Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Örökölhető a tartozás?

2019.08.27.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 09:48

Fontos a fenti kérdés, és furcsa belegondolni, hogy eddig nem foglalkoztunk vele részletesebben, de ezúton pótoljuk ezt a mulasztásunkat; lássuk tehát, hogy örökölhető a tartozás, és mi a teendő abban az esetben, ha probléma származik belőle!

Örökölhető a tartozás?

Először is szögezzük le. Örökölhető a tartozás. Abban az esetben, ha örökséghez jutsz, akkor nem csak az előnyöket, de a hátrányokat is megkapod. Vagyis ingatlan mellett az azon lévő jelzáloghitelt, illetve bármilyen hitel-, illetve közműtartozást is a nevedre kell venned. Nem mindegy azonban, hogy mekkora összegig kell felelősséget vállalnod az elhunyt adósságaiért! További információt itt.

Az örökölt tartozás esetében a törvény szerint az örökös felelősséggel tartozik az elhunyt adósságaiért. De csak a hagyaték értékéig, vagyis amennyiben egy 10.000.000 forint értékű ingatlant örökölsz, akkor csak 10.000.000 forintig terhelhetik meg az örökségedet. Ha az adósság ennél több, azt már nem hajthatják be rajtad.

Ha viszont egyáltalán nem szeretnél az örökölt tartozással foglalkozni, mert jól láthatóan nem éri meg anyagilag, és a vele járó vesződség is túl sok. Akkor vissza is utasíthatod a hagyatékot. Érdemes azonban átgondolnod, hiszen meg is lehet egyezni a hitelezőkkel! Abban az esetben, ha lemondasz a hagyatékról, akkor ők csak nagyon soká, vagy esetlegesen soha többé nem látják viszont a pénzüket, míg a megegyezés után némi veszteséggel ugyan, de jól jöhetnek ki az ügyletből, ami mind a számukra, mind a Te részedre előnyös lehet!

Lényeges még, hogy Te ugyan lemondhatsz az örökölt tartozásról, azonban az azonnal a gyermekedre száll át, és csak akkor kerül át állami tulajdonba, ha ő is lemond róla. Ami kiskorú esetében a gyámhivatal közreműködését igényli! Ahhoz, hogy minden adósságtól megszabadulj, amit örököltél, minden örökösnek le kell mondania a hagyatékról, és az csak ebben az esetben kerül az állam fennhatósága alá, azaz a tartozások megfizetése őt terheli majd. Partnerünknél is több fontos információt találsz, kattints ide.

Reméljük, hogy sikerült minden fontos kérdést tisztázni, ám ha maradtak volna kérdéseid, vedd fel velünk a kapcsolatot, és szívesen megválaszoljuk őket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Olcsó gyorskölcsön létezik?

Olcsó gyorskölcsön létezik?

2018.11.11.

Ahhoz, hogy a fenti kérdést meg tudjuk válaszolni, először is tisztázni kell néhány egyéb kérdést is. Mit jelent az olcsó gyorskölcsön, illetve az is fontos, hogy mit nevezünk olcsónak, hiszen ez utóbbi mindenkinek mást jelent.

Tovább olvasom
Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

2019.02.26.

A hitelfelvétel manapság már egyre egyszerűbb, hiszen minden pénzintézetnek van weboldala, ahol részletesen olvashatunk minden hitelkonstrukcióról. Ha valaki a legjobb banki hitelt szeretné megtalálni, akkor már arra sincs szükség, hogy egyenként végignézze az összes honlapot. Hiszen oldalunk segítségével pár kattintás alatt eljuthat a számára megfelelő kölcsönig.

Tovább olvasom
Budapest Bank lakáshitelének – feltételek és követelmények

Budapest Bank lakáshitelének – feltételek és követelmények

2019.06.25.

Egy ingatlanvásárlási hitel felvétele talán a legbonyolultabb procedúra a hitelezés világában, hiszen számos dokumentumot kell beszerezni, és még több feltételnek és követelménynek kell megfelelni. Ha Te már átestél ezen, akkor tudod, mit jelent ez, ha viszont még nem, akkor érdemes lehet elolvasnod az alábbi cikkünket: megmutatjuk neked a követelményrendszert a Budapest Bank lakáshitelének feltételeit.

Tovább olvasom
JTM szabályváltozás július 1.-től!

JTM szabályváltozás július 1.-től!

2019.06.19.

Ahogy a mondás tartja, csak egyetlen dolog állandó: a változás. A pénzügyi életre is igaz ez, hogy a törvényhozást ne is említsük. A kettő összefüggése pedig egész biztos, hogy folyamatos újdonságokat jelent. Július elsejétől érvénybe lép a legújabb JTM szabályváltozás is, ami némiképp átalakítja a hitelezési folyamatokat. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával