Hirdetés

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

2022.03.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 4. 09:09

A magyar Sberbank végelszámolását rendelte el a Magyar Nemzeti Bank. A legfontosabb kérdés, ami Sberbank ügyfeleiben felmerül, hogy mi lesz most velük? Mi lesz a pénzükkel? Utánajártunk, hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek. Mutatjuk, mit találtunk.

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

Az OBA megkezdte a kártalanítás folyamatát

Az Országos Betétbiztosítási alap, az OBA, elindította a Sberbank ügyfeleinek a kártalanítási folyamatát. A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítást nem kell kérni, az automatikusan, a Sberbankos ügyféladatok alapján történik. A kártalanítás díjmentes, önerővel nem kell számolnunk.

Minden magyarországi pénzintézet egyben tagintézete is az OBÁ-nak. Ez azt jelenti, hogy ha egy Magyarországon bejegyzett pénzintézetnél vezetünk számlát, vagy helyezünk el betétet, az biztosítva van.

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

A kártalanítási folyamat automatikusan elindul, nincs szükség arra, hogy külön kérjük azt. A kárunkat gyorsan, 10 napon belül kifizeti az Országos Betétbiztosítási Alap. A folyamat elején felveszik velünk a kapcsolatot, és folyamatosan tájékoztatnak a következő lépésekről, az esetleges teendőkről. A kifizetés történhet készpénzben vagy utalással. Készpénzes kifizetések jellemzően a kisebb kárösszegeknél lehetségesek. Magasabb összegnél utalni fog az OBA, ehhez pedig bankszámlával kell rendelkeznünk. Ha a Sberbankos számlánk mellett másik banknál is vezettünk folyószámlát, akkor oda utalják majd a pénzünket. Ha nem volt máshol számlánk, akkor nyitnunk kell egyet.

Mekkora összegig kártalanít az OBA?

A hatályos szabályok szerint 100 ezer euróig kártalanítanak bennünket. Ez körülbelül 36 millió forint. Az OBA a kártalanítás napján esedékes árfolyammal számol majd. A kártalanítás a betétekre és annak kamataira is vonatkozik. Ha több számlánk is volt a Sberbanknál, azokat együttesen számolják, vagyis összesen kaphatunk 100 ezer eurónak megfelelő kártalanítást. A kártalanítás nem minden pénzügyi termékre vonatkozik. Például kamatozó részvények után vagy nyugdíj megtakarításokra nem fizet az OBA. Az általános banki termékek után azonban helytállnak. A számlánkon lévő összeget vagy a lekötött betéteinket visszakapjuk. Azt, hogy pontosan mely banki termékek nincsenek biztosítva, arról a MNB-nél érdeklődhetünk. Alaphelyzetben azonban arra számíthatunk, hogy a teljes, a Sberbank-nál tartott pénzünket visszakapjuk.

Elfogyhat az OBA pénze?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha túl sok pénzt kell kifizetnie az OBÁ-nak, és erre nincsen fedezete. Ilyen eset nem fordulhat elő. Az OBA a tagszervezeteinek írhat elő eseti befizetést, vagy bármilyen más módon is megoldhatja azt, hogy elegendő fedezet álljon a rendelkezésére a kifizetések teljesítéséhez. Az OBA pénze tehát nem fogyhat el, lesz elegendő fedezet mindenki kártalanítására.

Ki kap kártalanítást?

Minden magánszemély kaphat kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezettünk számlát a Sberbank-nál, akkor mindkét számlánkra érvényes lesz a 100 ezer eurós határ.

Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak bennünket, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kapunk vissza. A szakértők szerint a 100 ezer eurós összeghatár a bank ügyfeleinek nagy részét teljesen kártalanítja majd.

Hogy válasszunk most jól bankot?

A Sberbank volt ügyfeleinek újabb számlát kell nyitniuk egy másik pénzintézetben. Nehéz lesz megszerezni a bizalmukat, hiszen napokig nem jutnak hozzá a saját pénzükhöz, egyesek pedig elveszítik a pénzük egy részét. Hogy tudunk most jól bankot választani? Mire figyeljünk? A Sberbank végelszámolása a szakemberek szerint az ukrán-orosz válságra adott válaszszankciók miatt következett be. A nemzetközi pénzügyi szankciók az orosz pénzintézetek egy részét sújtják. A szankciók különbözőek, a legerősebb szankció a SWIFT rendszerről való leválasztás. Ez a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok megszakítását jelenti. Az előre megnevezett hét orosz bank között az orosz Sberbank nem szerepelt, a szankciók mégis olyan mértékben érintették az orosz Sberbank-ot, hogy a kialakult likviditási problémák miatt a Sberbank kivonult az európai pénzpiacról.

A Magyarországon működő többi banknak ugyanakkor nincs orosz kötődése, így ezeket nem érintik a szankciók. Nincs tehát ma Magyarországon olyan pénzintézet, ahol várhatóan ennek a konfliktusnak a negatív pénzügyi hatásai érvényesülni fognak. Így bármelyik, az országunkban működő bankban nyithatunk folyószámlát.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Sberbank új személyi kölcsön ajánlata – mit kell tudni róla?

Sberbank új személyi kölcsön ajánlata – mit kell tudni róla?

2020.08.11.

A Sberbank új személyi kölcsönnel jelentkezett, sőt, mindjárt néggyel – persze az lett volna a furcsa, ha nem teszi, hiszen a koronavírus-járvány, annak gazdaságra gyakorolt hatásai, valamint a kormány ezzel kapcsolatos rendeletei miatt ez egyrészt kötelező lépés volt, másrészt követniük kellett a versenytársaikat, ha nem akartak lemaradni.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhető a Sberbank Fair személyi kölcsöne?

Milyen feltételekkel igényelhető a Sberbank Fair személyi kölcsöne?

2021.05.31.

A Sberbank Fair személyi kölcsön egy régi szereplő a magyar hitelpiacon, ám most megújult – lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

2019.02.26.

A hitelfelvétel manapság már egyre egyszerűbb, hiszen minden pénzintézetnek van weboldala, ahol részletesen olvashatunk minden hitelkonstrukcióról. Ha valaki a legjobb banki hitelt szeretné megtalálni, akkor már arra sincs szükség, hogy egyenként végignézze az összes honlapot. Hiszen oldalunk segítségével pár kattintás alatt eljuthat a számára megfelelő kölcsönig.

Tovább olvasom
Sberbank hiteleinek jellemzői

Sberbank hiteleinek jellemzői

2019.01.15.

Az utóbbi időben felpörgött a hitelfelvételi kedv, a bankok pedig igyekeznek igazodni a megváltozott igényekhez. A Sberbank is kijött néhány hitelkonstrukcióval, ami alapjaiban rázta meg a magyarországi hitelpiacot, hiszen a kamatokat a lehető legalacsonyabbra sikerült beállítani, amivel komoly fejfájást okoztak a konkurenciának. Ha hitelt szeretnél felvenni, akkor érdemes neked is ismerni a Sberbank hiteleinek jellemzőit, hogy a megfelelő döntést hozhasd meg.

Tovább olvasom