Hirdetés

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

2021.07.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:31

Ha külföldön használod a bankkártyádat, számos dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod a biztonságod érdekében – mutatjuk a részleteket!

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

A külföldi bankkártya-használat a magyarok többségének már évek óta természetes, sőt, a legtöbben már nem is visznek magukkal készpénzt, hiszen egyetlen plasztik lap segítségével mindent meg tudnak oldani. Ahhoz azonban, hogy a nyaralás zavartalan lehessen, érdemes megtenni néhány óvintézkedést, hiszen egy váratlan többletköltség, technikai probléma, vagy az elhagyott kártya komoly gondokat okozhat, és nem csak a nyaralás közben, hanem utána is.

Derítsük fel előre a kártyaelfogadó helyeket

Ahogy hazánkban, úgy a nyaralásunk célpontjában sem mindenhol fogadnak el bankkártyát. Fontos, hogy a fizetési szokásainktól függetlenül legyen nálunk legalább egy minimális mennyiségű készpénz, hiszen bármikor szükség lehet rá!

A vásárlási limit beállítása is fontos lehet

A vásárlási limit beszabályozásának két oka is van: ha egy drága helyre utazunk, de alacsony a napi vásárlási limitünk, hamar a végére érhetünk, és a kellemetlen helyzetek sem váratnak majd sokáig magukra. A másik ok viszont a bankkártya elvesztése; ilyenkor azért fontos, hogy legyen limit a kártyát, mert csak így akadályozható meg, hogy a bankszámla teljes egyenlege lenullázódjon.

Többletköltségek is lehetnek

A kártyás vásárlás minden esetben ingyenes, ezzel mindenki tisztában van, azonban külföldön a helyi valutában fizetünk, és ez kétféleképpen lehetséges:

  • forintban fizetés, amit a helyi bank vált át helyi valutára
  • helyi valutában fizetés, amit a saját bankunk vált helyi valutára

Az utóbbi esetében alacsonyabb lesz a deviza eladási árfolyam, tehát, ha megoldható, érdemes inkább ezt választani!

Az adatok biztonsága ilyenkor még fontosabb

Ezt talán mondani sem kell, de biztos, ami biztos: a kártya közelében ne tartsuk a PIN kódunkat, mert komoly bajunk származhat belőle, ha ellopják ezeket. Amennyiben megoldható, mindig fizessünk érintéses módon, és tartsuk magunknál a bankunk telefonos ügyfélszolgálatának elérhetőségét is, hogy probléma esetén azonnal fel tudjuk venni a kapcsolatot.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

2021.08.19.

Készpénzfelvétel során sokszor fizetni kell azért, hogy hozzájuthass a saját pénzedhez, de van lehetőség arra, hogy ezt elkerüld. Mutatjuk ma részleteket!

Tovább olvasom
15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

2020.04.14.

Egészen mostanáig 5.000 forintos vásárlás alatt nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetések esetében, és ez egyrészt megkönnyítette a vásárlást, másrészt akadt veszélye is: ha elveszítetted a bankkártyádat, és azt valaki más használta a letiltás előtt, akkor 5.000 forintig gond nélkül megoldhatta, azaz költhette a pénzedet, amit nem kaphattál vissza soha többé.

Tovább olvasom
Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

2021.01.22.

A CVC kód minden bankkártyán megtalálható, és internetes vásárlásoknál minden esetben kérik. De mire jó? Az alábbiakból kiderül.

Tovább olvasom
Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

2022.08.19.

Valutát, vagy bankkártyát érdemes külföldi nyaraláson használni? Szerintünk sejted a választ; a részleteit megtudhatod az alábbi cikkből!

Tovább olvasom