fbpx
Hirdetés

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

2021.07.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:59

10 millió Ft lakáshitel napjainkban már nem számít nagy összegnek; jellemzően ennél sokkal többet igényel egy lakásvásárlást tervező ügyfél, hiszen a lakásárak igencsak felmentek az utóbbi években, és a folyamat csak lassult a koronavírus miatti helyzet hatására, de korántsem tűnik úgy, hogy le akarna állni. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az átlagösszeg 10 és 11 millió forint közé esik, ezért választottuk mi is ezt a kerek összeget.

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora a törlesztőrészlete 10 millió Ft lakáshitelnek?

Konkrét összeget nem lehet mondani, csupán egy átlagértéket, hiszen minden banknál más a hitelek kondíciója, és persze az akciók és más kedvezmények hatására is változhat a helyzet. Egy gyors számítással azonban ki lehet hozni az átlagot, ami 20 éves futamidő mellett nagyjából 165-170 ezer forint törlesztési kötelezettség havonta. Ebből kiszámolható, hogy mekkora jövedelemre is van szükség a 10 millió Ft lakáshitelhez: ennek minimum a duplájára.

Miért ilyen magas a jövedelmi elvárás?

A JTM szabályozás az oka, hogy 10 millió Ft lakáshitelhez 330-340 ezer forintos jövedelmi szintet várnak el a bankok. A szabályozás kimondja, hogy 500 ezer forint havi jövedelem alatt legfeljebb annak felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg 500 ezer forint felett maximum 60% lehet az arány. Fontos azonban megemlíteni azt is, hogy ez az összes jövedelemre vonatkozik, és mivel a lakáshitelek többségét nem egyedül, hanem adóstárs bevonásával igénylik, a jövedelmek összeadódnak, és így már nem lehetetlen megugrani a bankok által elvárt jövedelmi szintet.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénzintézetek többsége a JTM szabályozásnál szigorúbban veszi a jövedelem terhelhetőségét. Jobb, ha az 50-60% helyett jóval kevesebbel számolunk: valójában a 30-40% is előfordulhat. Ezért, illetve a hitelkonstrukciók közötti eltérések miatt is érdemes alaposan tájékozódni a hitelfelvétel előtt, hiszen akár 15 ezer forintos különbségek is lehetnek két 10 millió Ft-os lakáshitel törlesztőrészletei között, ami több millió forintot jelent a teljes futamidőre vetítve!

Ha 10 millió Ft lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

2019.06.14.

A babaváró hitelről az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, ha a hitelpiacot nézzük, így nem csoda, hogy sokan kerestek meg minket a vele kapcsolatos kérdésekkel, amik többnyire az igényléssel kapcsolatosak. Úgy gondoltuk, hogy ideje megkönnyítenünk a dolgotokat, ezért kiválogattuk az öt leggyakoribb kérdést, és kicsit bővebben kifejtjük.

Tovább olvasom
Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

2021.12.31.

A pénzintézetek a jelzáloghitelekhez ingatlanfedezetet kérnek. Ez az ingatlan lesz a hitel egyik biztosítéka a jövedelmünk mellett, ezért a jelzáloghitelek kamata jellemzően alacsonyabb a szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönöknél. Utánajártunk, hogy milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként.

Tovább olvasom
akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

2018.11.04.

Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy hitelt kell felvennie, mert meg szeretne vásárolni valamit, amire nem elég a megtakarítása. Lehet ez lakás, autó, utazás, vagy bármi, ami nagyobb összegbe kerül. Az akolcson.hu pont ebben nyújt neked segítésget.

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

2021.01.25.

Egy jövedelemigazolás beszerzése egyszerű, ha alkalmazott vagy, vállalkozóként azonban nehezebb a dolgod. Lássuk a lépéseit!

Tovább olvasom