fbpx

Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

2022.03.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 28. 08:57

A Magyar Nemzeti Bank Zöld hitele ma a legkedvezőbb konstrukció azok számára, akik új lakást szeretnének vásárolni Magyarországon. Alaposan el kell azonban olvasnunk a szerződésünket, mert akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket.

Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

Mi az a zöld hitel?

Az MNB NHP ZOP, vagyis a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon programja 2,5 százalékos, a futamidő végéig fix kamatozású, a kormány által kamattámogatott hitel. Még a CSOK hitel 3 százalékos kamata is magasabb ennél, ráadásul a zöld hitelhez egyszerűbb feltételekkel is hozzájuthatunk. És akár 70 millió forintot is igényelhetünk. A magas hitelösszeg igazán különlegessé teszi, mert az állam Otthonteremtési támogatásaival mindössze 10-15 millió forinthoz juthatunk. Ekkora összeg eddig elképzelhetetlen volt az állam támogatásával. Az, hogy ez a hitel széles körben elérhető, azt valószínűsíti, hogy nagyon népszerű lesz az új ingatlant vásárlók vagy építtetők körében.

Egy piaci jelzáloghitelért, még ha fix kamatozású is, többet kell fizetnünk, mint a zöld hitelért. Változó kamatozás esetén még magasabb az árazás, és jelenleg a gazdasági folyamatok is kamatemelésre kényszerítik a Magyar Nemzeti Bankot. És ez tovább drágítja a piaci hitelkonstrukciókat. A szakemberek véleménye szerint az átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsönöknél sokmilliós lehet a többlet. És minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez a különbség annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a zöld hitelből, annál jobb lesz nekünk, hiszen annál többet takarítunk meg a kedvezőbb havi kiadásink miatt.

Ilyen magas hitelösszeg kamattámogatással eddig nem volt elérhető, ezért az elemzők magasabb átlagos hitelösszeggel számolnak. Úgy vélik, hogy a széles felhasználói kör miatt is több hitelt igényelnek majd.

Mi okozhat problémát?

Bármennyire is kiváló lehetőség zöld hitellel új lakást vásárolnunk, fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel igényeljük. Komoly problémát okoz ugyanis, ha nem tartjuk be a vállalt szerződési feltételeket. Nem kell apró betűs, eldugott, szinte titkos feltételekre gondolni. A szerződés világosan megfogalmazza, hogy mit kell vállalnunk cserébe azért, ha zöld hitelből akarunk új ingatlant vásásrolni. Ezeket a feltételeket viszont maradéktalanul be kell tartanunk, mert súlyos következményekkel kell számolnunk akkor, ha egy ellenőrzésen kiderül, hogy nem felelünk meg a feltételeknek. Súlyos anyagi következményekkel. És ilyen eset még akkor is előfordulhat, ha jóhiszeműen járunk el.

Legyünk tehát alaposak és körültekintőek, amikor megkötjük a hitelszerződést.

Milyen feltételek hibás teljesülése esetén kell fizetni?

Ha a szerződésünk bármely pontját nem tartjuk be, fizetnünk kell. Ez alól nincs kivétel. A két legvalószínűbb, és várhatóan a leggyakrabban be nem tartott feltétel az ingatlan jogszerűtlen eladása, és üzleti célú felhasználása lesz. A lakásunkat ugyanis nem adhatjuk el olyan személynek, aki a hitelben nem szerepel adósként. Ha ezt mégis megtesszük, akkor nem tartottuk be a szerződésben vállalt feltételeket. Ahogy eladni, bérbe adni sem lehet az ingatlant. Ezt is tiltja a szerződésünk. Ha mi mégis kiadjuk a lakást, és ez egy ellenőrzés alkalmával kiderül, akkor a szerződésünk visszamenőleg érvénytelenné válik.

Szerződési feltétel továbbá, hogy az ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást. Ez azonban megtévesztő lehet, hiszen a szabályozás szerint nem minden olyan ingatlan hitelezhető zöld hitellel, ami BB besorolású. Érdemes szakértő segítségét kérni. Arra is figyelnünk kell, hogy a lakás energiafelhasználásának bizonyos százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ha ez nem teljesül, és ez egy ellenőrzésen kiderül, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Na, de milyen mélyen?

Mekkora összeget kell büntetésként fizetni?

Nagyon mélyen. A jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő büntetőkamatot kell abban az esetben fizetnünk, ha nem teljesítettük a szerződésben vállalt feltételeket.

Tehát. Kevesebbet kell fizetnünk, mert az állam kedvezményes kamattal adja nekünk ezt a hitelt. Amennyivel kevesebbet fizetünk (mint egy piaci kamatozású jelzáloghitelnél), azt összeget az alapkamat mértékének duplájával számlázzák ki nekünk arra az időszakra, amikor már nem álltak fenn a szerződés feltételei. Hogy mennyire nem mindegy, hogy betartottuk-e a feltételeket vagy sem, azt a szakemberek egy példán keresztül mutatták be. Egy 20 millió forintos hitelnél a büntetés mértéke jóval meghaladta a 10 millió forintot. És a példa csak egy viszonylag alacsony hitelösszeggel számol. 70 milliós összegnél egy másik lakás árát fizethetjük ki büntetésként.

És ez még nem minden.

Ha megszegjük a feltételeket, a hitelünk piaci jelzáloghitellé alakulhat

Abban az esetben ugyanis, ha megszegjük a szerződés feltételeit, akkor a hitelező pénzintézet jogosult lesz a hitelünket a szerződésben rögzített feltételek szerint piaci kamatozású hitellé alakítani. Erre a Magyar Nemzeti Bank külön közleményben hívta fel a hiteligénylők figyelmét.

Abban az esetben, ha a hitelünk piaci kamatozásúvá alakul át, akkor újabb kiadások fognak terhelni bennünket. Legyünk tehát körültekintőek a szerződés megkötésekor.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

14,45%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitelkiváltó hitel? Ez mit jelent?

Hitelkiváltó hitel? Ez mit jelent?

2019.03.06.

A törlesztőrészletek többnyire emelkedtek az utóbbi években, de a jövedelmek mértéke ezt nem feltétlenül követte, így a legtöbb háztartásnak egyre nagyobb gondot jelent a törlesztés megoldása. Ha Neked is egyre nagyobb probléma a hiteleid visszafizetése, akkor érdemes elgondolkodnod egy hitelkiváltó hitel felvételén.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

2022.09.13.

A lakáshitel felvételéhez szükséges jövedelem mértéke nem csak bankonként változhat, de más tényezők is hatással vannak rá.

Tovább olvasom
A harmadik hullám hatásai az ingatlanpiacra

A harmadik hullám hatásai az ingatlanpiacra

2021.05.14.

Az ingatlanpiac folyamatosan változik, és ezt számos tényező befolyásolja; az alábbiakban a harmadik hullám hatásait vizsgáljuk meg.

Tovább olvasom
Több otthonteremtési támogatás is véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás is véget érhet idén

2022.02.17.

Véget érhet idén több olyan lehetőség is, amelyekkel a lakásvásárlásokat támogatta a kormány; alábbi cikkünkben ezeket szedtük össze.

Tovább olvasom