Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 27. 08:14

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

A családtámogatások megmaradnak a 2023-as évben is, bár persze nem biztos, hogy minden ugyanúgy lesz majd elérhető, mint most. A jelentősebb változásokat még nem tudhattuk meg, azonban egy Facebookon közzétett poszt alapján a következő évben is számos családtámogatási lehetőség áll a gyermeket tervező, vagy már nevelő emberek rendelkezésére.

Ez persze nem meglepő, hiszen számos indokot lehet felhozni a családtámogatások 2023-as megmaradása mellett: a gazdaság élénkítése az elmúlt évek nehéz időszaka után, a családok segítése, a népességszám növekedésének ösztönzése, nem is beszélve a politikai indokokról, ám ez utóbbiak nem ezen hasábokra tartoznak. A családtámogatások számtalan előnyt biztosítanak a családokon túl az ingatlanpiac szereplőinek is, tehát logikus, hogy meg kell őket tartani a következő években is.

Annak érdekében, hogy kicsit tisztább legyen a kép a családtámogatások 2023-as helyzetéről, összeszedtük az alábbi cikkben mindazokat az információkat, amelyekről jelenleg biztosat tudunk állítani – ha érdekelt vagy a témában, érdemes végigolvasnod.

Milyen családtámogatások maradnak 2023-ban?

Az alábbiakban felsorolt családtámogatások maradnak 2023-ban is:

  • Babaváró hitel,
  • családi adókedvezmény,
  • CSOK,
  • első házasok adókedvezménye,
  • diplomás gyermekgondozási díj.

E családtámogatások közül a Babaváró hitel a legmeglepőbb, hiszen a jelenlegi szabályok alapján ezt csak 2022. év végéig lehetne igényelni, azonban szerencsére meghosszabbították. A CSOK támogatás 2023-as elérhetősége ezzel szemben a legkevésbé sem okozott döbbenetet, hiszen az igénylésére vonatkozóan nincs a jogszabályban határidő.

Változhatnak az igénylési feltételek?

A feltételek és az elérhető összeg módosításáról jelenleg még nem lehet tudni semmit, azaz elképzelhető, hogy ezeken változtat a kormány. Valószínű azonban, hogy nem fog változni semmi, hacsak az infláció mértéke nem indokolja. Ha viszont bármi is megváltozik – azaz a feltételek, vagy az összegek –, akkor nem biztos, hogy szigorítást jelent, hiszen az összeg is emelkedhet, vagy épp a feltételek is leegyszerűsödhetnek.

Milyen konkrétumokat ismerünk még?

A 2023-as költségvetési tervben több, mint 491 milliárd forintot jelöltek ki lakástámogatásokra, ami a 2022-es büdzséhez képest közel 30%-os növekedés – az „mindössze” 382 milliárd forintos összeg volt. Ebből a Babaváró hitelre az idei 90 milliárd forint helyett 175 milliárd forintot különítettek el a 2023-as évre.

Mivel a hitelkamatok az idei évben jelentősen megemelkedtek, a CSOK keretében megvásárolt lakások illetékmentessége összesen 40 milliárd forintos kedvezményt jelenthet jövőre, de a lakáscélú kedvezményekre szánt több pénz egy része is a kamattámogatásra mehet el a növekvő kamatok miatt.

Fontos, hogy ez egyelőre csak költségvetési tervezet, vagyis a benne szereplő számok változhatnak, viszont az is kiolvasható belőle, hogy a lakáscélú támogatások és a Babaváró hitel 2023-ban is elérhetőek maradnak. Korábban ugyanis sokan tartottak attól, hogy a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt több családtámogatás is megszűnik, a költségvetési tervezet azonban nem ezt mutatja.

Mire utalhat, hogy megmaradnak ezek a családtámogatások 2023-ban is?

Mint tudjuk, a gazdaság épp mélyrepülésben van, az infláció elszabadult, az árak pedig drasztikusan emelkednek. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank szerint a gazdaság újbóli fellendüléséhez nagyban hozzájárulhat az ingatlanpiac, ezért ezt igyekeznek támogatni.

A családtámogatási kiadások jelentős része pedig az adásvételeket teszi könnyebbé, azaz pörgeti a gazdaságot, ezért látszik az a költségvetési tervekből, hogy a kormány stabil lakáspiaci forgalomra számít, vagy legalábbis ezt szeretné elérni. A keresleti oldalt jelentősen élénkíti a lakáscélú családtámogatások és kedvezmények rendszere, tehát nem zárható ki a támogatások további bővítése sem.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

2022.02.09.

A kamattámogatás elveszítése komoly problémákat okoz a babaváró hitel esetében, ezért érdemes tisztában lenni a miértekkel.

Tovább olvasom
A Babaváró hitel buktatói

A Babaváró hitel buktatói

2021.09.22.

A Babaváró hitel egy államilag támogatott kölcsönfajta. A hagyományos személyi kölcsönöktől az különbözteti meg, hogy rendkívül kedvező feltételekkel jutathatunk hozzá az akár tíz millió forinthoz. A kedvezményeknek azonban ára van. Már a hozzájutásnál is teljesítenünk kell bizonyos feltételeket, sőt, a kedvezményeket a futamidő alatt is elveszíthetjük. Hogyan tarthatjuk meg a futamidő végéig a kölcsön kamatmentes jellegét? Mit nem tehetünk meg közben? Megvizsgáltuk a Babaváró hitel buktatóit.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel

Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel

2021.01.19.

Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel? Nem lehetetlen, de van pár tudnivaló, amivel érdemes tisztában lenned az igénylés beadása előtt.

Tovább olvasom
Munkanélküli voltál egy darabig? Mutatjuk, felveheted-e így a Babaváró hitelt!

Munkanélküli voltál egy darabig? Mutatjuk, felveheted-e így a Babaváró hitelt!

2021.02.02.

A legfeljebb 10 millió forint összegű Babaváró hitelt 2019 nyarától igényelhetik a fiatal párok. A konstrukció előnyei közé tartozik, hogy a kölcsön a folyósítás első öt évében kamatmentes, illetve a kiutalás utáni első törlesztőrészlet mértékét 50 ezer forintban maximalizálták, ami tartalmazza az állami kezességvállalási díjat is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával