fbpx
Hirdetés

Milyen hatással lesz a kamatemelés a lakossági hitelekre?

2021.06.21.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:11

Kamatemelés érkezik június folyamán, ami komoly hatással lehet a hitelekre – lássuk a részleteket!

Milyen hatással lesz a kamatemelés a lakossági hitelekre?

A Magyar Nemzeti Bank júniusban kamatemelésre készül, de az alapkamaton túl az egyhetes betéti ráta emelkedése is várható a jelenlegi gazdasági helyzet kezeléséhez. A vírushelyzet okozta gazdasági visszaesésnek “köszönhetően” az infláció is növekedésnek indult – idén tavasszal átlépte az 5%-ot –, amit az MNB-nek valahogyan muszáj kezelnie, és ez az egyetlen hathatós megoldás.

Az alapkamat jelentése

Az alapkamatot a bankok kapják a Magyar Nemzeti Banktól a betéteikért cserébe. Minél alacsonyabb az alapkamat, annál olcsóbbak a hitelek, ami növeli a hitelfelvételi kedvet, ez által pedig erősíti a gazdasági növekedést is. Ebből viszont levonható a következtetés, hogy ha a Magyar Nemzeti Bank kamatemelést jelent be, akkor a kereskedelmi bankok számára nem marad más választás, mint a hitelkamatok emelése, azaz a drágább hitelek folyósítása.

A kamatemelés jó oldala

Fontos tudni, hogy ez nem csak a hitelezésre, de a megtakarításokra is hatással van, ám fordított előjellel. A banki betétek kamatai például szintén emelkedni fognak, ami azok számára előnyös, akik rendelkeznek ilyen jellegű megtakarítással. Ezzel összefüggésben leállhat az ingatlanpiac irreális növekedése is, de legalábbis lelassulhat, hiszen a hitelfelvételi kedv csökken, és persze a lakossági megtakarítási kedv is erőre kaphat, ami az utóbbi években igencsak lecsökkent.

A kamatemelés negatív hatása

Egyértelmű, hogy a kamatemelés a hitelek drágulását is magával hozza, ám ez csak hosszabb távon igaz; rövid távon nem feltétlenül lépik meg a bankok a hitelek kamatainak emelését. Ez azonban attól is függ, hogy a Magyar Nemzeti Bank mekkora kamatemelést is tervez, hiszen a kis mértékben megemelt bankközi alapkamat nem fog látszani a lakossági hiteleken – legalábbis eleinte –, ám a nagyobb már igen, és sokkal hamarabb. Ami bizonyos, hogy a jövőben a változó kamatozású lakáshitelek kamatai várhatóan emelkedni fognak, de ez kivédhető, ha a hitelt akár a teljes futamidőre fixáljuk.

Mire számíthatunk a kamatemelés után?

A kamatemeléssel a hitelfelvétel költsége a későbbiekben megnövekszik, az egyhetes betéti ráta emelése pedig a változó kamatozású hitelek kamatait növelheti meg, méghozzá igen hamar. Érdemes tehát még most fix kamatozású hitelt igényelned, és oldalunkról elindítanod a folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az alapkamat-emelés hatása a törlesztőrészletekre

Az alapkamat-emelés hatása a törlesztőrészletekre

2021.11.24.

A változó kamatozású lakáshitelek kamata függ az alapkamat mértékétől. Ha az alapkamat emelkedik, a törlesztőrészlet is emelkedni fog. Mutatjuk, hogy miért járhatunk rosszul egy alapkamat-emeléssel, és hogy mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük.

Tovább olvasom
Mindent a jegybanki alapkamatról

Mindent a jegybanki alapkamatról

2020.04.10.

A jegybanki alapkamat az utóbbi időben sokszor volt téma mind a hírekben, mind a blogunkon, hiszen fontos változás várható vele kapcsolatban, és emiatt számtalan kérdést intéztetek hozzánk. Az alábbiakban az összesített választ olvashatjátok, és mindent megtudhattok a jegybanki alapkamatról, amit tudni érdemes.

Tovább olvasom