Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2021.07.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:59

10 millió Ft lakáshitel napjainkban már nem számít nagy összegnek; jellemzően ennél sokkal többet igényel egy lakásvásárlást tervező ügyfél, hiszen a lakásárak igencsak felmentek az utóbbi években, és a folyamat csak lassult a koronavírus miatti helyzet hatására, de korántsem tűnik úgy, hogy le akarna állni. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az átlagösszeg 10 és 11 millió forint közé esik, ezért választottuk mi is ezt a kerek összeget.

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora a törlesztőrészlete 10 millió Ft lakáshitelnek?

Konkrét összeget nem lehet mondani, csupán egy átlagértéket, hiszen minden banknál más a hitelek kondíciója, és persze az akciók és más kedvezmények hatására is változhat a helyzet. Egy gyors számítással azonban ki lehet hozni az átlagot, ami 20 éves futamidő mellett nagyjából 165-170 ezer forint törlesztési kötelezettség havonta. Ebből kiszámolható, hogy mekkora jövedelemre is van szükség a 10 millió Ft lakáshitelhez: ennek minimum a duplájára.

Miért ilyen magas a jövedelmi elvárás?

A JTM szabályozás az oka, hogy 10 millió Ft lakáshitelhez 330-340 ezer forintos jövedelmi szintet várnak el a bankok. A szabályozás kimondja, hogy 500 ezer forint havi jövedelem alatt legfeljebb annak felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg 500 ezer forint felett maximum 60% lehet az arány. Fontos azonban megemlíteni azt is, hogy ez az összes jövedelemre vonatkozik, és mivel a lakáshitelek többségét nem egyedül, hanem adóstárs bevonásával igénylik, a jövedelmek összeadódnak, és így már nem lehetetlen megugrani a bankok által elvárt jövedelmi szintet.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénzintézetek többsége a JTM szabályozásnál szigorúbban veszi a jövedelem terhelhetőségét. Jobb, ha az 50-60% helyett jóval kevesebbel számolunk: valójában a 30-40% is előfordulhat. Ezért, illetve a hitelkonstrukciók közötti eltérések miatt is érdemes alaposan tájékozódni a hitelfelvétel előtt, hiszen akár 15 ezer forintos különbségek is lehetnek két 10 millió Ft-os lakáshitel törlesztőrészletei között, ami több millió forintot jelent a teljes futamidőre vetítve!

Ha 10 millió Ft lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mekkora törlesztővel számoljunk 20 millió forint lakáshitel esetén?

Mekkora törlesztővel számoljunk 20 millió forint lakáshitel esetén?

2021.07.28.

Hogy mekkora törlesztővel számolj egy 20 milliós lakáshitelnél, az számos egyéb tényezőtől is függ, amelyeket mind figyelembe kell venni a helyes végeredményhez.

Tovább olvasom
Végrehajtással terhelt ingatlant vásárolhatok?

Végrehajtással terhelt ingatlant vásárolhatok?

2020.08.27.

A végrehajtással terhelt ingatlanok kereskedelme a 2008-as válság óta gyakorlatilag mindennapossá vált, és bár az utóbbi években már nem annyira jellemző, mint a bedőlt devizahitelek idején, még mindig lehet ilyennel találkozni. Sokan kifejezetten ilyen ingatlanokat keresnek, hiszen a velük kapcsolatos problémák miatt az áruk alacsonyabb, mint egy tehermentesé, ám fontos figyelni a buktatókra, ugyanis számos akad, ami meghiúsíthatja a vásárlást, sőt, súlyos anyagi károkat is okozhat.

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétele előtt állsz? Sokat bukhatsz az eltérő árak miatt!

Lakáshitel felvétele előtt állsz? Sokat bukhatsz az eltérő árak miatt!

2021.08.06.

Ha megszületett az elhatározás, hogy új lakásba szeretnénk költözni, de nincs rá elegendő megtakarításunk, akkor a pénzintézetek nyújthatnak megoldást lakáshitel formájában. Mielőtt beleugranánk egybe, érdemes nyitott szemmel járnunk: az eltérő árak miatt sok banknál mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Tovább olvasom
Lakáshitel ajánlatok egy helyen, válogatottan!

Lakáshitel ajánlatok egy helyen, válogatottan!

2019.12.16.

Lakást szeretnél vásárolni, de nem áll a rendelkezésedre a teljes hitelösszeg? Akkor nálunk jó helyen jársz, hiszen oldalunkon a legjobb lakáshitel ajánlatok egy helyen találhatóak meg!

Tovább olvasom