fbpx
Hirdetés

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

2021.12.31.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 31. 16:07

A pénzintézetek a jelzáloghitelekhez ingatlanfedezetet kérnek. Ez az ingatlan lesz a hitel egyik biztosítéka a jövedelmünk mellett, ezért a jelzáloghitelek kamata jellemzően alacsonyabb a szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönöknél. Utánajártunk, hogy milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként.

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

Néhány szó a jelzáloghitelekről

Amikor jelzáloghitelt igénylünk, fedezetként fel kell ajánlanunk egy ingatlant. Így a jövedelmünk mellett az ingatlan is biztosítékként szolgál. Az ingatlan biztosítékként történő bevonása kedvező számunkra abból a szempontból, hogy így hosszabb futamidőre és alacsonyabb kamatra kaphatunk hitelt. Az alacsonyabb kamat alacsonyabb törlesztő részletet eredményez, és így a teljes visszafizetendő összeg is alacsonyabb lesz. Hosszabb futamidő esetén egy középkategóriás autó árát is megtakaríthatjuk, ha jelzáloghitelt veszünk fel fedezetlen hitel helyett.

A zálogként felajánlott ingatlant fel kell értékeltetni a hitelbe történő bevonás előtt. Ehhez szükség lehet helyszíni szemlére. Ki fog jönni egy ingatlan értékbecslő, és az ügyletet majd közjegyzői okiratba is kell foglalni. Ezek mindegyike költséggel jár, ezzel kalkulálnunk kell, amikor kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb hitelkonstrukciót.

A szerződés megkötése előtt az ingatlanunkra elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be a bank. Ezzel az a célja a pénzintézetnek, hogy megóvja a zálogingatlan értékét. Az ingatlant a futamidő végéig nem adhatjuk le, és egy másik hitel bejegyzéséhez a hitelező bankunk előzetes hozzájárulására lesz szükségünk.

Az ingatlan értékének megóvását szolgálja az is, hogy a zálogingatlanra kötelező lesz lakásbiztosítást kötni. Ezt a biztosítást a futamidő végéig nem mondhatjuk fel, és tudnunk kell, hogy a bank ezt annyira komolyan veszi, ha felmondjuk a biztosítást, a bank azonnal felmondhatja a hitelszerződésünket. A biztosítás megkötésekor a bank elvárja, hogy kedvezményezettként ő szerepeljen a szerződésben. Kár esetén tehát először a tartozásunk kerül kiegyenlítésre a kártalanítási összegből.

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

Alaphelyzetben belterületi, lakható, piacképes ingatlant fogad el a bank fedezetként. Ez lehet társasházi lakás, sorházi lakás, családi ház vagy ikerház is. Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan is lehet biztosíték, de ebben az esetben a tulajdoni lapon kívül más elvárásai is lehetnek a pénzintézetnek. Tudnunk kell, hogy a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt jelentős eltérések lehetnek az elfogadott ingatlanfedezet körében és módjában is. Fontos, hogy hitelfelvétel előtt mindig tájékozódjunk a kiválasztott banknál, hogy az általunk felajánlott fedezet megfelelő lesz-e a hiteligényléshez.

A hitelezési gyakorlat annyira eltérő, hogy egyes esetekben nyaraló, üdülő, építési telek, hétvégi ház és külterületen álló ingatlan is elfogadásra kerülhet.

Mennyi ingatlan vonható be fedezetként?

Az ingatlan típusa mellett a bevonható ingatlanok számát is meghatározza a bank. A bevett gyakorlat szerint három ingatlanban maximalizálják az ingatlanok számát. Ennél több ingatlant tehát egy hitelügyletbe nem vonhatunk be. A bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt azonban ebben az esetben is ajánlott az előzetes tájékozódás annak elkerülésére, hogy egy túl későn érkező információ miatt esetleg ne tudjuk felvenni a hitelt.

Jelzáloghitel vagy fedezetlen hitel? Melyiket válasszuk?

A hitelcélunknak legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásakor tudnunk kell, hogy mi az, amit elvárunk a hitelünktől. Lehet, hogy minél alacsonyabb költséggel szeretnénk kölcsönhöz jutni, de az is, hogy a hosszú futamidő lesz a fontos, vagy az, hogy a hitelünk biztonságos legyen, és a törlesztő részletünk ne változzon a futamidő végéig.

A jelzáloghitelek kamata többnyire alacsonyabb, mint a fedezetlen hiteleké. Ez vonzó lehet, hiszen senki nem akar sokat fizetni egy hitelért. A döntéskor azonban figyelembe kell vennünk azt, hogy amíg egy fedezetlen hitelnek nincsenek induló költségei, addig egy jelzáloghitel már az igényléskor pénzbe kerül nekünk. Fizetnünk kell ugyanis az értékbecslésért, a közokiratba foglalásért, és az ingatlan-nyilvántartási eljárásnak is lesz díja. Ráadásul lakásbiztosítást is kell kötnünk, amit szintén nekünk kell majd kifizetnünk. Abban az esetben éri meg jelzáloghitelt felvenni, ha ezek a díjak kisebb összegűek, mint a megtakarítás, amit az alacsonyabb kamattal elérünk. Ez jellemzően a hosszabb futamidejű és magasabb hitelösszeg kölcsönöknél lesz így.

A jelzáloghitelek átfutási ideje nagyjából három hét. A hosszú távú terveinknél ez valószínűleg nem lesz probléma, ha azonban gyorsan, egy-két nap alatt akarunk hitelhez jutni, akkor válasszunk fedezetlen hitelt. Egy személyi kölcsönt gyorsan, akár egy nap alatt is megkaphatunk.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

2022.08.01.

A könnyűszerkezetes házak egyre népszerűbbek hazánkban is; lássuk, kaphatunk-e rájuk lakáshitelt!

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

2021.10.18.

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg a hitelt.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Energetikai tanúsítvány, energetikai besorolás. Jobb, ha megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal, mert a mindennapjaink részévé váltak. Hatékony a fűtés a lakásunkban? Vagy az ablakon megy ki a meleg, és az utcát fűtjük? Az energia hatékony felhasználása kihat az életünkre. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom