Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A lakásvásárlás menete

2021.03.16.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:40

A lakásvásárlás menete egy kellemes időszakkal kezdődik, ám ez után jön a bonyodalom. Az alábbiakban ehhez nyújtunk némi támpontot.

A lakásvásárlás menete

A lakásvásárlás menetének első lépése az ingatlan kiválasztása, ami az igényektől és az aktuális kínálattól függően akár hónapokig is letarthat, ám eközben a legtöbben felszabadultak és boldogok, hiszen új otthonba költözhetnek. Ha megvan a megfelelő ingatlan, akkor következik ténylegesen a lakásvásárlás menete, ami ugyan sokkal rövidebb ideig is tarthat, ám közben stresszes is. Ha te is hasonló helyzetben vagy, és még csak most vágsz neki először ennek a rögös útnak, érdemes elolvasnod cikkünket, melyben a legfontosabb lépéseket vesszük sorra.

Ajánlattétel

Ha megtaláltad a megfelelő ingatlant, akkor ajánlatot kell tenned rá, amelyet írásban, egy vételi ajánlatban kell átnyújtanod az eladónak. Ha elfogadja, akkor lehet megtenni a lakásvásárlás menetének következő lépéseit. A vételi ajánlatban szerepelnie kell az általad ajánlott összegnek, a fizetési határidőknek, illetve – ha lakott ingatlanról van szó – a kiköltözés határidejének.

Tulajdoni lap

A szerződés előtt mindenképp ellenőrizned kell a tulajdoni lapot, illetve, hogy azon mi szerepel – ez a lakásvásárlás menetének következő lépése. Érdemes csak abban az esetben ajánlatot tenned, ha az ingatlan rendezett tulajdoni viszonyokkal rendelkezik, és az is egy, a lakásvásárlás menetét megkönnyítő tényező, ha az ingatlan tehermentes, bár ez nem zárja ki a vásárlás lehetőségét. Ezen felül azt is megtudhatod a tulajdoni lapból, hogy van-e valamilyen jogcím, ami alapján valaki követeléssel állhat elő.

Foglaló

Foglaló fizetésére azért van szükség, hogy az eladó biztosan neked adja el az ingatlant, a másik oldalról pedig ez a biztosíték, hogy te azt meg is fogod venni. Általában a vételár 10%-áról van szó, de egyedi is lehet. Ha mégsem veszed meg az ingatlant, akkor a foglalót elveszíted, ha viszont az eladó nem adja el neked a megállapodás szerint, akkor a kétszeresét kell visszafizetnie.

Ügyvéd

Alapos megfontolás után válassz ügyvédet, hiszen sok múlik rajta, és a költségeit is neked kell megfizetned. A megállapodás érvényességéhez mindenképpen szükséges ügyvéd, illetve közjegyző ellenjegyzése.

Birtokbavétel

A lakásvásárlás menetének utolsó előtti lépése, amikor kifizeted az utolsó részletet az eladónak, és megkapod a kulcsokat, illetve a „nullás számlákat”, amik igazolják, hogy nincs közműtartozás az ingatlanon.

Illeték

A lakásvásárlás menetének utolsó lépése a lakásvásárlási illeték megfizetése a NAV felé, amire viszont számos kedvezmény is igénybe vehető; ezeknek érdemes utánanézned. Jó, ha tudod, hogy az illeték összege a vételártól függ, általában annak 4%-a, ám, ha az utóbbi egy évben eladtál egy ingatlant, illetéket csak a két vételár különbözete után kell fizetned.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

2018.06.22.

Minden szülő a legjobbat szeretné adni a gyermekének; ez tulajdonképpen természetes. Érdemes már akkor elkezdened takarékoskodni, amikor még kicsi, így segítheted őt abban, hogy nagykorúvá válásakor saját otthonhoz juthasson, de egyéb lehetőségeid is vannak! Használd ki a lakástakarék lehetőségeit.

Tovább olvasom
Milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank?

Milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank?

2023.09.25.

Ha lakáshitel, akkor Raiffeisen Bank. A Raiffeisen MindigFIX lakáshitelek jó választásnak tűnnek a lakásvásárlás előtt állóknak. De miért jó, ha egy lakáshitel mindig fix? Miért ezt válasszuk? Utánajártunk, hogy milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank. És hogy miért lehetnek ezek a legjobbak nekünk.

Tovább olvasom
Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

2022.11.04.

A piaci érték, a forgalmi érték és a vételár ingatlanvásárlás során előkerülő fogalmak, amelyekkel érdemes neked is tisztában lenned.

Tovább olvasom
Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával