fbpx
Hirdetés

Fiatalok SZJA-mentessége – hogyan befolyásolhatja a hitelfelvételt?

2021.05.27.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:20

A fiatalok SZJA-mentessége 2022. január 1.-től lesz elérhető azok számára, akik 25 év alattiak – az alábbiakban e kedvezmény hitelfelvételre gyakorolt hatásait vizsgáltuk meg.

Fiatalok SZJA-mentessége – hogyan befolyásolhatja a hitelfelvételt?

A fiatalok SZJA-mentessége a gyakorlatban annyit tesz, hogy azok számára, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, nem lesz kötelező a 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése, csupán a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékokat kell befizetniük az adóhatóság felé. Ennél több részlet egyelőre nem ismert, de folyamatosan adagolják az információkat, tehát hamarosan mindent megtudhatunk a fiatalok SZJA-mentességéről, ám a bankok részéről már most is lehet tudni néhány fontos dolgot, amelyek alapján elmondható, hogy a hitelfelvétel során is előny lesz, ha valaki 25 évnél fiatalabb.

A fiatalok SZJA-mentessége sokat számíthat a hiteligénylésnél is

Mivel a fiatalok SZJA-mentessége magasabb jövedelmet jelent, ez a hiteligénylés során komoly előnyhöz juttathatja őket. A JTM szabályozás szerint minél magasabb a jövedelem, annál magasabb lehet a törlesztőrészlet, ami magasabb hitelösszeget, vagy rövidebb futamidőt eredményez, ami által pedig a hitel költségei is csökkennek, és persze így az elérhető kamatkedvezmények száma és mértéke is kedvezőbb lesz.

Nem csak előnyökkel jár

Fontos észben tartani, hogy a fiatalok SZJA-mentessége csak a 25. életév betöltéséig jár, azaz ez után a jövedelem csökkenni fog. A korábban vállalt törlesztőrészletet tehát alacsonyabb jövedelemből kell majd fizetni, ami fizetési nehézségekhez, sőt, tömeges hitelszerződés-felmondásokhoz is vezethet, mivel így a kamatkedvezmények is elveszhetnek – hiszen azokat a bankok nem a teljes futamidőre adják, hanem folyamatosan vizsgálják a jövedelmi helyzetet is –, ami a törlesztőrészletek jelentős emelkedését jelentené.

A lehetséges jövő

Éppen ez utóbbi, problémás részlet miatt azt gondoljuk, hogy a pénzintézetek óvatosabban fognak eljárni egy 25 évnél fiatalabb hiteligénylő esetében, és már a hitelbírálat alatt is figyelembe veszik a fiatalok SZJA-mentességét – illetve épp ellenkezőleg, figyelmen kívül hagyják majd, és az SZJA összegének levonása után maradó összeget tekintik teljes jövedelemnek. Ezt persze csak mi gondoljuk így, ám nem alaptalanul, hiszen a pénzintézetek minden esetben az alacsonyabb kockázatra törekszenek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Tovább olvasom
SZJA-visszatérítés: mibe fektessük a pénzt?

SZJA-visszatérítés: mibe fektessük a pénzt?

2022.03.24.

Az SZJA-visszatérítés minden valószínűség szerint már megérkezett hozzád is, és nyilván örülsz a plusz pénznek. De azt is tudod, mihez kezdj vele?

Tovább olvasom
Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

2021.11.26.

A tervek szerint jövőre könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok. Egy lakásvásárlásnál minimum 20 százalék önerőt várnak el a pénzintézetek, ezt csökkentené a javaslat 10 százalékra. Megnéztük, milyen előnyökkel járhat ez, és mennyivel gyorsíthatja meg a lakásvásárlást.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhető az első házasok kedvezménye?

Milyen feltételekkel igényelhető az első házasok kedvezménye?

2021.04.27.

Az első házasok kedvezménye egy, az állam által biztosított előny, amiről – ha érintett vagy – érdemes lehet minél többet megtudnod.

Tovább olvasom