Hirdetés

Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

2022.03.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 28. 08:57

A Magyar Nemzeti Bank Zöld hitele ma a legkedvezőbb konstrukció azok számára, akik új lakást szeretnének vásárolni Magyarországon. Alaposan el kell azonban olvasnunk a szerződésünket, mert akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket.

Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

Mi az a zöld hitel?

Az MNB NHP ZOP, vagyis a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon programja 2,5 százalékos, a futamidő végéig fix kamatozású, a kormány által kamattámogatott hitel. Még a CSOK hitel 3 százalékos kamata is magasabb ennél, ráadásul a zöld hitelhez egyszerűbb feltételekkel is hozzájuthatunk. És akár 70 millió forintot is igényelhetünk. A magas hitelösszeg igazán különlegessé teszi, mert az állam Otthonteremtési támogatásaival mindössze 10-15 millió forinthoz juthatunk. Ekkora összeg eddig elképzelhetetlen volt az állam támogatásával. Az, hogy ez a hitel széles körben elérhető, azt valószínűsíti, hogy nagyon népszerű lesz az új ingatlant vásárlók vagy építtetők körében.

Egy piaci jelzáloghitelért, még ha fix kamatozású is, többet kell fizetnünk, mint a zöld hitelért. Változó kamatozás esetén még magasabb az árazás, és jelenleg a gazdasági folyamatok is kamatemelésre kényszerítik a Magyar Nemzeti Bankot. És ez tovább drágítja a piaci hitelkonstrukciókat. A szakemberek véleménye szerint az átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsönöknél sokmilliós lehet a többlet. És minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez a különbség annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a zöld hitelből, annál jobb lesz nekünk, hiszen annál többet takarítunk meg a kedvezőbb havi kiadásink miatt.

Ilyen magas hitelösszeg kamattámogatással eddig nem volt elérhető, ezért az elemzők magasabb átlagos hitelösszeggel számolnak. Úgy vélik, hogy a széles felhasználói kör miatt is több hitelt igényelnek majd.

Mi okozhat problémát?

Bármennyire is kiváló lehetőség zöld hitellel új lakást vásárolnunk, fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel igényeljük. Komoly problémát okoz ugyanis, ha nem tartjuk be a vállalt szerződési feltételeket. Nem kell apró betűs, eldugott, szinte titkos feltételekre gondolni. A szerződés világosan megfogalmazza, hogy mit kell vállalnunk cserébe azért, ha zöld hitelből akarunk új ingatlant vásásrolni. Ezeket a feltételeket viszont maradéktalanul be kell tartanunk, mert súlyos következményekkel kell számolnunk akkor, ha egy ellenőrzésen kiderül, hogy nem felelünk meg a feltételeknek. Súlyos anyagi következményekkel. És ilyen eset még akkor is előfordulhat, ha jóhiszeműen járunk el.

Legyünk tehát alaposak és körültekintőek, amikor megkötjük a hitelszerződést.

Milyen feltételek hibás teljesülése esetén kell fizetni?

Ha a szerződésünk bármely pontját nem tartjuk be, fizetnünk kell. Ez alól nincs kivétel. A két legvalószínűbb, és várhatóan a leggyakrabban be nem tartott feltétel az ingatlan jogszerűtlen eladása, és üzleti célú felhasználása lesz. A lakásunkat ugyanis nem adhatjuk el olyan személynek, aki a hitelben nem szerepel adósként. Ha ezt mégis megtesszük, akkor nem tartottuk be a szerződésben vállalt feltételeket. Ahogy eladni, bérbe adni sem lehet az ingatlant. Ezt is tiltja a szerződésünk. Ha mi mégis kiadjuk a lakást, és ez egy ellenőrzés alkalmával kiderül, akkor a szerződésünk visszamenőleg érvénytelenné válik.

Szerződési feltétel továbbá, hogy az ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást. Ez azonban megtévesztő lehet, hiszen a szabályozás szerint nem minden olyan ingatlan hitelezhető zöld hitellel, ami BB besorolású. Érdemes szakértő segítségét kérni. Arra is figyelnünk kell, hogy a lakás energiafelhasználásának bizonyos százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ha ez nem teljesül, és ez egy ellenőrzésen kiderül, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Na, de milyen mélyen?

Mekkora összeget kell büntetésként fizetni?

Nagyon mélyen. A jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő büntetőkamatot kell abban az esetben fizetnünk, ha nem teljesítettük a szerződésben vállalt feltételeket.

Tehát. Kevesebbet kell fizetnünk, mert az állam kedvezményes kamattal adja nekünk ezt a hitelt. Amennyivel kevesebbet fizetünk (mint egy piaci kamatozású jelzáloghitelnél), azt összeget az alapkamat mértékének duplájával számlázzák ki nekünk arra az időszakra, amikor már nem álltak fenn a szerződés feltételei. Hogy mennyire nem mindegy, hogy betartottuk-e a feltételeket vagy sem, azt a szakemberek egy példán keresztül mutatták be. Egy 20 millió forintos hitelnél a büntetés mértéke jóval meghaladta a 10 millió forintot. És a példa csak egy viszonylag alacsony hitelösszeggel számol. 70 milliós összegnél egy másik lakás árát fizethetjük ki büntetésként.

És ez még nem minden.

Ha megszegjük a feltételeket, a hitelünk piaci jelzáloghitellé alakulhat

Abban az esetben ugyanis, ha megszegjük a szerződés feltételeit, akkor a hitelező pénzintézet jogosult lesz a hitelünket a szerződésben rögzített feltételek szerint piaci kamatozású hitellé alakítani. Erre a Magyar Nemzeti Bank külön közleményben hívta fel a hiteligénylők figyelmét.

Abban az esetben, ha a hitelünk piaci kamatozásúvá alakul át, akkor újabb kiadások fognak terhelni bennünket. Legyünk tehát körültekintőek a szerződés megkötésekor.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Okok, amik miatt elbukhatod a lakáshitel igénylését

Okok, amik miatt elbukhatod a lakáshitel igénylését

2021.05.26.

Elbukhatod a lakáshitel igénylését, ám, ha az alábbi cikkben összefoglalt, problémás pontokat el tudod kerülni, gond nélkül lehet pozitív a hitelbírálat!

Tovább olvasom
Egyszerűsített eljárásban igényelhetőek a kölcsönök!

Egyszerűsített eljárásban igényelhetőek a kölcsönök!

2020.05.29.

A koronavírus-járvány miatt a bankok egyszerűsített eljárással kínálják a kölcsöneiket, és ez gyakorlatilag az összes hiteltermékre igaz a személyi kölcsönöktől a jelzáloghitelekig. Az előbbieknél ugyan nem szembetűnő a változás, ám az utóbbiak esetében akad néhány fontos különbség, amivel érdemes tisztában lenned, ha mostanában szeretnél ingatlant vásárolni.

Tovább olvasom
A legjobb lakáshitel ajánlatok egy helyen

A legjobb lakáshitel ajánlatok egy helyen

2019.10.31.

Aki érdeklődik a lakáshitelek iránt, az tudja, hogy rengetegféle van belőlük, és egy laikus számára nagyon nehezen átláthatóak. Oldalunk viszont azért jött létre, hogy segítséget nyújtson ebben. Az alábbiakban kifejtjük, hogy mit találhatsz nálunk, ha most jársz itt először.

Tovább olvasom
Milyen kölcsönöket tudsz igényelni oldalunkon?

Milyen kölcsönöket tudsz igényelni oldalunkon?

2020.01.01.

Ha ezt a cikket olvasod, akkor minden bizonnyal hitelt szeretnél felvenni, és megkezdted a tájékozódást a lehetőségeidről. Attól függően, hogy mi a célod az igényelt összeggel, más és más hiteltípusok közül kell választanod. Nem minden konstrukció felel meg ugyanarra a célra. Azt, hogy milyen kölcsönöket tudsz igényelni, ha bennünket választasz, az alábbiakban kifejtjük.

Tovább olvasom