Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Vállalkozói hitel igénylése – ezek az elektronikusan elérhető dokumentumok

2022.06.07.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. június 7. 12:42

Hitelfelvételkor a pénzintézetek céges dokumentumokat kérnek tőlünk. Nem lesz kis feladat összeszedni a számtalan különféle céges iratot. Segítséget jelenthet, hogy vannak elektronikusan elérhető dokumentumok is. Mutatjuk, melyek ezek.

Vállalkozói hitel igénylése – ezek az elektronikusan elérhető dokumentumok

Elektronikusan elérhető céges dokumentumok – cégkivonat

A cégkivonat a vállalkozásunk lényeges adatait tartalmazza. Benne lesz a székhelyünk, és ha vannak, a fióktelepeink adatai is. Benne lesz a cégformánk, a vállalkozásunk neve, és cégjegyzékszámunk. Tudni fogjuk belőle, hogy mikor készült az okirat, milyen tevékenységeket végezhetünk, és azt is, hogy mennyi a jegyzett tőkénk. Tartalmazza a képviseletre jogosultak nevét, képviselet módját, és a cég statisztikai számjelét, adószámát, és pénzforgalmi jelzőszámát. A vállalkozás tulajdonosainak adatait is benne lesznek.

A cégkivonat ingyenesen is elérhető, de mivel ez nem frissül gyakran, ezért nem minősül közhitelesnek. Hiteligénylésnél elég lehet ez is, de később szükség lehet a közhiteles cégkivonatunkra.

Elektronikusan elérhető céges dokumentumok – adófolyószámla-kivonat

Az adófolyószámla-kivonat a vállalkozásunk számára előírt adó és járulék egyenlegét mutatja meg, adónemenként lebontva részletesen tartalmazza a jóváírásokat. Az adófolyószámla kivonat a vállalkozásunk aktuális adóegyenlegét mutatja olyan módon, hogy tételesen megmutatja az elvárt és befizetett adókat.

A hiteligényléshez NAV adóigazolás is szükséges lesz, és kelleni fog az adóbevallásunk és az annak beküldéséről szóló nyugta is. A nemleges adóigazolás azt mutatja meg, hogy a kiadás napján a vállalkozásunknak nincs nyilvántartott köztartozása, és végrehajtásra váró köztartozása sincs.

A NAV adóigazolás és az adófolyószámla-kivonat is letölthető az ügyfélkapun keresztül. Ez egy gyors és kényelmes megoldás, hiszen ki sem kell mozdulnunk az irodánkból, és sorban állás nélkül azonnal hozzájutunk mindkét dokumentumhoz.

Elektronikusan elérhető céges dokumentumok – éves beszámoló

Két lezárt üzleti év beszámolójára az igényléshez a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásunknak lesz szüksége. Egyéni vállalkozók és nem áfa alany társas vállalkozások is vezethetnek egyszeres könyvvitelt. Emiatt a hiteligénylésnél egyéb vagy más dokumentumokat is kérhetnek tőlünk. Az egyéni vállalkozóknak többnyire adóbevallást kell benyújtaniuk. A benyújtásra kerülő két lezárt üzleti év beszámolója tartalmazza a mérleget, az eredmény-kimutatást, és más, kiegészítő üzleti információkat.

Vannak esetek, amikor a vállalkozói hitelünk igényléséhez elég lesz egy lezárt üzleti év, ha pedig induló vállalkozásunk van, akkor nem is tudunk beszámolót benyújtani.

Az éves beszámolónkat is letölthetjük elektronikusan.

Jövedelemigazolás, tulajdoni lap, bankszámlakivonat

NAV jövedelemigazolásra akkor lesz szükségünk, ha magánszemélyként kezességet vállalunk. A jövedelemigazolásunk éven bontásban tünteti fel a bevallott jövedelmünket, a személyi jövedelemadó mértékét, a különadót, és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint adó bevételeink összegét, és ekho fizetési kötelezettségünket.

Kisadózó vállalkozások jövedelemigazolása a KATA bevallás adatait tartalmazza. Az egyszerűsített vállalkozói adózásnál az EVA körében megszerzett összes bevételünk után megállapított EVA-t, illetve az EVA alapot nem képző jövedelmeket is.

Hiteligényléshez általában az utolsó három hónap bankszámlakivonata kell. Egyéni vállalkozóként a hitelkérelem elbírálásához a saját bankszámlánk kivonatát is benyújthatjuk, ha azt használjuk céges számlaként is.

Ingatlanfedezetes hitel igénylésekor a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdoni lapja a fedezettel kapcsolatos dokumentációba kerül bele, amit már az előminősítés során, az értékbecslés előtt be kell nyújtanunk. Az ingatlanunk tulajdoni lapja az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett adatokat és az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat, és bejegyzéseket tartalmazza. A tulajdoni lap az alábbiakat tartalmazza részletesen: cím, helyrajzi szám, telet nagysága. Megtudjuk belőle, hogy ki a tulajdonos, van-e haszonélvező, és ki mekkora tulajdoni hányaddal rendelkezik. Látni fogjuk a jelzálogjog-bejegyzéseket is.

A tulajdoni lapot az ügyfélkapun is letölthetjük. Az ingatlanunk tulajdoni lapját bárki letöltheti, de a lekérdező adatai a lekérdezett ingatlanunk adatainál naplózásra kerülnek, így minden egyes lekérdezés visszakereshető. A tulajdoni lapunk a hitelkérelem benyújtásánál harminc napnál nem lehet majd régebbi.

Adóigazolások az önkormányzattól

Egyes esetekben az önkormányzattól is szükség lehet adóigazolásokra. Ilyen lehet a helyi iparűzési adó, az építményadó vagy az idegenforgalmi adó.

Fontos információk az elektronikusan elérhető céges dokumentumokról

Hiteligénylés benyújtása előtt tájékozódnunk kell a szükséges dokumentumokról, mivel a pénzintézetek hitelezési gyakorlata eltérő. Az elvárt dokumentumok pontos listáját a banki ügyintézőtől kaphatjuk meg. Arra is figyelnünk kell majd, hogy a dokumentumok aktuálisak legyenek. Több okirat is ugyanis csak harminc napig érvényes.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Széchenyi Kártya Program MAX: ne maradj le róla!

Széchenyi Kártya Program MAX: ne maradj le róla!

2022.09.20.

A Széchenyi Kártya Program MAX támogatott hiteleket takar, amelyek vállalkozások számára nyújthatnak segítséget.

Tovább olvasom
Minden, amit a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igényléséhez tudnod kell

Minden, amit a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igényléséhez tudnod kell

2023.02.22.

A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igénylése elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban egyszerűbb, mint gondolnád!

Tovább olvasom
Remek feltételekkel újul meg a Széchenyi Kártya Program

Remek feltételekkel újul meg a Széchenyi Kártya Program

2022.06.28.

A magyar kormány úgy határozott, hogy folytatódik a népszerű és kedvezményes Széchenyi Kártya Program. A korábbi termékek mellett újdonságokkal is szolgál a program megújítása, amely ezúttal is a legfrissebb gazdasági helyzethez és igényekhez igazodik.

Tovább olvasom
A vállalkozói hitelek típusai

A vállalkozói hitelek típusai

2022.10.18.

A vállalkozói hitelek típusai sokfélék, és mindegyiknek megvan a maga szerepe abban, hogy sikerre vihesd a vállalkozásodat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával