Hirdetés

Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

2022.03.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 28. 08:57

A Magyar Nemzeti Bank Zöld hitele ma a legkedvezőbb konstrukció azok számára, akik új lakást szeretnének vásárolni Magyarországon. Alaposan el kell azonban olvasnunk a szerződésünket, mert akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket.

Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

Mi az a zöld hitel?

Az MNB NHP ZOP, vagyis a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon programja 2,5 százalékos, a futamidő végéig fix kamatozású, a kormány által kamattámogatott hitel. Még a CSOK hitel 3 százalékos kamata is magasabb ennél, ráadásul a zöld hitelhez egyszerűbb feltételekkel is hozzájuthatunk. És akár 70 millió forintot is igényelhetünk. A magas hitelösszeg igazán különlegessé teszi, mert az állam Otthonteremtési támogatásaival mindössze 10-15 millió forinthoz juthatunk. Ekkora összeg eddig elképzelhetetlen volt az állam támogatásával. Az, hogy ez a hitel széles körben elérhető, azt valószínűsíti, hogy nagyon népszerű lesz az új ingatlant vásárlók vagy építtetők körében.

Egy piaci jelzáloghitelért, még ha fix kamatozású is, többet kell fizetnünk, mint a zöld hitelért. Változó kamatozás esetén még magasabb az árazás, és jelenleg a gazdasági folyamatok is kamatemelésre kényszerítik a Magyar Nemzeti Bankot. És ez tovább drágítja a piaci hitelkonstrukciókat. A szakemberek véleménye szerint az átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsönöknél sokmilliós lehet a többlet. És minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez a különbség annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a zöld hitelből, annál jobb lesz nekünk, hiszen annál többet takarítunk meg a kedvezőbb havi kiadásink miatt.

Ilyen magas hitelösszeg kamattámogatással eddig nem volt elérhető, ezért az elemzők magasabb átlagos hitelösszeggel számolnak. Úgy vélik, hogy a széles felhasználói kör miatt is több hitelt igényelnek majd.

Mi okozhat problémát?

Bármennyire is kiváló lehetőség zöld hitellel új lakást vásárolnunk, fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel igényeljük. Komoly problémát okoz ugyanis, ha nem tartjuk be a vállalt szerződési feltételeket. Nem kell apró betűs, eldugott, szinte titkos feltételekre gondolni. A szerződés világosan megfogalmazza, hogy mit kell vállalnunk cserébe azért, ha zöld hitelből akarunk új ingatlant vásásrolni. Ezeket a feltételeket viszont maradéktalanul be kell tartanunk, mert súlyos következményekkel kell számolnunk akkor, ha egy ellenőrzésen kiderül, hogy nem felelünk meg a feltételeknek. Súlyos anyagi következményekkel. És ilyen eset még akkor is előfordulhat, ha jóhiszeműen járunk el.

Legyünk tehát alaposak és körültekintőek, amikor megkötjük a hitelszerződést.

Milyen feltételek hibás teljesülése esetén kell fizetni?

Ha a szerződésünk bármely pontját nem tartjuk be, fizetnünk kell. Ez alól nincs kivétel. A két legvalószínűbb, és várhatóan a leggyakrabban be nem tartott feltétel az ingatlan jogszerűtlen eladása, és üzleti célú felhasználása lesz. A lakásunkat ugyanis nem adhatjuk el olyan személynek, aki a hitelben nem szerepel adósként. Ha ezt mégis megtesszük, akkor nem tartottuk be a szerződésben vállalt feltételeket. Ahogy eladni, bérbe adni sem lehet az ingatlant. Ezt is tiltja a szerződésünk. Ha mi mégis kiadjuk a lakást, és ez egy ellenőrzés alkalmával kiderül, akkor a szerződésünk visszamenőleg érvénytelenné válik.

Szerződési feltétel továbbá, hogy az ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást. Ez azonban megtévesztő lehet, hiszen a szabályozás szerint nem minden olyan ingatlan hitelezhető zöld hitellel, ami BB besorolású. Érdemes szakértő segítségét kérni. Arra is figyelnünk kell, hogy a lakás energiafelhasználásának bizonyos százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ha ez nem teljesül, és ez egy ellenőrzésen kiderül, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Na, de milyen mélyen?

Mekkora összeget kell büntetésként fizetni?

Nagyon mélyen. A jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő büntetőkamatot kell abban az esetben fizetnünk, ha nem teljesítettük a szerződésben vállalt feltételeket.

Tehát. Kevesebbet kell fizetnünk, mert az állam kedvezményes kamattal adja nekünk ezt a hitelt. Amennyivel kevesebbet fizetünk (mint egy piaci kamatozású jelzáloghitelnél), azt összeget az alapkamat mértékének duplájával számlázzák ki nekünk arra az időszakra, amikor már nem álltak fenn a szerződés feltételei. Hogy mennyire nem mindegy, hogy betartottuk-e a feltételeket vagy sem, azt a szakemberek egy példán keresztül mutatták be. Egy 20 millió forintos hitelnél a büntetés mértéke jóval meghaladta a 10 millió forintot. És a példa csak egy viszonylag alacsony hitelösszeggel számol. 70 milliós összegnél egy másik lakás árát fizethetjük ki büntetésként.

És ez még nem minden.

Ha megszegjük a feltételeket, a hitelünk piaci jelzáloghitellé alakulhat

Abban az esetben ugyanis, ha megszegjük a szerződés feltételeit, akkor a hitelező pénzintézet jogosult lesz a hitelünket a szerződésben rögzített feltételek szerint piaci kamatozású hitellé alakítani. Erre a Magyar Nemzeti Bank külön közleményben hívta fel a hiteligénylők figyelmét.

Abban az esetben, ha a hitelünk piaci kamatozásúvá alakul át, akkor újabb kiadások fognak terhelni bennünket. Legyünk tehát körültekintőek a szerződés megkötésekor.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

2021.06.25.

Első blikkre talán nem is hinnénk, de egy 15 millió forintos lakáshitel felvétele akár negyedmillió forint egyszeri kiadással is járhat. Persze promóciós célzattal a pénzintézetek szinte mindegyike felajánl kisebb-nagyobb kedvezményt, díjelengedést, esetlegesen utólagos visszatérítést, de nem árt, ha tudjuk, hogy a fizetendő összegek között jelentős eltérésekkel találkozhatunk. Így, ha netalántán szűkösebb anyagi forrásokkal vágsz bele egy kölcsönprojektbe, érdemes figyelembe venned, hogy milyen költségekkel jár egy lakáshitel. Nézzük meg együtt!

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

2021.01.25.

Egy jövedelemigazolás beszerzése egyszerű, ha alkalmazott vagy, vállalkozóként azonban nehezebb a dolgod. Lássuk a lépéseit!

Tovább olvasom
Babaváró hitelt vagy piaci kamatozású lakáshitelt célszerű felvenni?

Babaváró hitelt vagy piaci kamatozású lakáshitelt célszerű felvenni?

2021.05.03.

Hitelfelvétel előtt álltok a pároddal? Nagyobb lakásba, házba költöznétek? Szeretnétek gyereket is néhány éven belül? Nagy családról ábrándoztok? Gondoljátok át, és jól válasszatok a lehetőségek közül: Babaváró hitelt vagy piaci kamatozású hitelt is igénybe tudtok venni.

Tovább olvasom