Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

2024.07.17.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. július 17. 13:32

A fiatalok nagy részének megtakarítása sincs, és csak igazán kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy egy évnél tovább is meg tudjanak élni bevétel nélkül. Miből adódnak ezek a különbségek? Mit tegyen egy fiatal, hogy legyen megtakarítása? És persze miért fontos ez? Szakértőnk ír a helyzetről, és arról is, hogy egy fiatal hogyan növelheti a megtakarításai értékét.

Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

Mi a helyzet most? – a fiatalok megtakarításairól

A legújabb kutatások szerint a huszonévesek pénzügyi helyzete jelentősen eltérő, óriási különbségek tapasztalhatók a megtakarítások terén.

Míg egyesek már fiatal korukban elkezdenek félretenni a jövőjükre, mások alig tartanak ki a hónap végéig.

De miért van ez?

A magasabb jövedelmű fiataloknak természetesen könnyebb félretenniük pénzt, mint az alacsonyabb jövedelműeknek.

A lakhatás, a tandíj és a diákhitel törlesztése jelentősen megterhelheti a fiatalok büdzséjét, kevesebb pénzt hagyva a megtakarításokra.

Azok a fiatalok, akik jobban tisztában vannak a pénzügyekkel, nagyobb valószínűséggel tervezik meg a jövőjüket, és teszik félre a pénzüket.

A gazdagabb családokból származó fiataloknak gyakran kapnak anyagi támogatásuk a szüleiktől, ami megkönnyíti számukra a megtakarítást.

De a megtakarítások hiánya komoly következményekkel járhat, például nehezítheti a házvásárlást, a nyugdíjba vonulást vagy a váratlan kiadások fedezését.

Lényeges, hogy a fiatalok már fiatal korukban elkezdjenek gondolkodni a pénzügyeikről, és tudatosan kezeljék a pénzüket.

Számos forrás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek nekik a megtakarítási célok elérésében, például pénzügyi tanácsadás, online források és mobilalkalmazások.

A pénzügyi tudatosság és a felelősségteljes pénzkezelés kulcsfontosságú a fiatalok számára, hogy biztosítsák a stabil és sikeres jövőt.

Mit tehet egy fiatal, hogy legyen megtakarítása?

Néhány tipp az Akölcsön pénzügyi szakértőitől:

Készítsünk költségvetést és kövessük nyomon a kiadásokat. Ez segít megérteni, hova megy el a pénz, és segít azonosítani a potenciális megtakarítási lehetőségeket.

Állítsunk be automatikus átutalást egy megtakarítási számlára. Ez segít automatizálni a megtakarítási folyamatot, és biztosítja, hogy rendszeresen tegyünk félre pénzt.

Kezdjünk el kis összeggel megtakarítani. Még a kis összegek is összeadódhatnak az idő múlásával.

Kerüljük a felesleges adósságokat. A magas kamatú hitelek és a hitelkártyák visszafizetése megnehezíti a megtakarítást.

Keressünk további bevételi forrásokat. Ha lehetséges, próbáljunk meg mellékállást vállalni, vagy más módon növelni a jövedelmünket.

Mibe fektessük a pénzünket, ha még fiatalok vagyunk?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a fiatalok számára a befektetés nagyszerű módja annak, hogy növeljék vagyonukat, és hosszú távú céljaikat, például a nyugdíjba vonulást vagy a házvásárlást finanszírozzák.

A befektetés megkezdése ijesztőnek tűnhet, különösen, ha nem rendelkezünk sok pénzügyi ismerettel.

Mit tegyünk?

Kezdjük el korán a befektetést. Minél korábban kezdjük el a befektetést, annál több ideje van a pénznek a kamatozásra. Még ha csak kis összegekkel is tudunk befektetni, ez jelentősen növekedhet.

Határozzuk meg befektetési céljainkat. Mit szeretnénk elérni a befektetéssel? Például nyugdíjba szeretnénk vonulni, házat venni, vagy egyszerűen csak növelni szeretnénk a vagyonunkat? A befektetési céljainak meghatározása segít kiválasztani a megfelelő befektetési típusokat.

Tájékozódjunk a befektetési lehetőségekről. Számos különböző befektetési típus áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Fontos, hogy végezzünk kutatást, és értsük meg a különböző befektetési lehetőségeket, mielőtt döntést hozunk.

Diverzifikáljuk befektetést. Ne tegyük be az összes tojását egy kosárba. A befektetések diverzifikálása segít csökkenteni a kockázatot. Ez azt jelenti, hogy a pénzt különböző eszközökbe kell fektetni, például részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Néhány tipp a fiatal befektetők számára

Fektessünk be a részvénypiacra. A részvények hosszú távon az egyik legjobb hozamot adó befektetésnek számítanak. Azonban fontos, hogy ne feledjük, hogy a részvénypiac ingadozó lehet, és veszteségeket is elszenvedhetünk.

Fektessünk be a nyugdíjba vonulási megtakarításokba. Ha van munkahelyünk, amely kínál nyugdíj-előtakarítási tervet, vegyünk részt benne, és járuljunk hozzá a lehető legmagasabb mértékben. A nyugdíj-megtakarítási tervek adókedvezményeket és munkáltatói hozzájárulásokat is adhatnak.

A befektetés nagyszerű módja annak, hogy növeljük vagyonunkat, és elérjük hosszú távú céljainkat.

A befektetési célok meghatározásával, a befektetési lehetőségek kutatásával, a befektetések diverzifikálásával, a türelemmel és a szakmai segítség kérésével megalapozhatjuk a pénzügyi sikerünket.

Összefoglalás

A huszonévesek megtakarításai jelentősen eltérnek, és sok fiatalnak egyáltalán nincs megtakarítása. Az anyagi különbségek mögött több tényező húzódik meg, mint például a jövedelmi szint, a pénzügyi tudatosság, a családi támogatás és a kiadások mértéke. A megtakarítások hiánya komoly pénzügyi kihívásokat jelenthet, különösen váratlan kiadások esetén. Ahhoz, hogy a huszonévesek növelhessék megtakarításaikat, fontos, hogy költségvetést készítsenek, automatikusan tegyenek félre pénzt, kerüljék az adósságokat és keressenek további bevételi forrásokat. A pénzügyi tudatosság és a felelősségteljes pénzkezelés kulcsfontosságú a jövőbeni anyagi biztonságukhoz.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

2023.10.24.

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek. Megnéztük, hogy miért érdemes értékpapírszámlát nyitni, és azt is, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának. Utánajártunk a lehetőségeknek, a kedvezményeknek és az értékpapír befektetések hasznának – az életünkre.

Tovább olvasom
Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
A hosszú távú befektetés legfontosabb alapelvei

A hosszú távú befektetés legfontosabb alapelvei

2023.07.12.

Egy hosszú távú befektetés akkor jöhet szóba, ha a befektetett összeget évekig nélkülözni tudjuk. Magas hozamot hozhat, de van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk. Utánajártunk, hogy mik a hosszú távú befektetés legfontosabb alapelvei.

Tovább olvasom
A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

2021.11.29.

A Babaváró hitelt az igénylők egy része befektetési célra használja fel. A befektetés egyik módja, hogy a kölcsönösszegből Állampapírt vásárolunk. Megnéztük, megéri-e állampapírba fektetni a Babaváró hitelt. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni ennél a befektetésnél.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával