fbpx
Hirdetés

Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

2020.11.13.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:46

Amikor a hitelfelvétel során a bank nem találja hitelképesnek a hitel igénylőjét, akkor többféle megoldás is létezik a probléma áthidalásra; ezek egyike a kezesség, ami alacsony jövedelem esetén kerül alkalmazásra. Fontos azonban, hogy a kezesnek kötelezettségei is vannak a hitelfelvételben, amelyek nemfizetés esetén igen komolyak is lehetnek.

Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

A kezes kötelezettségei egy hiteligénylés során

Fontos, hogy alapvetően kétféle kezest különböztetünk meg: az egyszerű kezesnek csak akkor kell az adós helyett fizetnie, ha az adósnak nincs vagyona, ami miatt nem hajtható be a tartozás, viszont a készfizető kezesnek kötelezettsége felelni a hiteltörlesztésért, méghozzá abban a pillanatban, amikor az adós nem fizet – hitelszerződések esetén a bankok kizárólag a készfizető kezességet fogadják el.

A kezes kötelezettsége, hogy biztosítékot nyújtson a hitelező számára, ha az adós nem képes törleszteni az adósságát. Ha a kezes fizetőképes, a banknak nem számít az adós fizetésképtelensége, hiszen így a pénzéhez jut, és nincs nagyobb kockázat sem. Amíg azonban az adós fizeti a törlesztőrészleteket, a kezességvállalásnak nincs jelentősége.

A kezességi szerződés tartalma

A kezesség feltétele a szerződés megléte, amely tartalmazza a kezes kötelezettségeit is. Ebben rögzítik, hogy a kezes átvállalja az adós fizetésképtelenségének esetén a törlesztést, ezzel gyakorlatilag magára véve a kockázatot a bank helyett. A szerződéshez közjegyzői okirat tartozik, amelynek előnye a bank szempontjából, hogy közvetlenül végrehajtható.

Mi a többes kezesség?

Lehetséges ugyanarra a hitelre több kezest is bevonni. Ebben az esetben a kezességet egyidejűleg, vagy egymást követően, illetve egymásra tekintettel, vagy egymásra tekintet nélkül lehet vállalni. Ha a kezesek a kezességet egyidejűleg, illetve egymásra tekintettel vállalták, valamennyi kezestől együtt vagy bármelyiküktől külön-külön is kérheti a bank a befizetések teljesítését.

Mint láthatod, a kezesség komoly felelősség, ezért komolyan megfontolandó, hogy kinek vállalod el. Amennyiben téged kérnek fel kezesnek, szintén légy körültekintő, ha pedig hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A legjobb lakáshitel ajánlatok egy helyen

A legjobb lakáshitel ajánlatok egy helyen

2019.10.31.

Aki érdeklődik a lakáshitelek iránt, az tudja, hogy rengetegféle van belőlük, és egy laikus számára nagyon nehezen átláthatóak. Oldalunk viszont azért jött létre, hogy segítséget nyújtson ebben. Az alábbiakban kifejtjük, hogy mit találhatsz nálunk, ha most jársz itt először.

Tovább olvasom
Van már hitelem, vehetek fel másikat?

Van már hitelem, vehetek fel másikat?

2018.10.03.

Bármikor bekövetkezhet, hogy hitelhez kell folyamodnod, és az is előfordulhat, hogy úgy alakul a helyzet, hogy további hitelre van szükséged. A kérdés az, ha van már hitelem, akkor kaphatok-e még kölcsönt, és ha igen, hogyan.

Tovább olvasom
A legjobb gyorskölcsönök online!

A legjobb gyorskölcsönök online!

2020.01.03.

Ha sürgősen pénzre lenne szükséged, akkor jó, ha tudod, hogy a legjobb gyorskölcsönök online érhetőek el. Bankfióki igényléssel viszont nem tudsz ilyen hitelkonstrukcióhoz jutni. Ha ezt a cikket olvasod, akkor jó eséllyel már rákerestél erre a témára, és utána olvastál, hogy milyen lehetőségeid vannak. Mi arra teszünk kísérletet, hogy minden lehetőséggel megismertessünk, ami érdemes lehet a figyelmedre.

Tovább olvasom
akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

2018.11.04.

Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy hitelt kell felvennie, mert meg szeretne vásárolni valamit, amire nem elég a megtakarítása. Lehet ez lakás, autó, utazás, vagy bármi, ami nagyobb összegbe kerül. Az akolcson.hu pont ebben nyújt neked segítésget.

Tovább olvasom