Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

2023.12.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. december 22. 10:56

A CSOK Plusz egy új támogatási forma, ami mellé még illetékmentességet is kapnak a támogatottak. A CSOK Plusz segítségével vásárolt ingatlan után fizetendő vagyonszerzési illetéket ugyanis 80 millió forintig nem kell megfizetniük. Mutatjuk a részleteket

Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

A CSOK Plusz, amihez illetékmentesség is jár

Az ötezer fő feletti településeken támogatott kölcsön lesz elérhető, aminek kamata legfeljebb 3 százalék lehet, ami kedvezőbb a jelenlegi piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes kölcsön azonban nem csak a nagyobb településeken lesz igényelhető, mert a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is igénylehető lesz.

A támogatott, kedvezményes kölcsön maximális összege a vállalt gyerekek számától függően egy gyermeknél 15 millió forint, két gyereknél 30 millió forint, 3 gyereknél pedig 50 millió forint lehet.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz kölcsön futamideje 10-25 év.

A hitelt igénylő édesanyák 41 éves korukig igényelhetnek, de 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is megkaphatják a támogatott hitelt, akik ennél idősebbek.

Az ingatlan vásárlási értéke az első közös lakás megvásárlása esetén maximum 80 millió forint lehet, míg azok számára, akik nem az első ingatlanukat szeretnék megvenni vagy meglévő ingatlanjukat bővítenék, a felső határ 150 millió forint.

Lényeges, hogy a kedvezményes kölcsön nem használható telekvásárlásra.

Az első évben a kölcsön felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni.

Ha az adósoknak gyereke születik, akkor jogosultak az egy éves hitelmoratóriumra. Ebben az esetben a futamidő hosszabb lesz egy évvel, ami a kölcsön teljes visszafizetési összegének emelkedéséhez vezethet.

A CSOK Plusz kedvezményes lakáskölcsöne a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatása mellé is igényelhető, és így a Falusi CSOK mellé járó adó-visszatérítési támogatást is fel lehet majd venni.

Csak a második gyerektől, de utána minden gyerek megszületése után elengednek 10 millió forintot a tartozásból, de ez nem vonatkozik a meglévő gyermekekre.

Az illetékmentességről – részletesen

Az ingatlan vételárának 80 millió forintot meg nem haladó része illetékmentes.

A 80 millió forint feletti részre ki kell fizetni a 4 százalékos vagyonszerezési illetéket.

A CSOK Plusz igénylése esetén tehát 2024-ben érvényes az illetékmentesség, a lakás vételárának 80 millió forintot meg nem haladó részére.

Ez azt jelenti, hogy a vételár 80 millió forintot meg nem haladó részére nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.

Például egy 40 millió forintos lakás vásárlása esetén a CSOK Plusz felhasználásával 0 forint illeték fizetendő. A díj mértéke alapból 1,6 millió forint lenne.

Az illetékmentességre vonatkozó szabályok az alábbiak:

  • Az illetékmentesség csak a CSOK Plusz kölcsön felhasználásával történő ingatlanvásárlás esetén érvényes.
  • Az illetékmentesség csak a 80 millió forintot meg nem haladó vételárra vonatkozik.
  • Az illetékmentességre vonatkozó kérelmet a lakás adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül kell benyújtani az illetékes földhivatalhoz.

Az illetékmentesség jelentős pénzügyi előnyt jelenthet a CSOK Plusz igénylők számára, hiszen csak a vételár 80 millió forintot meghaladó részére kell megfizetni a 4 százalékos illetéket.

Ha az igénylő 80 millió forintnál nagyobb értékű ingatlant vásárol, 3,2 millió forinttal kevesebbet kell illetékre kifizetnie.

Az illetékmentesség előnyei lakásvásárláskor – mit gondolnak erről az Akölcsön szakértői?

Az illetékmentesség az adott tevékenység, például lakásvásárlás vagy lakáscsere esetén bizonyos adók, illetékek alóli mentességet jelent.

A lakásvásárlás kapcsán az illetékmentesség számos előnnyel járhat.

Fontos megjegyezni, hogy az illetékmentességek változhatnak, így mindig érdemes tájékozódni a konkrét jogszabályokról.

De miért jó ez?

Az illetékek jelentős összegeket tesznek ki a lakásvásárlásnál. Az illetékmentesség révén ezeket a költségeket megtakaríthatod vagy legalábbis csökkentheted, ami pénzügyi könnyebbséget jelenthet.

Az illetékmentesség a vásárlók számára vonzóbbá teszi a lakáspiacot, segítve ezzel az ingatlanpiac élénkítését.

Az illetékmentesség ösztönzi az ingatlanpiacot, és segíthet a piaci élénkítésben. A könnyebb eladás és vásárlás révén az ingatlanpiac dinamikusabbá válhat.

Az illetékmentesség bevezetése egy gazdaságélénkítő intézkedés is lehet, amely segíthet a gazdaság növekedésében azáltal, hogy ösztönzi az ingatlanpiacot és a vele kapcsolatos gazdasági szegmenseket.

Az illetékmentesség jó a gazdaságnak, de a legjobb a CSOK Plusz igénylőknek.

Összefoglalás

A CSOK Plusz, egy új támogatási forma, magában foglal egy jelentős pénzügyi előnyt az illetékmentesség formájában. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a támogatásban részesülők 80 millió forintig terjedő ingatlanvásárlás esetén ne fizessenek vagyonszerzési illetéket. A CSOK Plusz keretében nyújtott kölcsön maximális összege a vállalt gyermekszámtól függ, egy gyermek esetén 15 millió, két gyermeknél 30 millió, míg három gyermeknél akár 50 millió forint is lehet. A hitel futamideje 10-25 év között mozoghat.

Fontos tudni, hogy a CSOK Plusz kölcsön nem használható telekvásárlásra, és az első évben csak a kamatot kell törleszteni. Továbbá, ha a családban gyermek születik, egy éves hitelmoratóriumot lehet igénybe venni, ami a futamidő meghosszabbodását vonja maga után. A CSOK Plusz igénybevételével jelentős megtakarítás érhető el, hiszen a 80 millió forintot meghaladó rész után kell csak illetéket fizetni. Ezáltal a vásárlók pénzügyi terhei jelentősen csökkennek, ami ösztönözheti az ingatlanpiacot és hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

2024.01.05.

A CSOK támogatás igénybevétele nem zárja ki, hogy CSOK Plusz hitelt is igényeljünk. Bemutatjuk a CSOK Pluszt, és azt is megmutatjuk, milyen esetekben lehetséges a CSOK után felvenni a CSOK Plusz hitelt is.

Tovább olvasom
Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

2024.01.24.

Egy támogatás könnyebbé teheti egy kétgyermekes család életét. 2024-ben is elérhető számtalan támogatás a kétgyermekes családoknak. Utánajártunk, hogy mik ezek, és megmutatjuk, hogy mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel. Részletek a cikkben.

Tovább olvasom
Kik jogosultak a jelzáloghitel-elengedésre 2024-ben?

Kik jogosultak a jelzáloghitel-elengedésre 2024-ben?

2024.05.07.

Idén is vannak népszerű és ismert otthonteremtési és családtámogatások. És vannak kevésbé ismertek is. Ilyen a jelzáloghitel elengedés. Mivel akár sok millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermeket nevelők, ezért a szakértőink utánajártak, hogy kik jogosultak a jelzáloghitel elengedésre 2024-ben. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

2024.01.19.

Lakáshitel igényléséhez minden esetben önerőre van szükség. Az önerő mértékét törvény szabályozza, a bankok ennél kisebb önerővel nem hitezhetnek. Az új szabályok szerint egyes esetekben az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet – de nem mindenkinek. Utánajártunk, hogy a 10 százalékos önerős igényléshez milyen feltételeket kell teljesíteni, és hogy ez valóban jó lesz-e az igénylőnek.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával