Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

2023.09.12.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 12. 12:16

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a kamattámogatott hitel igénylésével. A megvásárolt ingatlan után ugyanis nem kell majd illetéket fizetni. Az Akölcsön szakértői röviden írnak arról, hogy miért is jó ez nekünk. Mert bizony nagyon jó.

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

A CSOK

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk.

A maximális támogatást új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás.

Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindegyik esetben.

Feltétel, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert.

Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz.

A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter. Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket.

Ebben az esetben a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

És persze ne feledkezzük meg az illetékmentességről sem – de miért jó ez nekünk?

Az illetékmentes ingatlanvásárlásnak számos előnye van.

Pénzt takaríthatunk meg. Az ingatlanvásárlás egy jelentős befektetés, így bármilyen megtakarítás jelentős lehet. Az illetékmentes vásárlás jelentős összeget spórolhatunk meg, amit másra fordíthatunk, például a házra, a bútorokra vagy a költözésre.

Könnyebb lehet finanszírozni a vásárlást. Az illetékmentes vásárlás növelheti a hitelképességét, ami könnyebbé teheti a hitelfelvételt. Ez különösen fontos lehet, ha nem rendelkezünk nagy összegű megtakarítással.

Jobb üzlet lehet. Az illetékmentes vásárlás jobb üzlet lehet, mint egy olyan vásárlás, amelyen illetéket kell fizetnie. Ennek az az oka, hogy az illetéket a vételárhoz kell hozzáadnia, ami növeli a teljes vásárlási költséget.

Ha ingatlanvásárláson gondolkodunk, érdemes megfontolni az illetékmentes vásárlás lehetőségét. Az illetékmentes vásárlás számos előnnyel járhat, amelyek segíthetnek pénzt megtakarítani, így könnyebb lesz finanszírozni a vásárlást.

Nagy előny az illetékmentesség?

Igen, az illetékmentesség nagy előny lehet az ingatlanvásárlás szempontjából.

Néhány példa arra, hogy milyen előnyökkel járhat az illetékmentes ingatlanvásárlás:

  • Megtakaríthatjuk a vételár bizonyos százalékát.
  • Könnyebben juthatunk hitelhez.
  • Jobb üzlet lehet.
  • Biztonságosabb üzlet lehet.

Ha jogosultak vagyunk az illetékmentes vásárlásra, érdemes megfontolni ezt a lehetőséget.

Az illetékmentesség eltörpül a CSOK többi támogatása mellett. Mégis a legjobbkor jön, hiszen éppen akkor nem lesz nagyobb kiadásunk, amikor a családi költségvetést amúgy is megterhelte már az ingatlanvásárlással és a költözéssel járó rengeteg kiadás.

Erről se feledkezzünk tehát meg: nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk CSOK támogatással vásárolt ingatlan után, és ez több százezer vagy akár milliós megtakarítást jelenthet számunkra.

Mert mikor jön jól az, ha nem kell fizetni? Mindig jól jön.

Összefoglalás

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) nem csak pénzbeli támogatást kínál, hanem illetékmentességet is biztosít az ingatlanvásárláskor. A CSOK összege a gyermekek számától függ: minél több gyermekünk van, annál magasabb a támogatás, melynek maximális összege új lakás vásárlásnál három, használt lakásnál négy gyermeknél érhető el. Az illetékmentes vásárlással pénzt takaríthatunk meg, könnyítheti a hitelfelvételt és előnyösebb vásárlási feltételeket biztosíthat. Ezen túl, a CSOK használatával vásárolt ingatlanok után nem szükséges vagyonszerzési illetéket fizetni, ami jelentős megtakarítást jelenthet a családok számára. Az illetékmentesség tehát hatalmas előny az ingatlanvásárlás során.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

2024.05.21.

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

2023.10.27.

A CSOK támogatást már csak az év végéig lehet igényelni, de a 2024. január elsején elindul a CSOK Plusz. A kormány bejelentette az új támogatás egyes részleteit, amiből már most látszik, hogy a támogatás összege jelentősen megemelkedik, de az igénylők köre szűkül. Csak házasoknak, csak vállalt gyermekre. Minden, amit már tudunk a CSOK Pluszról.

Tovább olvasom
Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

2024.01.24.

Egy támogatás könnyebbé teheti egy kétgyermekes család életét. 2024-ben is elérhető számtalan támogatás a kétgyermekes családoknak. Utánajártunk, hogy mik ezek, és megmutatjuk, hogy mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel. Részletek a cikkben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával