fbpx

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

2021.07.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:59

10 millió Ft lakáshitel napjainkban már nem számít nagy összegnek; jellemzően ennél sokkal többet igényel egy lakásvásárlást tervező ügyfél, hiszen a lakásárak igencsak felmentek az utóbbi években, és a folyamat csak lassult a koronavírus miatti helyzet hatására, de korántsem tűnik úgy, hogy le akarna állni. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az átlagösszeg 10 és 11 millió forint közé esik, ezért választottuk mi is ezt a kerek összeget.

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora a törlesztőrészlete 10 millió Ft lakáshitelnek?

Konkrét összeget nem lehet mondani, csupán egy átlagértéket, hiszen minden banknál más a hitelek kondíciója, és persze az akciók és más kedvezmények hatására is változhat a helyzet. Egy gyors számítással azonban ki lehet hozni az átlagot, ami 20 éves futamidő mellett nagyjából 165-170 ezer forint törlesztési kötelezettség havonta. Ebből kiszámolható, hogy mekkora jövedelemre is van szükség a 10 millió Ft lakáshitelhez: ennek minimum a duplájára.

Miért ilyen magas a jövedelmi elvárás?

A JTM szabályozás az oka, hogy 10 millió Ft lakáshitelhez 330-340 ezer forintos jövedelmi szintet várnak el a bankok. A szabályozás kimondja, hogy 500 ezer forint havi jövedelem alatt legfeljebb annak felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg 500 ezer forint felett maximum 60% lehet az arány. Fontos azonban megemlíteni azt is, hogy ez az összes jövedelemre vonatkozik, és mivel a lakáshitelek többségét nem egyedül, hanem adóstárs bevonásával igénylik, a jövedelmek összeadódnak, és így már nem lehetetlen megugrani a bankok által elvárt jövedelmi szintet.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénzintézetek többsége a JTM szabályozásnál szigorúbban veszi a jövedelem terhelhetőségét. Jobb, ha az 50-60% helyett jóval kevesebbel számolunk: valójában a 30-40% is előfordulhat. Ezért, illetve a hitelkonstrukciók közötti eltérések miatt is érdemes alaposan tájékozódni a hitelfelvétel előtt, hiszen akár 15 ezer forintos különbségek is lehetnek két 10 millió Ft-os lakáshitel törlesztőrészletei között, ami több millió forintot jelent a teljes futamidőre vetítve!

Ha 10 millió Ft lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

2021.02.01.

Kiderítettük, hogy az igénylése után mennyi idővel lehet továbbvinni a CSOK-ot egy másik ingatlanra; ez a következő cikkünk témája.

Tovább olvasom
CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

2019.05.20.

Írtunk már az idén bekövetkező változásokról a CSOK kapcsán, azonban jött egy újabb fejlemény. Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a használt lakásokra vonatkozó beforgatási kötelezettség eltörlése. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

2021.11.26.

A tervek szerint jövőre könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok. Egy lakásvásárlásnál minimum 20 százalék önerőt várnak el a pénzintézetek, ezt csökkentené a javaslat 10 százalékra. Megnéztük, milyen előnyökkel járhat ez, és mennyivel gyorsíthatja meg a lakásvásárlást.

Tovább olvasom
Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

2022.04.06.

A kamatstopot a kormány a hitelesek védelme érdekében hozta létre. Az emelkedő jegybanki alapkamat miatt ugyanis a jelzáloghitelek törlesztőrészletei megemelkednének. Ez az intézkedés értünk van. Mutatjuk, hogy pontosan mennyit spórolhatunk a kamatstoppal.

Tovább olvasom