Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod?

2022.09.30.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 30. 07:21

Nem vagyunk egyformák, így az igényeink, vágyaink és céljaink sem ugyanolyanok, ezért nem meglepő, hogy a hitelfelvételkor sem feltételen ugyanaz jelenti számunkra a megoldást, ami a szomszédunknak, vagy a kollégánknak segített. Jó tudni, hogy kinek érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni, milyen élethelyzetben nyújt megoldást és milyen feltételekkel vehető igénybe?

Mikor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod?

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor azt mondanánk, hogy akkor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelned, ha nem akarod számlákkal és bizonylatokkal igazolni a bank felé, hogy mire fordítottad a felvett összeget és van olyan ingatlanod, amelyet fedezetként megterhelhetsz. De ennél azért bővebben is kifejtjük, miért érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt kérni a pénzintézeteknél.

Miért érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod?

A bankok az építési vagy lakásvásárlási céllal igényelt kölcsönök mellé alacsonyabb kamatot is kínálhatnak, azonban ebben az esetben ők határozzák meg a hitel felhasználását. Tehát a lakáscélra felvett hitelt nem fordíthatod az új konyhabútor megvásárlására esetleg a lakás felújítására. Sőt, ha a vízvezeték-szerelővel megállapodtatok egy összegben, és te közlöd vele később, hogy mégis szükséged lenne a munkát igazoló számlára, a megbeszélt érték a többszörösére ugorhat, így máris kevesebb marad neked a hitelből. Ha nem szeretnél így járni, és nem akarsz bajlódni később a számlák bemutatásával a bank felé, hogy minden fillérrel elszámolj, amit a hitelből felhasználtál, akkor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt.

Ha kötöttségek nélkül szeretnéd igénybe venni a hitelösszeget, olcsó hitelt keresel, akkor jelzálog fejében érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelned. Az indulási költségek ugyan magasabbak lehetnek, mint a személyi kölcsön esetében, és szükséged lesz értékbecslésre is, azonban a törlesztőrészletek és a kamat is alacsonyabb, nem beszélve arról, hogy nagyobb összeget is igényelhetsz és a futamidő is lehet hosszabb, attól függ, neked mi a kedvező.

Szabad felhasználású jelzáloghitel vs. személyi kölcsön

A szabad felhasználású jelzáloghitel helyett sokan folyamodnak személyi kölcsönért, és igen, ennek is megvannak az előnyei, hiszen nem szükséges hozzá ingatlanfedezet, akár napok alatt megszülethet a döntés a megigényelt összeg odaítéléséről, kevesebb papírmunkával jár. Joggal kérdezheted, hogy mégis miért érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választani?

Ahogy már mondtuk, nem kell elszámolni azzal, hogy mire költötted a felvett összeget, nem beszélve arról, hogy az igényelhető kölcsön sokkal nagyobb összeg is lehet, mint a személyi kölcsön esetében. Akkor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt kérvényezni, ha nagyobb összeget szeretnénk felvenni, ugyanis ebben az esetben több tízmillió, akár hatvanmillió forint is lehet a kért hitel, míg a személyi kölcsönöknél 5-10 millió forint felett nem szívesen hiteleznek a bankok.

Azért is érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni, mert a teljes hiteldíj mutató (THM) jóval alacsonyabb, mint a személyi kölcsön esetében, ezáltal maga a havi törlesztési díj is jóval kisebb összegű.

A futamidő miatt is érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választani, ugyanis a személyi kölcsönök esetén a gyors ügyintézés gyors visszafizetéssel is járhat, míg a szabad felhasználású jelzálog esetén akár 30 év is lehet a futamidő, természetesen az igényelt összegtől és a munkabérünktől, illetve számos más tényezőtől függően. Érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választani tehát akkor, ha van lehetőséged egy ingatlan megterhelésére.

Ha jelzáloggal terheled az ingatlant, az alábbiakat kell tudnod:

Ha olyan lakásra vennéd fel a jelzálogot, amely nem a te neveden vagy, vagy van házastársad, akkor az érintetteket is be kell vonni a hitelbe. Viszont érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod, ha alacsonyabb a béred, de van olyan ingatlanod, amit bevonhatsz a kölcsönbe, hiszen ez a fedezet többletbiztosítékot jelöl a pénzintézet felé. Ez ugye azt jelenti, hogy a földhivatalban bejegyzett jelzálog kerül az ingatlanod mellé.

Milyen ingatlanra érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni?

Elsősorban Magyarország területén található lakóingatlant, tehát családi házat, illetve lakóházat, társasházzá nyilvánított házban található ingatlant. A garázst, hétvégi házat, nyaralót, telket, üdülőt vagy építési telket ritkán fogadják el a bankok, inkább abban az esetben számíthat fedezetnek, ha az csak kiegészítésként szolgál a hitelnél. A jelzáloghitelt elsősorban tehermentes ingatlanra ítéli meg a bank, de vannak olyan egyedi esetek, amikor a már terhelt lakásra további hitel vehető fel.

Akkor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelnünk, ha az ingatlan értéknek kb. 40%-ával magunk is rendelkezünk már és a hitelből maximum a lakás 60%-át kívánjuk fedezni. Persze ez a terhelésre kiválasztott ingatlan értékétől függően változhat. A jelzáloghitel esetében az előtörlesztés is lehetséges, bár ez szerződésmódosításnak minősül, ami költséggel jár. A kamatperiódusra is figyelj oda, ha hitelt igényelsz. Jó tudni előre, hogy a kamat milyen hosszú időszak után változik, ezáltal ugye a törlesztőrészlet is alakulhat.

Mit érdemes magaddal vinni, ha szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelsz?

A személyes okmányok mellett a munkáltatói igazolás, vállalkozás esetén pedig a NAV-igazolás legyen nálad. Szükséges még bemutatni az utolsó három havi bankszámlakivonatot is. A jövedelem igazolását adhatja a fix és rendszeres munkabér, a vállalkozásból származó bevétel, a nyugdíj. A GYES, a GYED és a családi pótlék esetén csak munkabérből származó jövedelemmel együtt fogadható el az igénylés, így biztosítja magát a pénzintézet arra, hogy tudod majd törleszteni a hitelt. A bevételeid és kiadásaid figyelembevételével a bank megállapítja számodra a törlesztőrészletet és ezután adja át neked az ajánlatát.

Összegezve, hogy miért érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod:

Tehát érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod akkor, ha a meglévő ingatlanodat bővítenéd, vagy korszerűsítenéd, illetve, ha új ingatlant vásárolnál és rendelkezel az értékének 40%-os árával önerőként. A kamatozásod így alacsonyabb lesz, és a törlesztőrészlet miatt sem kell annyira aggódnod, hiszen kevésbé terheli meg a havi kiadásaidat, mint mondjuk egy személyi kölcsön esetében, tehát kisebb az esély a túlzott eladósodásra.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

2023.01.10.

A kamatstop a Diákhitel 1-re is vonatkozik január eleje óta, így azoknak is segítséget nyújtottak, akik a legkevésbé vártak rá!

Tovább olvasom
Mikor módosíthatja a bank egyoldalúan a hitelünk kamatát?

Mikor módosíthatja a bank egyoldalúan a hitelünk kamatát?

2021.06.28.

Módosíthatja a bank egyoldalúan a kamatokat, és ha igen, milyen esetekben? Az alábbiakból minden kiderül!

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

2023.03.29.

Személyi kölcsönt 2023-ban milyen feltételekkel lehet igényelni? Az alábbi cikkből megtudhatod a választ!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel nyugdíjasként – milyen dokumentumokra van szükség?

Hitelfelvétel nyugdíjasként – milyen dokumentumokra van szükség?

2021.09.28.

Nyugdíjasként sem kell lemondanunk az álmainkról, akkor sem, ha az állami ellátórendszer nyújtotta havi jövedelmünkből nem jutnánk messzire. Hitelt nyugdíjasként is igényelhetünk. Utánanéztünk, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségünk ehhez.

Tovább olvasom