fbpx
Hirdetés

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

2022.03.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 4. 09:09

A magyar Sberbank végelszámolását rendelte el a Magyar Nemzeti Bank. A legfontosabb kérdés, ami Sberbank ügyfeleiben felmerül, hogy mi lesz most velük? Mi lesz a pénzükkel? Utánajártunk, hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek. Mutatjuk, mit találtunk.

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

Az OBA megkezdte a kártalanítás folyamatát

Az Országos Betétbiztosítási alap, az OBA, elindította a Sberbank ügyfeleinek a kártalanítási folyamatát. A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítást nem kell kérni, az automatikusan, a Sberbankos ügyféladatok alapján történik. A kártalanítás díjmentes, önerővel nem kell számolnunk.

Minden magyarországi pénzintézet egyben tagintézete is az OBÁ-nak. Ez azt jelenti, hogy ha egy Magyarországon bejegyzett pénzintézetnél vezetünk számlát, vagy helyezünk el betétet, az biztosítva van.

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

A kártalanítási folyamat automatikusan elindul, nincs szükség arra, hogy külön kérjük azt. A kárunkat gyorsan, 10 napon belül kifizeti az Országos Betétbiztosítási Alap. A folyamat elején felveszik velünk a kapcsolatot, és folyamatosan tájékoztatnak a következő lépésekről, az esetleges teendőkről. A kifizetés történhet készpénzben vagy utalással. Készpénzes kifizetések jellemzően a kisebb kárösszegeknél lehetségesek. Magasabb összegnél utalni fog az OBA, ehhez pedig bankszámlával kell rendelkeznünk. Ha a Sberbankos számlánk mellett másik banknál is vezettünk folyószámlát, akkor oda utalják majd a pénzünket. Ha nem volt máshol számlánk, akkor nyitnunk kell egyet.

Mekkora összegig kártalanít az OBA?

A hatályos szabályok szerint 100 ezer euróig kártalanítanak bennünket. Ez körülbelül 36 millió forint. Az OBA a kártalanítás napján esedékes árfolyammal számol majd. A kártalanítás a betétekre és annak kamataira is vonatkozik. Ha több számlánk is volt a Sberbanknál, azokat együttesen számolják, vagyis összesen kaphatunk 100 ezer eurónak megfelelő kártalanítást. A kártalanítás nem minden pénzügyi termékre vonatkozik. Például kamatozó részvények után vagy nyugdíj megtakarításokra nem fizet az OBA. Az általános banki termékek után azonban helytállnak. A számlánkon lévő összeget vagy a lekötött betéteinket visszakapjuk. Azt, hogy pontosan mely banki termékek nincsenek biztosítva, arról a MNB-nél érdeklődhetünk. Alaphelyzetben azonban arra számíthatunk, hogy a teljes, a Sberbank-nál tartott pénzünket visszakapjuk.

Elfogyhat az OBA pénze?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha túl sok pénzt kell kifizetnie az OBÁ-nak, és erre nincsen fedezete. Ilyen eset nem fordulhat elő. Az OBA a tagszervezeteinek írhat elő eseti befizetést, vagy bármilyen más módon is megoldhatja azt, hogy elegendő fedezet álljon a rendelkezésére a kifizetések teljesítéséhez. Az OBA pénze tehát nem fogyhat el, lesz elegendő fedezet mindenki kártalanítására.

Ki kap kártalanítást?

Minden magánszemély kaphat kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezettünk számlát a Sberbank-nál, akkor mindkét számlánkra érvényes lesz a 100 ezer eurós határ.

Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak bennünket, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kapunk vissza. A szakértők szerint a 100 ezer eurós összeghatár a bank ügyfeleinek nagy részét teljesen kártalanítja majd.

Hogy válasszunk most jól bankot?

A Sberbank volt ügyfeleinek újabb számlát kell nyitniuk egy másik pénzintézetben. Nehéz lesz megszerezni a bizalmukat, hiszen napokig nem jutnak hozzá a saját pénzükhöz, egyesek pedig elveszítik a pénzük egy részét. Hogy tudunk most jól bankot választani? Mire figyeljünk? A Sberbank végelszámolása a szakemberek szerint az ukrán-orosz válságra adott válaszszankciók miatt következett be. A nemzetközi pénzügyi szankciók az orosz pénzintézetek egy részét sújtják. A szankciók különbözőek, a legerősebb szankció a SWIFT rendszerről való leválasztás. Ez a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok megszakítását jelenti. Az előre megnevezett hét orosz bank között az orosz Sberbank nem szerepelt, a szankciók mégis olyan mértékben érintették az orosz Sberbank-ot, hogy a kialakult likviditási problémák miatt a Sberbank kivonult az európai pénzpiacról.

A Magyarországon működő többi banknak ugyanakkor nincs orosz kötődése, így ezeket nem érintik a szankciók. Nincs tehát ma Magyarországon olyan pénzintézet, ahol várhatóan ennek a konfliktusnak a negatív pénzügyi hatásai érvényesülni fognak. Így bármelyik, az országunkban működő bankban nyithatunk folyószámlát.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Sberbank hiteleinek jellemzői

Sberbank hiteleinek jellemzői

2019.01.15.

Az utóbbi időben felpörgött a hitelfelvételi kedv, a bankok pedig igyekeznek igazodni a megváltozott igényekhez. A Sberbank is kijött néhány hitelkonstrukcióval, ami alapjaiban rázta meg a magyarországi hitelpiacot, hiszen a kamatokat a lehető legalacsonyabbra sikerült beállítani, amivel komoly fejfájást okoztak a konkurenciának. Ha hitelt szeretnél felvenni, akkor érdemes neked is ismerni a Sberbank hiteleinek jellemzőit, hogy a megfelelő döntést hozhasd meg.

Tovább olvasom
Adósságod túl sok? Nézzük milyen lehetőségeid vannak.

Adósságod túl sok? Nézzük milyen lehetőségeid vannak.

2018.10.17.

Ha túl sok az adósságod, és már nem bírod fizetni, akkor több lehetőséged is van, de mi most csak azokat nézzük meg, amiket egy bank segítségével tudsz igénybe venni. Természetesen mind a kettő hitel, de még mielőtt bezárnád az oldalt, mert nem akarsz több kölcsönt felvenni, épp ellenkezőleg, hadd szóljunk: mindkettő komoly segítség lehet az anyagi gondjaid megoldásában!

Tovább olvasom
Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

2019.02.26.

A hitelfelvétel manapság már egyre egyszerűbb, hiszen minden pénzintézetnek van weboldala, ahol részletesen olvashatunk minden hitelkonstrukcióról. Ha valaki a legjobb banki hitelt szeretné megtalálni, akkor már arra sincs szükség, hogy egyenként végignézze az összes honlapot. Hiszen oldalunk segítségével pár kattintás alatt eljuthat a számára megfelelő kölcsönig.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhető a Sberbank Fair személyi kölcsöne?

Milyen feltételekkel igényelhető a Sberbank Fair személyi kölcsöne?

2021.05.31.

A Sberbank Fair személyi kölcsön egy régi szereplő a magyar hitelpiacon, ám most megújult – lássuk a részleteit!

Tovább olvasom