fbpx
Hirdetés

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:44

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Érdemes babakötvényt nyitni?

Az állam által indított Start letéti számlán csak egy minimális, a mindenkori infláció mértékével kamatozó összeg kerül elhelyezésre, és ehhez sajnos nem tudsz hozzátenni, hiszen nem lehetséges a befizetés rá. A babakötvény nyitása ez esetben annyit tesz, hogy költségektől mentesen nyitnod kell egy Start értékpapírszámlát a Magyar Államkincstár egyik kirendeltségén, és ennek segítségével takarékoskodhatsz a gyermeked számára. Azzal, hogy Start értékpapírszámlát nyitsz, és rajta megtakarítást helyezel el, az állam által kibocsátott, 1 forintos névértékű babakötvényeket vásárolsz. Az állam minden év elején új sorozatú babakötvényeket bocsát ki, amelyek futamideje 19 év.

Kedvező kamat és állami támogatás

A babakötvényben gyűlő összeg kedvező kamatozással helyezhető el, hiszen a mindenkori infláció felett 3%-kal kamatozik, ami a cikk megírása pillanatában 6,4%-ot jelent, és ez garantált kamat, vagyis ezt mindenképpen megkapod, még abban az esetben is, ha esetleg nem minden évben fizetsz be a Start értékpapírszámlára. Ráadás, hogy az éves befizetéseid után évi 10%-os állami támogatás is jár, amit minimum évi 60.000 forint befizetéssel tudsz maximálisan kihasználni.

Akadnak hátrányok is a babakötvényt illetően

A babakötvény hátránya, hogy a megtakarítás teljes mértékben az államtól függ, aminek vannak kockázatai, ám valószínűleg elhanyagolhatóak. Emellett a rajta lévő pénzhez csak a gyermek 18. életévének betöltése után lehet hozzáférni, ami egy esetleges vészhelyzet esetén probléma lehet. Ráadásul ezt csak 18 éves koráig lehetséges ebben a formában folytatni, utána más megoldást kell keresni.

Összegzés

Ha az alacsony kockázati rátával rendelkező befektetéseket keresed, akkor a babakötvény nyitása egy kifejezetten jó választás lehet, de persze csak akkor, ha a hátrányaival is tisztában vagy, és ezeket el is tudod fogadni. Érdemes azonban tájékozódnod az egyéb, nem állami megtakarítási lehetőségekről is, ha szeretnél magasabb hozamot, ugyanis a piacon elérhető, hasonló lehetőségek sokkal rugalmasabbak a babakötvénynél, és akár extra szolgáltatásokat is nyújtanak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések