fbpx
Hirdetés

Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

2021.02.24.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:49

A zsebpénz kérdése sokaknál okoz dilemmát, hiszen nem tudják, hogy jó-e, ha a gyerek rendszeresen kapja, vagy inkább nem kéne adni.

Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

Te emlékszel, hogy mikor kaptál először zsebpénzt? Kaptál egyáltalán? Mire használtad? Napjainkban is sokan vannak, akik havonta adnak a gyermeküknek egy kisebb összeget, amivel ő maga rendelkezhet. Amennyiben a zsebpénz nem ajándék, hanem inkább egyfajta jutalom, és egy kis pénzkezelési oktatás is jár mellé, kifejezetten hasznos lehet.

Mikor érdemes elkezdeni a zsebpénz osztását?

Az az igazság, hogy manapság már egészen kis korukban kapcsolatba kerülnek a gyerekek a pénzzel, hiszen az iskolai büfében semmit nem adnak ingyen, de az interneten is sokszor találkoznak fizetős tartalmakkal. Érdemes tehát minél korábban elkezdeni az oktatásukat, de persze csak akkor, ha már felkészültek erre. A pénzügyi tudatosság már egész fiatal korban fontos, hiszen tudniuk kell, hogy mit jelent a pénz, és hogy hol vannak a határok. A zsebpénz tehát egyfajta előregondolkodást alakíthat ki bennük, mivel ha elköltik azt, akkor a következő pénzosztásig nincs mihez nyúlniuk.

Miért lehet hasznos a zsebpénz?

Amellett, hogy a zsebpénze birtokában a gyerek nem fog minden egyes alkalommal hozzád szaladni, amikor valamit szeretne megvenni magának, fejlődik a pénzügyi tudatossága is. Szinte magától fogja megtanulni azt, hogy hogyan ossza be a keretét, hogyan spóroljon, ha valami drágább dolgot szeretne, így gyakorlatilag megbecsüli majd a pénzt, ami a későbbiekben, felnőttként kifejezetten hasznos lesz. Ráadásul, ha nem kap zsebpénzt, viszont bármikor kérhet valamekkora összeget, akkor úgy kezel majd téged, mint egy kiapadhatatlan forrást, és nem fogja megérteni, hogy mekkora értéke is van a pénznek.

Mennyi zsebpénzt kapjon a gyerek?

Ez számtalan tényezőtől függ. Egyrészt az életkor, ami meghatározó, hiszen egy kisiskolás gyermeknek még nem nagyon van szüksége zsebpénzre, azonban, ha kap mondjuk ötszáz forintot, az indulásnak már bőven megfelelő. Idősebbeknél emelhető az összeg, ám nem szabad túlzásba vinni: egy 10-12 éves gyereknek is elegendő pár ezer forint, amit növelhet, ha mondjuk jó jegyeket szerez az iskolában, vagy besegít az otthoni munkákba. Ez utóbbi ráadásul a pénz értékének tudatosításában is szerepet játszik, tehát érdemes a zsebpénzt inkább jutalomként adni, mintha eleve “járna” neki.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A leggyakoribb családi pénzügyi hibák

A leggyakoribb családi pénzügyi hibák

2022.02.07.

Családi pénzügyi hibák minden egyes családnál megtalálhatóak – hol több, hol kevesebb. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribbakat, hogy könnyebben elkerülhesd őket.

Tovább olvasom
Anyagi biztonság – hogyan érhetjük el?

Anyagi biztonság – hogyan érhetjük el?

2021.01.27.

Az anyagi biztonságra való törekvés igénye mindenkiben ott lapul, csupán nem mindenki tesz érte. Ha Te szeretnél, olvasd el alábbi írásunkat!

Tovább olvasom
Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom
Pénzügyi tervek egy lottónyertes szemszögéből

Pénzügyi tervek egy lottónyertes szemszögéből

2021.07.21.

Pénzügyi tervekre akkor is szükséged van, ha hirtelen lottómilliárdossá válsz – mutatjuk, mit tervez a legutóbbi szerencsés!

Tovább olvasom