Hogyan számolja ki a bank számunkra a törlesztőrészletet?

Ha kipróbáltátok a Raiffeisen lakáshitel kalkulátort, ahogy azt javasoltuk, akkor már kaptatok egy hozzávetőleges képet arról, hogy körülbelül mi lesz az a havi összeg, amellyel számolnotok kell a hitel törlesztésénél. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez csak egy előzetes kép, és ne egy hivatalos ajánlat. Számos tényező befolyásolhatja a törlesztőrészlet kiszabását, de akciók, egyéni kedvezmények például csak a személyre szabott ajánlatkor érvényesíthetők, úgyhogy tényleg ne vegyétek készpénznek a kalkulátor számításait, de mindenképpen vegyétek komolyan az így kapott számokat. Az biztos hogy jobban jártok, ha van a nevetekre szóló folyószámla annál a banknál, ahonnan a hitelt igénylitek, hiszen ebben az esetben kamat kedvezményeket kaptok.

Tehát, a törlesztőrészlet-számítás. A JTM, vagyis a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató határozza meg azt, hogy a havi nettó jövedelmünk, fizetésünk hány százaléka fordítható a törlesztő részlet megfizetésére. A szabályozás szerint a havi nettó 600 ezer forintos fizetéssel nem rendelkezőknek, a jövedelmük maximum 50 százalékát állapíthatja meg a bank törlesztő részletként. 600 ezer forint fölötti munkabér esetén is csak maximum 60 százalékos terhelhetőség megengedett. Ez természetesen minden banknál más, és a lakáshitel csomag típusától is függ a törlesztőrészlet mértéke, a Raiffeisen lakáshitel esetében például az alacsonyabb havi törlesztőrészletek kiszabása a jellemzőbb.

További kérdés kategóriák

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Készpénzben vagy folyószámlára kapott jövdelem között, mi a különbség?

Készpénzben vagy folyószámlára kapott jövdelem között, mi a különbség?

2018.11.02.

Minden hitelnek vannak feltételei, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy megkapd az igényelt hitelösszeget. Ha valamiben nem felelsz meg a bank kívánalmainak, akkor a végeredmény a hitelkérelem elutasítása lesz, vagyis nem kapod meg a kölcsönt. A számos követelmény közül mi most a jövedelmet fogjuk vizsgálni, hiszen elég sokan vannak, akik készpénzben kapják a fizetésüket, illetve a nyugdíjukat.

Tovább olvasom
Mire fizet az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán?

Mire fizet az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán?

2020.04.24.

Vannak, akiknek sajnos pont úgy sikerült időzíteniük az utazásukat, hogy az mostanra, a koronavírus-járvány, illetve a karantén idejére esik. Elvileg az utasbiztosítások erre az eshetőségre is fedezetet nyújtanak, azonban a jelen helyzetet senki sem láthatta előre, és valószínűleg a biztosítási szerződésben sem szerepel minden, ami most alkalmazható lenne. Lássuk, hogy mire fizet most a biztosító!

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

2022.09.13.

A lakáshitel felvételéhez szükséges jövedelem mértéke nem csak bankonként változhat, de más tényezők is hatással vannak rá.

Tovább olvasom
Földhivatali ügyintézés online? Megoldható!

Földhivatali ügyintézés online? Megoldható!

2019.11.14.

Egy lakáshitel igénylésekor rengeteg dokumentumot kell beszerezni. Még annál is több egyéb tennivaló van, ami ahhoz szükséges, hogy a megvásárolt ingatlan a tulajdonunkba kerülhessen; például a földhivatalban is muszáj lesz megfordulnunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával