Hirdetés

Mire jó az egészségpénztár?

2021.10.21.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. október 21. 12:25

Mi is az az egészségpénztár? Érdemes-e belépni? Mire jó? Mik az előnyei? Az egészségpénztárakról mindenki hallott már, részletes tudással azonban kevesen rendelkeznek róla. Eloszlatjuk a ködöt, és megmutatjuk, mi is az az egészségpénztár, és mire lehet jó.

Mire jó az egészségpénztár?

Az egészségpénztár

Az egészségpénztár egy magánszemélyek által alapított, egészségügyi célú non-profit szervezet. A pénztár tulajdonosai a pénztártagok. A befizetésekből a pénztártagok egyéni döntésük szerinti egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatásokat vesznek igénybe. Az egészségpénztár működésében és céljában is eltér a nyugdíjpénztáraktól, az alapvető célja ugyanakkor mindkettőnek ugyanaz: az öngondoskodás.

Mire jó az egészségpénztár?

Az egészségpénztári számlánkon lévő pénzt költhetjük orvosi szolgáltatásokra, gyógytornára, gyógymasszázsra, szűrővizsgálatokra, gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre is. Vehetünk belőle szemüveget, sőt akár napszemüveget és kontaktlencsét is. A pénzt felhasználhatjuk táppénz és álláskeresési támogatás kiegészítésére is. Rezsitámogatásra és születési támogatásra is jó, és babaápolási termékeket is vehetünk belőle. A felsorolás nem teljes, az adott egészségpénztárnál érdeklődhetünk a pontos részletekről.

Egészségpénztár vagy készpénz

Felmerülhet, hogy ezeket a szolgáltatásokat készpénzért is ugyanúgy elérhetjük. Ez így is van. Miért lehet érdemes mégis pénztártagnak lenni? Először is, az egészségpénztári tagság egy megtakarítási forma, ami azt jelenti, hogy a pénzünket félretesszük, ahelyett, hogy elköltenénk. A félretett pénzünkkel megoldhatunk váratlan élethelyzeteket, és ez egy komolyabb kiadásnál bizony jól jöhet. Abból nem lehet baj, ha felkészülünk. Másodszor az állam adójóváírással támogatja az egészségpénztári tagságot. Évente maximum 150 000 forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. És ez nem kevés pénz.

Az egészségpénztárak nem túl ismertek, és a szolgáltatásaik sokszor nehezen érthetőek. A nyilvánvaló előnyök miatt mindenképpen érdemes megfontolni azonban a belépést. Hogy kellően tájékozottan hozhassunk döntést, kérhetjük szakértő segítséget, hogy eligazodjunk az egészségpénztárak között, és megismerjük a működésüket, és azt, hogy miért lehet számunkra előnyös, ha belépünk egy egészségpénztárba. A jövőt nem ismerjük, de felkészülhetünk rá. Ennek egyik eleme lehet az egészségpénztári tagságunk. Járjunk utána, fontoljuk meg a hallottakat, és ha jó lehet számunkra, váljunk pénztári taggá mi is.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Takarék Fix Személyi Kölcsön

THM

7,52% - 19,51%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések