Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Új lakáshitel programot vezet be az MNB

2021.09.13.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:14

A Magyar Nemzeti Bank októberben új lakáshitel programot indít el. Az előzetes információk alapján a piacon elérhető legolcsóbb konstrukcióval rukkolnak majd elő. Nagy a várakozás, ugyanakkor sok még a bizonytalanság is. Sok tényező befolyásolhatja a program sikerességét. Megnéztük, hogy mit tudunk eddig, és mire kíváncsiak leginkább az érdeklődők.

Új lakáshitel programot vezet be az MNB

MNB Zöld Otthon Program

Az már tudható, hogy a hitel kamata fix 2,5% lesz a futamidő végéig. Ez jelenleg messze a legkedvezőbb konstrukció a piacon, az árazása az állami támogatású hiteleknél is alacsonyabb. Egy piaci hitelhez képest százezer forint felett is lehet a megtakarításunk éves szinten. A hitel célja, hogy olyan új lakás vásárlását vagy építését segítsék elő, ami megfelel a mai kor alacsony energiafelhasználású ingatlan építési követelményeinek. Ennek megfelelően csak a minimum BB energetikai besorolású ingatlant finanszírozza majd a Magyar Nemzeti Bank a Zöld Otthon program keretében. Ebben az esetben azonban akár hetven millió forinthoz is juthatunk, maximum huszonöt éves futamidővel. Azt is tudjuk, hogy a kölcsönt csak magánszemélyek igényelhetik.

De mi az, amit még nem tudunk?

Nem tudjuk például, hogy a program igénybevételéhez szükség lesz-e vállalt vagy meglévő gyermekre. Ez fontos kérdés lehet, hiszen a hitel gyermekvállalás nélkül gyakorlatilag mindenki számára elérhető lenne. A befektetőket az is érdekli, hogy az MNB elvárja-e majd, hogy a megvásárolt ingatlanba beköltözzenek a vevők. Amennyiben nem lesz ilyen elvárás, jó üzlet lehet egy ingatlan megvásárlása, és kiadása. Azt sem tudjuk még, hogy a programot hányszor lehet igénybe venni. Az állami kamattámogatásokra az a jellemző, hogy egy személy egyszer juthat csak hozzá. Nem tudjuk még, hogy lesznek-e speciális elvárások az igénylésnél. És ha lesznek, azok egységesek lesznek, vagy a hitelintézetek szabadon dönthetnek ebben a kérdésben. Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy az MNB Zöld Otthon programja kombinálható lesz-e más kedvezményes, államilag támogatott hitelekkel. Amennyiben az Otthonteremtési programhoz tud kapcsolódni ez a program, az tovább növelheti a népszerűségét.

Sok a megválaszolatlan kérdés a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programjával kapcsolatban. Az azonban már most is látszik, hogy az elindulása előtt óriási az érdeklődés. Arra lehet számítani, hogy az új lakások piacán jelentős szerepet fog betölteni. A Zöld Otthon program októberben indul. Már nem kell sokat várnunk, hogy megtudjuk a pontos részleteket. És ha megfelelő lesz nekünk, indulhatunk is igényelni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

2021.07.01.

10 millió Ft lakáshitel napjainkban már nem számít nagy összegnek; jellemzően ennél sokkal többet igényel egy lakásvásárlást tervező ügyfél, hiszen a lakásárak igencsak felmentek az utóbbi években, és a folyamat csak lassult a koronavírus miatti helyzet hatására, de korántsem tűnik úgy, hogy le akarna állni. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az átlagösszeg 10 és 11 millió forint közé esik, ezért választottuk mi is ezt a kerek összeget.

Tovább olvasom
Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

2021.12.31.

A pénzintézetek a jelzáloghitelekhez ingatlanfedezetet kérnek. Ez az ingatlan lesz a hitel egyik biztosítéka a jövedelmünk mellett, ezért a jelzáloghitelek kamata jellemzően alacsonyabb a szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönöknél. Utánajártunk, hogy milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként.

Tovább olvasom
Így válassz lakásbiztosítást hitel mellé

Így válassz lakásbiztosítást hitel mellé

2023.12.20.

A lakásbiztosítás a lakáshitel mellé kötelező. De ez nem csak a biztosítótársaságoknak fontos. Utánajártunk, hogy mi az a lakásbiztosítás, és annak is, hogy hogyan válasszunk lakásbiztosítást lakáshitel mellé. És annak is, hogy ez miért jó a biztosítottnak. Íme, a részletek.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

2021.10.29.

Alkalmazotti jogviszony esetén a jövedelmünket igazolnunk kell hitelfelvételkor. Ehhez munkáltatói igazolásra lesz szükség. Mi van, ha nem tudunk, vagy nem akarunk munkáltatói igazolást bemutatni? Körüljártuk a témát, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával