Hirdetés

Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

2020.11.13.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:46

Amikor a hitelfelvétel során a bank nem találja hitelképesnek a hitel igénylőjét, akkor többféle megoldás is létezik a probléma áthidalásra; ezek egyike a kezesség, ami alacsony jövedelem esetén kerül alkalmazásra. Fontos azonban, hogy a kezesnek kötelezettségei is vannak a hitelfelvételben, amelyek nemfizetés esetén igen komolyak is lehetnek.

Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

A kezes kötelezettségei egy hiteligénylés során

Fontos, hogy alapvetően kétféle kezest különböztetünk meg: az egyszerű kezesnek csak akkor kell az adós helyett fizetnie, ha az adósnak nincs vagyona, ami miatt nem hajtható be a tartozás, viszont a készfizető kezesnek kötelezettsége felelni a hiteltörlesztésért, méghozzá abban a pillanatban, amikor az adós nem fizet – hitelszerződések esetén a bankok kizárólag a készfizető kezességet fogadják el.

A kezes kötelezettsége, hogy biztosítékot nyújtson a hitelező számára, ha az adós nem képes törleszteni az adósságát. Ha a kezes fizetőképes, a banknak nem számít az adós fizetésképtelensége, hiszen így a pénzéhez jut, és nincs nagyobb kockázat sem. Amíg azonban az adós fizeti a törlesztőrészleteket, a kezességvállalásnak nincs jelentősége.

A kezességi szerződés tartalma

A kezesség feltétele a szerződés megléte, amely tartalmazza a kezes kötelezettségeit is. Ebben rögzítik, hogy a kezes átvállalja az adós fizetésképtelenségének esetén a törlesztést, ezzel gyakorlatilag magára véve a kockázatot a bank helyett. A szerződéshez közjegyzői okirat tartozik, amelynek előnye a bank szempontjából, hogy közvetlenül végrehajtható.

Mi a többes kezesség?

Lehetséges ugyanarra a hitelre több kezest is bevonni. Ebben az esetben a kezességet egyidejűleg, vagy egymást követően, illetve egymásra tekintettel, vagy egymásra tekintet nélkül lehet vállalni. Ha a kezesek a kezességet egyidejűleg, illetve egymásra tekintettel vállalták, valamennyi kezestől együtt vagy bármelyiküktől külön-külön is kérheti a bank a befizetések teljesítését.

Mint láthatod, a kezesség komoly felelősség, ezért komolyan megfontolandó, hogy kinek vállalod el. Amennyiben téged kérnek fel kezesnek, szintén légy körültekintő, ha pedig hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

26,1%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,41%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Van már kölcsönöd, de ingatlanhitelt szeretnél felvenni?

Van már kölcsönöd, de ingatlanhitelt szeretnél felvenni?

2020.10.18.

Az, hogy van már egy kölcsönöd, nem jelenti azt, hogy ne vehetnél fel egy újabbat is, ami akár ingatlanhitel is lehet. Egyetlen dologra kell csak odafigyelned: a JTM szabályozásra, ami akár meg is akadályozhatja a terveid megvalósulását.

Tovább olvasom
Van már hitelem, vehetek fel másikat?

Van már hitelem, vehetek fel másikat?

2018.10.03.

Bármikor bekövetkezhet, hogy hitelhez kell folyamodnod, és az is előfordulhat, hogy úgy alakul a helyzet, hogy további hitelre van szükséged. A kérdés az, ha van már hitelem, akkor kaphatok-e még kölcsönt, és ha igen, hogyan.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön igényléshez a szükséges munkaviszony?

Személyi kölcsön igényléshez a szükséges munkaviszony?

2018.10.14.

A fenti kérdésre két válasz is lehetséges: igen és nem. Természetesen bármilyen hitelhez csak úgy juthatsz hozzá, ha van miből fizetni, de a munkaviszony hiányát meg is lehet kerülni. Lássuk, mik a lehetőségeid a személyi kölcsön igényléshez!

Tovább olvasom
Személyi kölcsönt online személyes kontaktus elkerülésével!

Személyi kölcsönt online személyes kontaktus elkerülésével!

2020.04.23.

Bármikor lehet szükséged egy kisebb, vagy nagyobb kölcsönre – még akár most, a koronavírus-járvány idején is. Azt azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy a biztonság a legfontosabb, és ez a jelen helyzetben még fokozottabb. Ahhoz, hogy elkerülhesd a személyes kontaktust, számos lehetőség áll a rendelkezésedre, még akár a hitelfelvétel kapcsán is, hiszen a személyi kölcsönt online is igényelheted.

Tovább olvasom