?

Milyen kiegészítő szolgáltatások kérhetőek a nyugdíjbiztosításokhoz?

2022.06.21.

Kiegészítő szolgáltatások a nyugdíjbiztosítások esetében is elérhetőek; lássuk, mik ezek, és miért érdemes kérni őket.

Tovább olvasom
Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

2023.09.05.

A nyugdíjbiztosítás felmondása azzal járhat, hogy nem kapjuk vissza a teljes befizetett összeget sem, nemhogy a hozamokat. De mi a teendő, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy nem tud fizetni? És mi van akkor, ha tud fizetni, csak kevesebbet? Vannak olyan megoldások, amikkel elkerülhető a veszteség. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom
Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

2023.12.13.

A nyugdíjas éveinkre több módon is takaríthatunk meg pénzt. Választhatjuk a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a Nyugdíj Előtakarékossági Számlát. De melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani? Előnyök és érvek közérthetően a cikkben.

Tovább olvasom
Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával