Takarék fix jelzáloghitelek
2021.06.21.
Szerző: akolcson.hu

Kamatemelés érkezik június folyamán, ami komoly hatással lehet a hitelekre – lássuk a részleteket!

Milyen hatással lesz a kamatemelés a lakossági hitelekre?

A Magyar Nemzeti Bank júniusban kamatemelésre készül, de az alapkamaton túl az egyhetes betéti ráta emelkedése is várható a jelenlegi gazdasági helyzet kezeléséhez. A vírushelyzet okozta gazdasági visszaesésnek “köszönhetően” az infláció is növekedésnek indult – idén tavasszal átlépte az 5%-ot –, amit az MNB-nek valahogyan muszáj kezelnie, és ez az egyetlen hathatós megoldás.

Az alapkamat jelentése

Az alapkamatot a bankok kapják a Magyar Nemzeti Banktól a betéteikért cserébe. Minél alacsonyabb az alapkamat, annál olcsóbbak a hitelek, ami növeli a hitelfelvételi kedvet, ez által pedig erősíti a gazdasági növekedést is. Ebből viszont levonható a következtetés, hogy ha a Magyar Nemzeti Bank kamatemelést jelent be, akkor a kereskedelmi bankok számára nem marad más választás, mint a hitelkamatok emelése, azaz a drágább hitelek folyósítása.

A kamatemelés jó oldala

Fontos tudni, hogy ez nem csak a hitelezésre, de a megtakarításokra is hatással van, ám fordított előjellel. A banki betétek kamatai például szintén emelkedni fognak, ami azok számára előnyös, akik rendelkeznek ilyen jellegű megtakarítással. Ezzel összefüggésben leállhat az ingatlanpiac irreális növekedése is, de legalábbis lelassulhat, hiszen a hitelfelvételi kedv csökken, és persze a lakossági megtakarítási kedv is erőre kaphat, ami az utóbbi években igencsak lecsökkent.

A kamatemelés negatív hatása

Egyértelmű, hogy a kamatemelés a hitelek drágulását is magával hozza, ám ez csak hosszabb távon igaz; rövid távon nem feltétlenül lépik meg a bankok a hitelek kamatainak emelését. Ez azonban attól is függ, hogy a Magyar Nemzeti Bank mekkora kamatemelést is tervez, hiszen a kis mértékben megemelt bankközi alapkamat nem fog látszani a lakossági hiteleken – legalábbis eleinte –, ám a nagyobb már igen, és sokkal hamarabb. Ami bizonyos, hogy a jövőben a változó kamatozású lakáshitelek kamatai várhatóan emelkedni fognak, de ez kivédhető, ha a hitelt akár a teljes futamidőre fixáljuk.

Mire számíthatunk a kamatemelés után?

A kamatemeléssel a hitelfelvétel költsége a későbbiekben megnövekszik, az egyhetes betéti ráta emelése pedig a változó kamatozású hitelek kamatait növelheti meg, méghozzá igen hamar. Érdemes tehát még most fix kamatozású hitelt igényelned, és oldalunkról elindítanod a folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mindent a jegybanki alapkamatról

Mindent a jegybanki alapkamatról

2020.04.10.

A jegybanki alapkamat az utóbbi időben sokszor volt téma mind a hírekben, mind a blogunkon, hiszen fontos változás várható vele kapcsolatban, és emiatt számtalan kérdést intéztetek hozzánk. Az alábbiakban az összesített választ olvashatjátok, és mindent megtudhattok a jegybanki alapkamatról, amit tudni érdemes.

Tovább olvasom