Takarék fix jelzáloghitelek
2020.11.13.
Szerző: akolcson.hu

Amikor a hitelfelvétel során a bank nem találja hitelképesnek a hitel igénylőjét, akkor többféle megoldás is létezik a probléma áthidalásra; ezek egyike a kezesség, ami alacsony jövedelem esetén kerül alkalmazásra. Fontos azonban, hogy a kezesnek kötelezettségei is vannak a hitelfelvételben, amelyek nemfizetés esetén igen komolyak is lehetnek.

Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

A kezes kötelezettségei egy hiteligénylés során

Fontos, hogy alapvetően kétféle kezest különböztetünk meg: az egyszerű kezesnek csak akkor kell az adós helyett fizetnie, ha az adósnak nincs vagyona, ami miatt nem hajtható be a tartozás, viszont a készfizető kezesnek kötelezettsége felelni a hiteltörlesztésért, méghozzá abban a pillanatban, amikor az adós nem fizet – hitelszerződések esetén a bankok kizárólag a készfizető kezességet fogadják el.

A kezes kötelezettsége, hogy biztosítékot nyújtson a hitelező számára, ha az adós nem képes törleszteni az adósságát. Ha a kezes fizetőképes, a banknak nem számít az adós fizetésképtelensége, hiszen így a pénzéhez jut, és nincs nagyobb kockázat sem. Amíg azonban az adós fizeti a törlesztőrészleteket, a kezességvállalásnak nincs jelentősége.

A kezességi szerződés tartalma

A kezesség feltétele a szerződés megléte, amely tartalmazza a kezes kötelezettségeit is. Ebben rögzítik, hogy a kezes átvállalja az adós fizetésképtelenségének esetén a törlesztést, ezzel gyakorlatilag magára véve a kockázatot a bank helyett. A szerződéshez közjegyzői okirat tartozik, amelynek előnye a bank szempontjából, hogy közvetlenül végrehajtható.

Mi a többes kezesség?

Lehetséges ugyanarra a hitelre több kezest is bevonni. Ebben az esetben a kezességet egyidejűleg, vagy egymást követően, illetve egymásra tekintettel, vagy egymásra tekintet nélkül lehet vállalni. Ha a kezesek a kezességet egyidejűleg, illetve egymásra tekintettel vállalták, valamennyi kezestől együtt vagy bármelyiküktől külön-külön is kérheti a bank a befizetések teljesítését.

Mint láthatod, a kezesség komoly felelősség, ezért komolyan megfontolandó, hogy kinek vállalod el. Amennyiben téged kérnek fel kezesnek, szintén légy körültekintő, ha pedig hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Kedvező jelzáloghitelt szeretnél felvenni?

Kedvező jelzáloghitelt szeretnél felvenni?

2018.05.16.

Mindenki törekszik a legjobb, legkedvezőbb jelzáloghitel felvételére, de ez nem könnyű, hiszen többféle konstrukció létezik, és ezek nem feltétlenül felelnek meg bárki igényeinek. Nézzük most át, hogy milyen lehetőségek érhetőek el jelenleg a piacon, ha kedvező jelzáloghitelt szeretnénk felvenni!

Tovább olvasom
Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

2019.06.14.

A babaváró hitelről az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, ha a hitelpiacot nézzük, így nem csoda, hogy sokan kerestek meg minket a vele kapcsolatos kérdésekkel, amik többnyire az igényléssel kapcsolatosak. Úgy gondoltuk, hogy ideje megkönnyítenünk a dolgotokat, ezért kiválogattuk az öt leggyakoribb kérdést, és kicsit bővebben kifejtjük.

Tovább olvasom
Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

2020.05.21.

Azt, hogy mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni, nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni Neked: bármikor! Ez szó szerint értendő, ugyanis a babaváró kölcsönnek gyakorlatilag nincs hátránya. Csupán abban az esetben elérhetetlen a számodra, ha egyedülálló vagy.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

2020.01.16.

Ha autóvásárlásra adod a fejed, akkor számos lehetőség közül választhatsz. De mivel mindegyik másban jó, érdemes alaposan megfontolnod, hogy milyen módon finanszírozod meg az ügyletet. Ha nem áll a rendelkezésedre a vételár, illetve az egyéb költségek fedezete. Véleményünk szerint a személyi kölcsön autóvásárlásra a legjobb, amit tehetsz, és az alábbiakban ki is fejtjük, hogy miért.

Tovább olvasom