Hirdetés

Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

2021.11.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 4. 10:04

Az Otthonfelújítási támogatás népszerű a gyermeket nevelő családok körében. A segítségével felújíthatjuk az otthonunkat, korszerűbbé és szebbé tehetjük a helyet, ahol élünk. A most életbe lépő változtatásokkal szélesebb körben válik elérhetővé ez az állami támogatás. Megnéztük, miben módosultak az Otthonfelújítási támogatás feltételei.

Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

Mi az az Otthonfelújítási támogatás?

A 2021 év elején indult Otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő, legfeljebb hárommillió forintos állami támogatás, amelyet lakás vagy családi ház korszerűsítésére, felújítására lehet igényelni. A támogatás összege hárommillió forint is lehet, és a felújítás teljes költségének legfeljebb a felére fordíthatjuk. A felújítási munkákat nekünk kell finanszíroznunk, a támogatást utólag kapjuk meg.

Az Otthonfelújítási támogatás akkor vehető igénybe, ha a lakásunk, amelyben a felújítást végezzük, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel van nyilvántartva. Nyaralóra, hétvégi házra nem igényelhetjük, de tanya, birtokközpont jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeire már igen.

A támogatás igénylőjének és a kiskorú gyermekeknek legalább egy éve bejelentett lakóhellyel kell rendelkezniük a támogatással érintett lakásban vagy házban. Ezt nem várják el akkor, ha az ingatlant egy évnél rövidebb ideje vásároltuk, vagy a gyermekünk még nincs egy éves.

Csak egy alkalommal lehet igényelni a támogatást, akkor is, ha nem éltünk a maximális, hárommillió forint értékű támogatással az első alkalommal. Ha egyszer beadtuk a kérelmet, újra nem adhatjuk azt be akkor sem, ha még tart a támogatási program.

Egyedülálló szülő csak akkor kérheti a teljes támogatási összeget, ha az összes gyereke vele él egy háztartásban. Közös gyermekfelügyelet esetén a szülők 50-50 százalékban jogosultak a támogatásra. Ez akkor változhat, ha az egyik fél lemond a másik javára a támogatásról. Ezt magánokiratba foglalt nyilatkozatban tudjuk megtenni. Az igénylőnek, együttes igénylés esetén pedig legalább az egyiküknek, legalább egyéves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ami legfeljebb harminc napra szakadt meg.

2022. december 31-ig lehet benyújtani az igényléshez szükséges dokumentumokat, eddig kérhető a több millió forintos Otthonfelújítási támogatás. Minden gyermeket nevelő szülő, akár egyedülálló, akár házastársi vagy élettársi kapcsolatban él, benyújthat kérelmet a támogatásra. Közös igénylésnél a házastársaknak és az élettársaknak ugyanazzal a lakcímmel kell rendelkezniük.

Gyermeknek minősül a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint a huszonöt év alatti vér szerinti és örökbefogadott gyerek. Megváltozott munkaképességű gyereknél nincs felső életkori határ. Lényeges, hogy az igénylőnek és a gyermeknek/gyermekeknek egy háztartásban, azonos lakcímen kell élniük.

Változások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

Az Otthonfelújítási támogatás sokak számára volt elérhető, de az életbe lépett változásokkal tovább bővült az igénylésre jogosultak köre. A támogatás elérhető lett külföldi felsőoktatási jogviszonnyal is, bővítették az elszámolható munkák körét, és a TB jogviszony elvárásainak is könnyebb megfelelni. Mutatjuk a pontos változásokat.

Külföldi felsőoktatási tanulói jogviszony

Az egy éves TB jogviszonyba beleszámít a magyar felsőoktatási tanulói jogviszony. Az új szabályok szerint a magyar igénylőknek már megfelelő a külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is.

Kibővült az elszámolható munkálatok köre

Mozgáskorlátozottaknak és más fogyatékossággal élőknek az akadálymentesítési munka is támogatottá válik. Külső lépcső építése is elfogadható lesz. A nyílászárók, küszöbök, párkányok beépítése is támogatott lesz. Eddig ezeknek csak a cseréjére volt lehetőség.

Változások a TB jogviszonyban

Már az elhunyt házastárs TB jogviszonya is elfogadható akkor, ha a házastárs egy éven belül hunyt el, és előtte legalább három hónapig teljesítette a TB jogviszonyra vonatkozó előírásokat. A felújítási támogatás igényléséhez egy éves TB jogviszony kell. Házaspárok és élettársak esetén elég, ha csak az egyikük teljesíti ezt a feltételt. Ha meghal a házaspár egyik tagja, akkor a túlélő fél egyedül is igényelheti a támogatást akkor, ha az elhunyt fél teljesítette a TB jogviszonyra vonatkozó feltételeket. Abban az esetben, ha változás hatálybalépésekor az egy éves határidőből kevesebb, mint három hónap van hátra, akkor az Otthonfelújítási támogatást az azt követő három hónapon belül még lehet kérvényezni.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakásfelújítási támogatás – mikor kell visszafizetnünk?

Lakásfelújítási támogatás – mikor kell visszafizetnünk?

2021.11.19.

Az Otthonfelújítási támogatás rendkívüli népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, hiszen az állam akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást is adhat arra, hogy felújítsuk a lakásunkat. Ehhez persze teljesítenünk kell a támogatás feltételeit. De mi van, ha ez nem teljesül? Utánajártunk, hogy mikor kell visszafizetnünk a lakásfelújítási támogatást.

Tovább olvasom
Megéri felújítani a lakást eladás előtt?

Megéri felújítani a lakást eladás előtt?

2021.04.14.

Ha felújítod a lakásodat annak eladása előtt, annak nem csak a vásárló, de a Te szempontodból is kizárólag előnyei vannak. Vagy mégsem? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

2021.07.06.

Személyi kölcsönből finanszírozható szinte bármi, így az otthonod felújítása is – mutatjuk, miért és melyiket érdemes választanod!

Tovább olvasom
Milyen munkálatokra használhatjuk a lakásfelújítási támogatást?

Milyen munkálatokra használhatjuk a lakásfelújítási támogatást?

2021.01.26.

A lakásfelújítási támogatás a kormány legújabb ötlete, amely felkavarhatja a magyar ingatlanpiac állóvizét. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom