Hirdetés

Hogyan számolják ki a nyugdíj mértékét?

2021.04.12.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:30

Szeretnéd tudni a leendő nyugdíjad mértékét? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mire is számíthatsz a jövőben!

Hogyan számolják ki a nyugdíj mértékét?

A nyugdíj mértékének kiszámítása néhány alapelvhez köthető. Ezek legfontosabbja, hogy a nyugdíjas korú embereket az aktív, keresőképes réteg tartja el a befizetett nyugdíjjárulék által. A nyugdíjtörvényben rögzítettek szerint, az egységes nyugdíjszámítás alapján kapja meg mindenki a nyugdíját, így a későbbiekben valószínűleg Te is.

Miből számolják ki a nyugdíj mértékét?

A nyugdíj mértékének kiszámítása két adat alapján történik: a havi, nettó átlagkereset, illetve az aktív munkával töltött szolgálati idő szükséges hozzá, ez utóbbi esetében a teljes idő. A havi, nettó átlagkereset kiszámításához azonban szükség van az úgynevezett valorizációs szorzókra, amelyek által lekövethető az infláció és más tényezők. Azaz, ha a nyolcvanas években már dolgoztál, és nagyjából 5.000 forint volt a fizetésed (ami akkoriban átlagosnak volt tekinthető), akkor a nyugdíjszámításnál nem ezt az összeget, hanem a valorizációs szorzóval felszorzott összeget veszik figyelembe.

A jelenlegi fizetésed és a nyugdíjad mértékének aránya

Tudnod kell, hogy a fizetésednek csupán a 60-70%-át fogod megkapni nyugdíjként. Sajnos ez egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi életszínvonaladat gyakorlatilag képtelen leszel fenntartani kizárólag a nyugdíjadból, de legalábbis az államiból, és sajnos ezt a helyzetet még a jelenlegi társadalmi és egészségügyi tendenciák is tovább rontják.

A helyzet egyre tarthatatlanabb lesz

A nyugdíj mértékét a nyugdíjasok és az aktív, keresőképes lakosság aránya is befolyásolja. Magyarország lakossága viszont elöregedőben van, azaz több a nyugdíjas korú, mint az aktívkorú állampolgár. Sajnos a családbarát intézkedések ellenére sem akar ez a tendencia megfordulni, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben még nehezebb lesz a helyzet, illetve még alacsonyabb az átlagos nyugdíjak mértéke.

Mi a megoldás?

Alapvetően háromféle megoldás képzelhető el: a nyugdíjkorhatár emelése, a járulékok növelése, illetve a nyugdíj csökkentése. Hazánkban ebből a korhatáremelés és a nyugdíjcsökkentés a valószínű, és esélyes, hogy hamarosan meg is valósul.

Ha szeretnéd minél magasabbra növelni a nyugdíjad mértékét, ideje elgondolkodnod a nyugdíjcélú megtakarításokon. Oldalunkon számos nyugdíjbiztosítással ismerkedhetsz meg, és a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Mennyit tegyünk félre a nyugdíjas éveinkre?

Mennyit tegyünk félre a nyugdíjas éveinkre?

2022.06.30.

A nyugdíjas éveinket mindannyian szeretnénk biztonságban tölteni, de ennek lehet egy igen komoly akadálya: a pénz.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel nyugdíjasként – milyen dokumentumokra van szükség?

Hitelfelvétel nyugdíjasként – milyen dokumentumokra van szükség?

2021.09.28.

Nyugdíjasként sem kell lemondanunk az álmainkról, akkor sem, ha az állami ellátórendszer nyújtotta havi jövedelmünkből nem jutnánk messzire. Hitelt nyugdíjasként is igényelhetünk. Utánanéztünk, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségünk ehhez.

Tovább olvasom
Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

2022.05.24.

A nyugdíj-megtakarítás elindítását nem szabad sokáig halogatni, hiszen könnyen kifuthatsz az időből – érdemes akár egy kisebb összeggel is elkezdened!

Tovább olvasom