fbpx
Hirdetés

Kaphatunk lakáshitelt, ha családtagtól vásárolunk lakást?

2022.07.05.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. július 5. 09:03

Ha családtagtól vásárolsz lakást, annak elméletben semmi akadálya, hitelezési szempontból azonban lehetnek buktatók – ezekről olvashatsz alábbi cikkünkben.

Kaphatunk lakáshitelt, ha családtagtól vásárolunk lakást?

Az ingatlanpiacon hatalmas a kínálat, ennek ellenére vannak olyanok, akik inkább a családon belül vásárolnak lakást, vagy családi házat. A jelenség egyrészt szentimentális okokra vezethető vissza, hiszen amikor a szülők el akarják adni a szülői házat, a gyerekek nem feltétlenül akarják azt elengedni, másrészt pedig az anyagiakra, hiszen egy szülő valószínűleg alacsonyabb árat szab meg, ha a saját gyerekeiről van szó.

Az előnyök persze számosak, hiszen a szülői házban minden probléma ismert lehet az új tulajdonosok által, így pedig könnyebben határozható meg a felújításhoz szükséges összeg is, és így alacsonyan tarthatóak a költségek, különösen akkor, ha a vételár is alacsony. Fontos azonban tisztázni néhány részletet, hiszen, ha az adás-vétel hitellel történik, a bankok keresztül húzhatják a számításainkat.

Részben, vagy egészben vesszük meg az ingatlant?

Fontos tudni, hogy a bankok minden részletre figyelnek, így arra is, hogy mekkora hányadot vásárolunk meg az adott ingatlanból. Ha például az ingatlan tulajdonjogának egy bizonyos hányada már a nevünkön van, akkor alacsonyabb lesz a maximálisan adható hitelösszeg: ha a ház felét vásároljuk meg, akkor az ingatlan piaci értékének csupán a feléig számíthatunk hitelre.

Mennyire felel meg a vételár a piaci árnak?

Természetes, hogy egy szülő támogatja a gyermekeit, így a családtagtól vásárolt lakások esetében is gyakori, hogy alacsonyabb a vételár, mint a piaci ár. Ehhez természetesen joguk van, ám a bankok figyelik az ilyen eseteket, és, ha túlságosan alacsony az ár, elutasítják a hitelkérelmet. Átlagosan maximum 20%-os eltérést még nem szokás firtatni, ám ennél nagyobb különbséggel nem érdemes próbálkozni, és a túlárazást sem javasoljuk.

Megoldás lehet a magasabb ár megadása, majd egymás közti megállapodással a különbözet előtörlesztése a bank felé.

Lakhatás, vagy más cél?

Fontos tudni, hogyha a hitel célja nem a lakhatás, hanem valami más, és az adás-vétel csak papíron valósul meg, akkor a bank elutasítja a hitelkérelmet. Ilyenkor felesleges adásvételi szerződést kötni, és kifizetni a hitellel kapcsolatos költségeket, inkább egy szabad felhasználású hitelkonstrukciót kell választani, hiszen az ugyanennyire megfelelhet a céloknak.

Az ingatlan terhelt, vagy sem?

Előfordulhat, hogy az ingatlan valamilyen jelzáloghitellel terhelt, azaz a bank jelzálog-bejegyzése még megtalálható a tulajdoni lapon. Ilyenkor valamivel nehezebb lehet rá lakáshitelt kapni, hiszen a bankok ezt is figyelembe veszik, másrészt a jogszabályok meghatározzák, hogy hitelt kizárólag saját célra vehetünk fel, más helyett nem. Ha tehát csak azért családtagtól vásárolunk lakást, hogy kifizessük a hitelt helyettük egy másik hitelből, az automatikusan elutasítást jelent a bankok részéről.

CSOK igényelhető ilyenkor?

A CSOK és a hozzá igényelhető kamattámogatott hitel remek lehetőség, ha családalapítás előtt állunk, vagy épp már meg is született a gyermekünk, és saját otthonra lenne szükségünk. Sajnos azonban a jelenleg hatályos jogszabályok tiltják a CSOK igénybevételét, ha az ingatlant egy közeli hozzátartozótól szeretnénk megvenni.

Közeli hozzátartozónak a házastárs, élettárs, egyenesági rokon – azaz gyermek, unoka, szülő, nagyszülő -, valamint a testvér – minősül, távoli rokontól – azaz unokatestvértől, sógortó, nagynénitől – viszont már lehet ingatlant vásárolni CSOK segítésével, ugyanis ezt nem tiltja a jogszabály sem.

Van az ingatlannak másik örököse?

Ha családtagtól vásárolunk lakást, fontos, hogy jogszerűen járjunk el – bár ez természetesen minden más esetre is igaz. Fontos tudni, hogy az ingatlan megvásárlása csak akkor jogszerű, ha ezzel nem zárjuk ki az öröklésből a többi örököst, így például a testvérünket, ellenkező esetben ő ugyanis perre viheti az ügyet, ahol jó eséllyel nyerni is fog.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitelt egyszerűen?

Lakáshitelt egyszerűen?

2018.12.18.

Lakáshitelt szeretnél felvenni, ráadásul a lehető legegyszerűbben? Van egy jó hírünk: megoldható! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt megkapod a kölcsönt, és semmit sem kell tenned ezért, de a hitelfelvételi folyamat mostanra meglehetősen leegyszerűsödött.

Tovább olvasom
akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

2018.11.04.

Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy hitelt kell felvennie, mert meg szeretne vásárolni valamit, amire nem elég a megtakarítása. Lehet ez lakás, autó, utazás, vagy bármi, ami nagyobb összegbe kerül. Az akolcson.hu pont ebben nyújt neked segítésget.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni a K&H lakáshitelről?

Mit érdemes tudni a K&H lakáshitelről?

2020.12.10.

A K&H lakáshitel háromféle konstrukcióval kecsegtet, melyek mindegyike érdemes lehet a figyelmedre; az alábbiakból kiderül, hogy miért!

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

2021.07.01.

10 millió Ft lakáshitel napjainkban már nem számít nagy összegnek; jellemzően ennél sokkal többet igényel egy lakásvásárlást tervező ügyfél, hiszen a lakásárak igencsak felmentek az utóbbi években, és a folyamat csak lassult a koronavírus miatti helyzet hatására, de korántsem tűnik úgy, hogy le akarna állni. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az átlagösszeg 10 és 11 millió forint közé esik, ezért választottuk mi is ezt a kerek összeget.

Tovább olvasom