Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakástakarék felhasználása: mire fordíthatjuk a megtakarított összeget?

2024.01.09.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2024. január 9. 15:05

A lakástakarék nem szűnt meg, csak átalakult. És sokkal egyszerűbb lett a lakáscél igazolása is. Ami egyszerűbbé, és igazán ügyfélbarát szerűvé teszi ezt a pénzügyi terméket. És mivel ezt szakértőink fontosnak tartják, megmutatjuk, hogy mire fordíthatjuk a lakástakarék összegét. és közérthetően a lakástakarék felhasználásáról.

Lakástakarék felhasználása: mire fordíthatjuk a megtakarított összeget?

Lakástakarék – volt, és most újra van

Van lakástakarék számla, még ha más formában is.

Az állami támogatás megszüntetése után, tavaly jelentkezett egy új pénzügyi termékkel az Erste és az OTP Bank, amely bár hasonlít az elődjéhez, mégis más.

A régi, elég jól ismert lakástakarék-pénztári termék vonzerejét az állami támogatás adta. Ez azonban megszűnt.

Voltak azonban olyan előnyei is a lakástakaréknak, amik vonzóvá tehetik ma is ezt a terméket.

Három dolog is van, ami igazán jóvá teszi ezt a lakástakarékot:

 • kamatbónusz – a kamat mellett magas kamatbónuszt kínál.
 • rendszeres megtakarítás – erről talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig fontos.
 • kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége – a mostani kiemelkedően magas lakáshitel kamatok mellett ez bizony egy igazi lehetőség.

Ami régen volt, de ma már nincs: az állam évente hozzájárult a megtakarításokhoz, amely összeg az adott évben befizetett összeg 30 százaléka, legfeljebb 72 000 Ft volt.

Fontos, hogy a kormány jelenleg nem járul hozzá semmilyen módon a lakástakarék megtakarításokhoz.

Ami régen volt, és most is van: kamatbónusz vagy kamatprémium, ami akár 30 százalék is lehet. Négy vagy nyolc éves megtakarítási időszak. 20 vagy 50 ezer forintos havi megtakarítás. Kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége, kedvező kamattal.

Lakástakarék kínálat 2024

Jelenleg az OTP és az Erste kínál lakástakarék szerződési lehetőséget. A két lakástakarék sok mindenben megegyezik vagy hasonlóan működik.

 • 4 és 8 éves megtakarítási időszak
 • minimális betéti kamat
 • kiemelkedően magas, akár 30 százalékos kamatbónusz
 • megtakarítási időszak végén kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel igénylés lehetősége
 • a szerződéses összeg már tartalmazza az igényelhető lakáshitel összegét

Mert a lakástakarék igazán jó megtakarítási forma

A lakástakarék egyik legnagyobb előnye, hogy rendszeres megtakarításra ösztönöz.

A szerződéskötéskor meghatározott összeget kell havonta befizetni a lakástakarék-pénztári számlánkra. Ez segíthet abban, hogy elkerüljük a váratlan kiadásokat, és elkezdjünk rendszeresen félretenni a lakáscél érdekében.

A lakástakarék mellé igényelhető lakáskölcsön is kedvező feltételekkel érhető el. A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) alacsonyabb lehet, mint a piaci lakáshitelek esetében.

A lakástakarék rugalmas megtakarítási forma. A befizetéseket bármikor meg lehet változtatni, vagy akár fel is lehet függeszteni. A szerződés is bármikor felmondható, de ebben az esetben a befizetések után nem jár a kamatbónusz.

A lakástakarék összegét lakáscélra fel lehet használni.

A legnépszerűbb felhasználási módok a lakásvásárlás, az építkezés, a lakásfelújítás és a lakáskorszerűsítés.

A lakástakarék jó választás lehet, ha rendszeresen szeretnénk megtakarítani lakáscélhoz. A kamatbónusz és a lakáskölcsön kedvező feltételei tovább növelhetik a megtakarítás összegét.

Lényeges, hogy a lakástakarék hozama nem versenyképes más befektetési formák hozamával. Ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy a lakástakarék a megfelelő választás-e a számunkra.

Mire fordíthatjuk a lakástakarék összegét?

 • lakás vásárlása
 • meglévő lakás felújítása, korszerűsítése
 • lakás építése vagy bővítése
 • lakáshitel előtörlesztése

A felhasználás igazolása végetlenül egyszerű lett

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a felhasználás igazolása nagyon egyszerű lett, és ez még vonzóbbá teszi ezt a lehetőséget.

A jelenleg elérhető takarékpénztáraknál már sokkal egyszerűbb a lakáscélú felhasználás igazolása. Csak nyilatkozni kell. Egy nyilatkozat, és kész.

Szükség lehet egy saját ingatlan tulajdoni lapjának bemutatására, új lakás vásárlása esetén pedig az adásvételi szerződést kell bemutatni. És ennyi.

Szakértőink úgy gondolják, hogy az egyszerűbb igazolás lehetősége, a kamatbónusz és a rendszeres megtakarításra való ösztönzés miatt a lakástakarék újra népszerű lesz. Hiszen lakáscélja mindenkinek van.

Ki ne akarna szebb és jobb ingatlanban élni? És ehhez egyenes út vezet a lakástakarék segítségével. Egy régi termékkel, ami új formájában is vonzó lehetőség.

Csak egy döntés, és máris elkezdődhet a takarékoskodás, hogy aztán olyan ingatlanban élhessünk, mait megérdemlünk. A számlanyitás egyszerű.

Kezdjük el a takarékoskodást még ma!

Összefoglalás

A lakástakarék továbbra is létezik, bár az állami támogatás megszűnt. Az új termékeket az Erste és az OTP Bank kínálja, amelyek vonzóvá teszik a megtakarítást kamatbónuszokkal, rendszeres megtakarítási lehetőségekkel és kedvezményes lakáshitelekkel. Az összeg felhasználható lakásvásárlásra, felújításra, építkezésre vagy lakáshitel előtörlesztésére. A lakástakarék felhasználásának igazolása egyszerűbbé vált, ami tovább növeli a termék vonzerejét. A lakástakarék egy jó választás lehet azok számára, akik rendszeresen szeretnének megtakarítani lakáscélra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Melyik lakástakarék a megfelelő?

Melyik lakástakarék a megfelelő?

2018.04.16.

Ha befektetést keresel, akkor talán a lakástakarék, vagyis az LTP a legjobb választás, mert mással gyakorlatilag nem érhető el 10% feletti hozam ekkora biztonság mellett; igaz, némileg korlátozott, hiszen ingatlancélra kell fordítanod.

Tovább olvasom
Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Tovább olvasom
Lakáshitelt egyszerűen?

Lakáshitelt egyszerűen?

2018.12.18.

Lakáshitelt szeretnél felvenni, ráadásul a lehető legegyszerűbben? Van egy jó hírünk: megoldható! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt megkapod a kölcsönt, és semmit sem kell tenned ezért, de a hitelfelvételi folyamat mostanra meglehetősen leegyszerűsödött.

Tovább olvasom
Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

2018.06.22.

Minden szülő a legjobbat szeretné adni a gyermekének; ez tulajdonképpen természetes. Érdemes már akkor elkezdened takarékoskodni, amikor még kicsi, így segítheted őt abban, hogy nagykorúvá válásakor saját otthonhoz juthasson, de egyéb lehetőségeid is vannak! Használd ki a lakástakarék lehetőségeit.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával