Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen problémák esetén segít az útlemondási biztosítás?

2022.07.20.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. július 20. 08:37

Az útlemondási biztosítás az utasbiztosítás egyik leghasznosabb kiegészítője, ha van esély arra, hogy az utazás lemondásra kerül, vagy megszakad.

Milyen problémák esetén segít az útlemondási biztosítás?

Az útlemondási biztosítás az utazás lemondásának és megszakításának költségeit állja, hiszen ezeknek is lehetnek anyagi vonzataik. Ilyen esetekben az utazási irodák, légitársaságok, szállodák, stb. különféle mértékű költségeket számolnak fel, azaz az előre befizetett szállás, repülőjegy, foglalás árának csak egy részét kaphatjuk vissza.
Az útlemondási biztosítás több esetben is visszatéríti ezeket a költségeket; az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Betegség, baleset

Amikor megbetegszünk, vagy balesetet szenvedünk, az már önmagában is elég rossz, és ezt csak tetézi, hogy nem tudunk elmenni a régóta várt utazásra sem. Az útlemondási biztosítás a szerződésben megjelölt személyek bármelyikének váratlan betegsége, vagy balesete után fedezi az útlemondási költséget.

Haláleset

Ha a biztosítási szerződésben szereplő egyik személy elhalálozik az utazás megkezdése előtt, és ezért az lemondásra kerül, az útlemondási biztosítás az összes résztvevő lemondási költségeit fedezi. Egy haláleset mindenképp biztosítási káreseménynek minősül, így ebben az esetben is, csupán a megfelelő dokumentumok benyújtására van szükség.

Bűncselekmény által okozott, elemi- és tűzkár

Ezekkel kapcsolatban az első gondolatunk a lakásbiztosítás, hiszen az fedezi az ezekkel kapcsolatos káreseményeket, ám senki sem utazik el szívesen, ha azt megelőzően ilyesfajta kár érte. Az útlemondási biztosítás természetesen az ilyen esetekben történő lemondások utáni költségeket is megtéríti.

Okmányok eltulajdonítása

Ha az Európai Unión belül utazunk, minimum a személyazonosító okmányokra szükségünk lesz, ha pedig azon kívülre, útlevélre is. Ha az utazás előtt ezeket az okmányokat elveszítjük, vagy ellopják őket, akkor az utazás meghiúsul, hiszen egy ilyen okmány újbóli elkészítése nem oldható meg néhány óra alatt. A biztosítóhoz bejelentett igény után az útlemondási biztosítás kártérítést nyújt a lemondási költségek kifizetésével.

Munkaviszony megszűnése

Szintén egy olyan helyzet, ami után az embernek mindentől elmegy a kedve, így persze az utazástól is. Az útlemondási biztosítás szerencsére ebben a helyzetben is segítséget nyújt, tehát, ha az utazás résztvevőjének, vagy kiskorú esetén bármely szülőjének önhibáján kívül megszűnik a munkaviszonya, akkor a költségek megtéríthetőek az útlemondási biztosítás által.

Terhesség

Ha váratlanul kiderül az utazás előtt, hogy az egyik résztvevő állapotos, az lehet, hogy befolyásolja az utazást is. Ha a várandósság a 10. terhességi hét végéig kiderül, de az utazás lefoglalásának időpontjában még nem volt ismert, akkor természetesen az útlemondási biztosítás megtéríti a lemondási költségeket. Fontos azonban, hogyha a várandósság ténye ismert az utazás lefoglalásakor, és az utazás utolsó napja a várandósság 29. hetén belül van, akkor az útlemondási biztosítás kizárólag olyan terhességi komplikációk esetén nyújt fedezetet, amelyek megakadályozzák az utazást.

Válás

Ha a biztosítottal szemben a házastársa válópert indít, akkor az útlemondási biztosítás kifizeti mind a biztosított, mind a vele együtt utazó kiskorú költségeit.

Érettségi vizsgán történő megbukás

A vizsga előtt lefoglalt út meghiúsulhat a pótló, vagy javító érettségi miatt, de ebben az esetben az útlemondási biztosítás kifizeti a lemondással járó költségeket.

Hatóság által tanúként való beidézés

Ez is előfordulhat, és, ha az utazás időtartama alatt kötelező megjelenni tanúként, akkor az útlemondási biztosítás szintén megtéríti a költségeket. Ennek igényléséhez a bírósági, vagy hatósági idéző végzés másolata, valamint annak igazolása szükséges, hogy a bíróság, vagy hatóság a személyes megjelenés alól nem adott felmentést.

Az utazás megszakítására vonatkozó kártérítés, azaz, ha az utazás résztvevője már elhagyta az országot, de haza kell utaznia, az útlemondási biztosítás a fel nem használt napok árát fizeti vissza, tehát időarányosan nyújt térítést a fel nem használt napokra az alábbi váratlan események után.

Sürgősségi ellátást igénylő betegség, vagy baleset miatti hazaszállítás

Az utasbiztosítás ugyan kifizeti az orvosi és mentési költségeket, a sürgősségi orvosi ellátást, valamint a hazaszállítást is, de az utazás megszakítása miatt kieső szolgáltatások költségét csak az útlemondási biztosítás téríti vissza.

Haláleset, közeli hozzátartozó halála miatti hazautazás

A biztosított házastársának, élettársának, vagy egyéb, közeli hozzátartozójának halála is jogosulttá teszi az utazás megszakítására, és az útlemondási biztosítás igénybevételére. Ugyanez a helyzet a közeli hozzátartozók életveszélyes állapota esetében is.

Bűncselekmény által okozott, elemi- és tűzkár miatti hazautazás

A tűz, elemi kár, betöréses lopás, rablás vonatkozik a külföldön töltött idő megszakítására is, így a nyaralás megszakításakor a már kifizetett, de fennmaradó idő árát az útlemondási biztosítás visszatéríti.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.03.21.

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz! És hogy miért? Az alábbiakban kifejtjük.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

2020.02.13.

Sokan nem tudják, hogy mire igen, és mire nem terjed ki a lakásbiztosításuk, pedig fontos alaposan ismerni a lehetőségeket. Hiszen többféle kárra vonatkozhatnak, ám az alapfedezet csupán a tűz és egyéb elemi károk ellen nyújt védelmet. A lakásbiztosítási lehetőségek ennél viszont sokkal szélesebb spektrumot fednek le, hiszen a veszélyek is többfélék.

Tovább olvasom
Mikor érdemes jövedelempótló biztosítást kötni?

Mikor érdemes jövedelempótló biztosítást kötni?

2021.07.19.

A jövedelempótló biztosítás – mint a neve is mutatja – igen hasznos lehet bizonyos esetekben. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

2023.04.28.

Nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya bizonyos helyzetekben, azaz nem támaszkodhatsz pusztán erre, ha külföldre utazol.

Tovább olvasom