fbpx
Hirdetés

Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

2020.11.13.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:46

Amikor a hitelfelvétel során a bank nem találja hitelképesnek a hitel igénylőjét, akkor többféle megoldás is létezik a probléma áthidalásra; ezek egyike a kezesség, ami alacsony jövedelem esetén kerül alkalmazásra. Fontos azonban, hogy a kezesnek kötelezettségei is vannak a hitelfelvételben, amelyek nemfizetés esetén igen komolyak is lehetnek.

Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

A kezes kötelezettségei egy hiteligénylés során

Fontos, hogy alapvetően kétféle kezest különböztetünk meg: az egyszerű kezesnek csak akkor kell az adós helyett fizetnie, ha az adósnak nincs vagyona, ami miatt nem hajtható be a tartozás, viszont a készfizető kezesnek kötelezettsége felelni a hiteltörlesztésért, méghozzá abban a pillanatban, amikor az adós nem fizet – hitelszerződések esetén a bankok kizárólag a készfizető kezességet fogadják el.

A kezes kötelezettsége, hogy biztosítékot nyújtson a hitelező számára, ha az adós nem képes törleszteni az adósságát. Ha a kezes fizetőképes, a banknak nem számít az adós fizetésképtelensége, hiszen így a pénzéhez jut, és nincs nagyobb kockázat sem. Amíg azonban az adós fizeti a törlesztőrészleteket, a kezességvállalásnak nincs jelentősége.

A kezességi szerződés tartalma

A kezesség feltétele a szerződés megléte, amely tartalmazza a kezes kötelezettségeit is. Ebben rögzítik, hogy a kezes átvállalja az adós fizetésképtelenségének esetén a törlesztést, ezzel gyakorlatilag magára véve a kockázatot a bank helyett. A szerződéshez közjegyzői okirat tartozik, amelynek előnye a bank szempontjából, hogy közvetlenül végrehajtható.

Mi a többes kezesség?

Lehetséges ugyanarra a hitelre több kezest is bevonni. Ebben az esetben a kezességet egyidejűleg, vagy egymást követően, illetve egymásra tekintettel, vagy egymásra tekintet nélkül lehet vállalni. Ha a kezesek a kezességet egyidejűleg, illetve egymásra tekintettel vállalták, valamennyi kezestől együtt vagy bármelyiküktől külön-külön is kérheti a bank a befizetések teljesítését.

Mint láthatod, a kezesség komoly felelősség, ezért komolyan megfontolandó, hogy kinek vállalod el. Amennyiben téged kérnek fel kezesnek, szintén légy körültekintő, ha pedig hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hiteleket válogatottan, egy oldalon

Hiteleket válogatottan, egy oldalon

2019.05.31.

Egy hitelfelvétel minden esetben nehéz dolog, és nem feltétlenül azért, mert a bankok olyan kemény követelményeket támasztanának; a megfelelő hitelkonstrukció megtalálása az esetek többségében rengeteg időt emészt fel. Szerencsére manapság már nem feltétlenül ez a helyzet, hiszen több lehetőség is kínálkozik arra, hogy a hiteleket válogatottan tudd átnézni, és ehhez nem is feltétlenül kell meglátogatnod egy hitelközvetítő irodát; elég hozzá az internet is!

Tovább olvasom
Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

2020.05.21.

Azt, hogy mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni, nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni Neked: bármikor! Ez szó szerint értendő, ugyanis a babaváró kölcsönnek gyakorlatilag nincs hátránya. Csupán abban az esetben elérhetetlen a számodra, ha egyedülálló vagy.

Tovább olvasom
Akolcson, mit nyújthat neked?

Akolcson, mit nyújthat neked?

2017.12.15.

Akolcson.hu ahol a legjobb ajánlatok kezdődnek, több bank termékeit mutatjuk meg számodra, ezért kedvedre tudsz válogatni az ajánlatok között és 1 perc alatt online le is tudod adni az ígénylésedet.

Tovább olvasom
Gyorskölcsön lehetőségek: hol érdemes felvenni?

Gyorskölcsön lehetőségek: hol érdemes felvenni?

2018.05.03.

A gyorskölcsön hihetetlen népszerűségre tett szert rövid idő alatt, és ez nem csoda, hiszen rengeteg előnye van: villámgyorsan hozzá lehet jutni, egyszerű a felvétele, és akár otthonról, online is igényelhető. A kínálat ma már akkora, hogy alaposan át kell gondolni, hogy melyiket választjuk!

Tovább olvasom