Hirdetés

Mennyit tegyünk félre a nyugdíjas éveinkre?

2022.06.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. június 30. 09:04

A nyugdíjas éveinket mindannyian szeretnénk biztonságban tölteni, de ennek lehet egy igen komoly akadálya: a pénz.

Mennyit tegyünk félre a nyugdíjas éveinkre?

A nyugdíjas éveinket a legtöbben úgy képzeljük el, hogy nyugalomban, rengeteg szabadidővel, talán néha még kicsit unatkozva is élünk, mindenünk megvan, amire csak szükségünk lehet, és semmi sem zavarhatja meg az idillt. Sajnos ez azonban a legtöbb nyugdíjas számára csak ábránd, hiszen a magyar nyugdíjminimum még a 30 ezer forintot sem éri el, és sokan, sőt, rengetegen kapnak mindössze ennyit egy ledolgozott élet után.

Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a nyugdíj-megtakarítás időbeni elindítása, hiszen ezen múlhat a nyugdíjas éveink nyugalma. Annak érdekében, hogy mindenkit erre ösztönözzünk, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, illetve kiszámoljuk azt is, hogy mennyit kellene félretenni ahhoz, hogy anyagi biztonságban tudhassuk magunkat.

Bizonyára benned is felmerült már a kérdés, hogy mekkora összeget kellene összegyűjtened a nyugdíjas éveidre. Ez sokakat foglalkoztat manapság, hiszen jól látható, mennyire rossz állapotban van a magyar nyugdíjrendszer, és mindenki aggódik amiatt, hogy milyen életkörülmények között lesz majd kénytelen élni. Ha vannak gyerekeid, akkor valószínűleg számíthatsz majd rájuk a nyugdíjas éveidben – bár az ellenkezőjére is van példa bőven –, ám nem hagyatkozhatsz kizárólag rájuk, hiszen azzal az ő életüket nehezíted meg.

Az állami nyugdíj nyilvánvalóan kevés lesz ahhoz, hogy normálisan megélj, hacsak nem vagy olyan pozícióban, ami után magas lesz a nyugdíjad összege, ezért az egyetlen megoldást az jelenti, ha gondoskodsz magadról egy nyugdíj-megtakarítás elindításával. Erre többféle megoldás is létezik, amelyekkel már foglalkoztunk itt, a blog cikkeiben, ezért nem mennénk bele részletesebben; a lényeg most az, hogy mekkora összeget kell félretenned a nyugdíjas éveidre.

Számos tényezőtől függ, hogy mennyi lesz elég, de azt kell alapul venned, hogy most mennyiből tudsz megélni. Tény, hogy a nyugdíjas éveidben sokkal kevesebbet kell majd költened olyan dolgokra, amelyekre most rengeteg pénzed megy el, viszont akkor lesznek majd más kiadásaid, amelyek viszik a pénzt; elég csak az orvosi költségekre gondolni.

Mekkora állami nyugdíjra lehet számítani?

Tudni kellene az állami nyugdíjad jövőbeni összegét ahhoz, hogy kiszámolható legyen, mennyit kell hozzá felmutatnod, hogy a jelenlegi keresetednek megfelelő összeggel gazdálkodhass, ám jelenleg ezt kiszámolni csak hozzávetőlegesen lehet – egyrészt a kormány döntéseitől, másrészt az inflációs helyzettől is függ.

Alapvetően azonban annyi már most tudható, hogy a jelenlegi nettó keresetednek nagyjából a 75%-át fogod megkapni öregségi nyugdíjként, azaz nagyjából a 25%-át félre kell tenned, hogy ugyanezen a szinten legyél. A nyugdíjas éveid eljöveteléig ezt viszonylag nehéz megoldani, ezért minél hamarabb indítod el a nyugdíj-megtakarításodat, annál egyszerűbb dolgod lesz, illetve annál kevesebbet kell havonta befizetned rá.

Hogy oldhatod meg a problémát?

A nyugdíj-megtakarítás nem az egyetlen megoldás, ám szinte kockázatmentes, ellenben biztonságot kínál a nyugdíjas éveidre, ami a kamatos kamatnak köszönhetően még jobb is lehet. Érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a gyűjtögetést, hiszen így alacsony havi összegből is csinos nyugdíj-kiegészítést tudsz magadnak összerakni, de az összegyűlt pénzt akár egy összegben is felveheted a lejárat után.

Fontos tudnod, hogy 40 év felett már viszonylag nagy összeget kall rászánnod havonta a nyugdíj-megtakarításra, ám még ekkor sem késő elkezdeni, sőt, akár 50 évesen is nekiláthatsz, ám ekkor már jóval nehezebb dolgod lesz. Érdemes minimum a jövedelmed 10%-át félretenned, de, ha lehetőséged van rá, akár többet is, hiszen így viszonylagos bőségben élheted le a nyugdíjas éveidet.

Amennyiben nyugdíjbiztosítást szeretnél kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitelt egyszerűen?

Lakáshitelt egyszerűen?

2018.12.18.

Lakáshitelt szeretnél felvenni, ráadásul a lehető legegyszerűbben? Van egy jó hírünk: megoldható! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt megkapod a kölcsönt, és semmit sem kell tenned ezért, de a hitelfelvételi folyamat mostanra meglehetősen leegyszerűsödött.

Tovább olvasom
Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

2018.06.22.

Minden szülő a legjobbat szeretné adni a gyermekének; ez tulajdonképpen természetes. Érdemes már akkor elkezdened takarékoskodni, amikor még kicsi, így segítheted őt abban, hogy nagykorúvá válásakor saját otthonhoz juthasson, de egyéb lehetőségeid is vannak! Használd ki a lakástakarék lehetőségeit.

Tovább olvasom
Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

2021.03.22.

Lakásra gyűjtesz, és szeretnél a lehető leghatékonyabb lenni, hogy mielőbb költözhess? Alábbi írásunk neked szól!

Tovább olvasom
Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

2018.06.13.

Ha megtakarítási lehetőséget keresel, akkor előbb-utóbb eljutsz a lakás-takarékpénztár megtakarításhoz, mert ezzel elérheted a 10% feletti hozamot, ráadásul biztonságosan, bár a korlátozással számolnod kell, hiszen csak ingatlancélra fordíthatod.

Tovább olvasom