Hirdetés

Milyen előnyei és hátrányai vannak a gyorskölcsönöknek?

2022.11.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. november 22. 09:40

Előnyökkel és hátrányokkal egyaránt kell számítani gyorskölcsön igénylésénél, tehát érdemes megismerkedned velük, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a gyorskölcsönöknek?

Előnyök és hátrányok minden hitel igénylése során felmerülhetnek, ám nem mindegy, hogy melyikből mennyivel kell számolnod. A gyorskölcsön – számos előnye mellett – hátrányokkal is rendelkezik, amelyek kérdésessé tehetik, hogy megéri-e felvenni ezt a hiteltípust, vagy inkább türelmet kellene gyakorolni, és egy másik konstrukciót választani.

Persze az idő pénz, és, ha sürgősen lenne szükséged a pénzre, nem nagyon van más választásod; épp ezért az alábbiakban megismertetünk a gyorskölcsön minden előnyével és hátrányával.

A gyorskölcsön lényege

Egy gyorskölcsön segítségével a legrövidebb időn belül jutsz hozzá a szükséges összeghez, azt pedig szabadon, bármilyen célra elköltheted, tehát remek megoldás a váratlan kiadások fedezésére.

A gyorskölcsön akár teljesen online is igényelhető, vagyis nem kell befáradnod egy bankfiókba a szerződés megkötéséhez. A folyamat általában egy videohívás segítségével történik, a szerződést digitálisan kell aláírnod, a pénzt pedig az általad kiválasztott bankszámlára folyósítják.

Fontos viszont, hogy a gyorskölcsönök kamata kifejezetten magas, a futamidő viszonylag rövid, tehát a törlesztőrészletek a kölcsönösszeghez képest magasak, az pedig alacsonyabb, mint amit a „lassabb” személyi kölcsönöknél megszokhattunk.

A gyorskölcsön feltételei

A gyorskölcsönök esetében ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni, amelyek minden más hitelkonstrukció esetében felmerülnek; ezek a következők:

 • az igénylőnek be kell töltenie a 18. életévét, de egyes bankoknál a minimális életkor 21 év is lehet,
 • az igénylőnek rendelkeznie kell legalább 3-6 hónapos, folyamatos munkaviszonnyal; ez bankonként eltérő is lehet,
 • az igénylőnek rendelkeznie kell magyarországi, állandó, bejelentett lakhellyel,
 • az igénylő jövedelmének el kell érnie a bank által meghatározott minimumösszeget; ez bankonként eltér,
 • az igénylő nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs rendszerben negatív státusszal.

Érdemes tudni, hogy a negatív KHR listán aktív és passzív státusz is létezik – az aktív még tartozik, a passzív a visszafizetés utáni egy évet tölti –, és akadnak olyan hitelintézetek, amelyek passzív státuszú ügyfeleknek már kínálnak gyorskölcsönöket.

A gyorskölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok

A szokásos dokumentumokra természetesen a gyorskölcsön igényléséhez is szükség van, ám ez előny, hiszen mindössze annyira, ami egy személyi kölcsönhöz is kell – nem véletlenül, hiszen a gyorskölcsön is ebbe a kategóriába tartozik.

Ennek megfelelően a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az állandó jövedelmet igazoló dokumentumot, legalább 3 havi bankszámlakivonatot, illetve a 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást kell előkészíteni.

Egyes pénzintézetek azonban további dokumentumokat is bekérhetnek, amelyek az igénylő pénzügyi helyzetétől, vagy a bank feltételeitől függnek. A bank számára ugyanis a jövedelem az egyetlen fedezet, és sajnos ez is hozzájárul a magasabb kamathoz.

A gyorskölcsön előnyei és hátrányai röviden

A gyorskölcsön tehát előnyökkel és hátrányokkal egyaránt rendelkezik, ezek pedig összesítve a következők:

Előnyök

 • a gyorskölcsön fedezet nélkül kapható,
 • online is igényelhető,
 • az igénylés ingyenes,
 • rövid időn belül folyósítják,
 • szabadon felhasználható.

Hátrányok

 • magas kamat,
 • alacsony hitelösszeg,
 • drága extra szolgáltatások,
 • rövid futamidő,
 • magas havi törlesztőrészlet.

Mit érdemes választani a gyorskölcsön helyett?

Alapvetően a személyi kölcsönöket, hiszen ezek is gyorsak, sőt, akár gyorsabbak is lehetnek, de az egy-két nap várakozási idő sem sok. Ehhez viszont a hátrányok nagy részének hiánya is társul, tehát egy személyi kölcsön lényegesen jobb választás is lehet, mint egy gyorskölcsön.

Ha gyorskölcsönt szeretnél igényelni, oldalunkon összehasonlíthatod a hitelintézetek legjobb ajánlatait. Tedd meg, majd indítsd el a kölcsön igénylésének folyamatát mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

300.000 Ft gyorsan, egyszerűen, a MiniKölcsönnel!

300.000 Ft gyorsan, egyszerűen, a MiniKölcsönnel!

2019.05.14.

Egy kisebb összeget, 300.000 Ft-ot szeretnél igényelni? Nem akarsz belebonyolódni az ügyintézésbe, ráadásul minél hamarabb szeretnél hozzájutni? Akkor a MiniKölcsön neked való!

Tovább olvasom
Autóhitel vagyis autóvásárlás hitelből

Autóhitel vagyis autóvásárlás hitelből

2018.02.16.

Autóvásárláson töröd a fejed? Ha a vételárat nem tudod egy összegben kifizetni, szükséged lesz hitelre, hiszen többnyire mindenki így vásárol gépkocsit. Ha ez lesz az első autóvásárlásod, vagy a legutóbbi már elég régen volt, érdemes utánanézned, hogy mik az aktuális lehetőségeid autóhitel terén!

Tovább olvasom
Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

2019.02.26.

A hitelfelvétel manapság már egyre egyszerűbb, hiszen minden pénzintézetnek van weboldala, ahol részletesen olvashatunk minden hitelkonstrukcióról. Ha valaki a legjobb banki hitelt szeretné megtalálni, akkor már arra sincs szükség, hogy egyenként végignézze az összes honlapot. Hiszen oldalunk segítségével pár kattintás alatt eljuthat a számára megfelelő kölcsönig.

Tovább olvasom
Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön, mit kell tudni róla?

Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön, mit kell tudni róla?

2018.08.29.

A Sberbank Fair Expressz személyi kölcsöne nem véletlenül népszerű, hiszen a kamata alacsony. Akár 9,89% is lehet, a THM szintén jóval alatta marad a személyi kölcsönök nagy részének. Egész pontosan 7,97-14,64%, ráadásul akár két napon belül folyósíthatják, ha mindenben megfelelsz a feltételeknek!

Tovább olvasom