Hirdetés

Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

2022.12.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. december 14. 13:30

Terhelt ingatlan vásárlásakor rengeteg buktatóval lehet találkozni, és igencsak érdemes ezeket elkerülni – erről szól alábbi cikkünk.

Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

A terhelt ingatlanok vásárlása napjainkban egyre gyakoribb, és az ilyen ügyletek száma várhatóan tovább nő a jövőben, tehát érdemes felkészülni ezekre. A „terhelt” jelző minden esetben azt jelenti, hogy az ingatlanon valamilyen jelzálogbejegyzés van, ami lehet lakáshitel, de akár egy kisebb, munkáltatói kölcsön is.

Ilyen esetekben viszont az ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom is van, tehát addig nem értékesíthető, amíg a fennálló tartozást nem rendezik. Ez persze alapvetően nem tudja megakadályozni az adásvételt, csupán néhány olyan körülménnyel „gazdagítja” a terhelt ingatlan vásárlásának folyamatát, amelyekre mindenképp oda kell figyelni.

Mit nem szabad figyelmen kívül hagyni?

Mindig a hivatalos iratok alapján hozzuk meg a döntést! Nem számít, mennyire szimpatikus az eladó, mert könnyen lehet, hogy valamit félreértett, nem emlékszik minden részletre, így pedig mi, mint vevők is rossz információkhoz jutunk hozzá, arról nem is beszélve, hogy könnyen meglehet, be akarnak csapni bennünket. Kérjünk tehát egy hivatalos igazolást az aktuálisan fennálló tartozás összegéről, amire mindenképp szükség lesz, még akkor is, ha nem hitelből vásároljuk meg a terhelt ingatlant.

Az adásvételi szerződésben szerepelnie kell a fennálló tartozás összegének, de a hitel kifizetésének módja, a fizetésre vonatkozó határidők, valamint az ingatlan tehermentesítésére vonatkozó, minden információ is írásba lesz foglalva. A hitel végtörlesztését követően az eladó bankja köteles kiadni a törlési engedélyt, amit a Földhivatalhoz kell eljuttatni, amit követően lekerül a tulajdoni lapról a jelzálogjog és minden egyéb tilalom.

Hogy kaphatunk hitelt egy terhelt ingatlanra?

Ha lakáshitellel szeretnénk megvásárolni a terhelt ingatlant, akkor fontos, hogy az adásvételi szerződés aláírása és a foglaló kifizetése előtt tájékozódjunk a lehetőségekről, hiszen így nem utólag derül ki, hogy esetleg mégsem kaphatjuk meg a hitelt, vagy ha mégis, nem elegendő összeget.

Erre szolgál az előzetes hitelbírálat, amikor is a bank dönt arról, hogy az igénylő jövedelme alapján jogosult lehet-e az igényelt hitelösszegre. Ehhez munkavállalói jövedelem esetén munkáltatói igazolás, vállalkozói jövedelemnél NAV jövedelemigazolás szükséges, a kiadott dokumentumon pedig feltüntetik, hogy a jövedelem alapján az igénylő milyen összegű hitelre és hiteltörlesztőre jogosult, valamint megadják az ennek kiszámításakor figyelembe vett hitelkamatot is. A bank által kiadott előminősítés 6 hónapig érvényes.

Szükség lesz az eladó fél bankjától egy igazolásra a fennálló tartozás aktuális összegéről, a végtörlesztéssel kapcsolatos költségekkel együtt, ezen felül az eladó bankjának nyilatkoznia kell arról is, hogy a hitel végtörlesztését követően ki fogja adni a törlési engedélyt. Ahhoz, hogy a bank folyósítsa a megítélt összeget, igazolni kell az önerő kifizetését, majd rendezni a tartozást, végül a bank kifizeti az eladónak a fennmaradó összeget.

És ha nem banki hitellel terhelt az ingatlan?

A munkáltatói jelzáloghitelt szintén rendezni kell, amihez a bank bekéri a hitelszerződést, és ennek alapján hozza meg a döntését. Sajnos az elutasítás esélye ilyenkor valamivel nagyobb, ezért fontos, hogy ne foglalózzuk le az ingatlant a döntés meghozatala előtt! Ha viszont a bank pozitívan dönt, a folyamat ugyanúgy működik, mint a banki hitelek esetében.

És ha az eladó rendezi a tartozást?

Ez is viszonylag gyakran fordul elő, és talán a legjobb megoldás, ám itt is többféle lehetőség áll fent. Egyrészt lehetséges, hogy az eladó saját megtakarításaiból, vagy esetleg egy hitelkiváltó kölcsönnel rendezi a bank felé a fennálló tőketartozását, másrészt az is gyakori, hogy a hitelt viszi át egy másik ingatlanra, vagyis fedezetcserét hajt végre

Bármelyik lehetőség is történik meg végül, itt is figyeljünk a dokumentumokra, és csak akkor vásároljuk meg a terhelt ingatlant, ha az már valóban tehermentes, és erről láttuk a bizonyítéknak tekinthető igazolásokat is!

Terhelt ingatlant vásárolnál, és ehhez hitelre lenne szükséged? Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

2022.11.04.

A piaci érték, a forgalmi érték és a vételár ingatlanvásárlás során előkerülő fogalmak, amelyekkel érdemes neked is tisztában lenned.

Tovább olvasom
Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

2022.08.01.

A könnyűszerkezetes házak egyre népszerűbbek hazánkban is; lássuk, kaphatunk-e rájuk lakáshitelt!

Tovább olvasom
Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

2021.12.31.

A pénzintézetek a jelzáloghitelekhez ingatlanfedezetet kérnek. Ez az ingatlan lesz a hitel egyik biztosítéka a jövedelmünk mellett, ezért a jelzáloghitelek kamata jellemzően alacsonyabb a szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönöknél. Utánajártunk, hogy milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként.

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

2021.10.18.

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg a hitelt.

Tovább olvasom