Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

2021.02.24.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:49

A zsebpénz kérdése sokaknál okoz dilemmát, hiszen nem tudják, hogy jó-e, ha a gyerek rendszeresen kapja, vagy inkább nem kéne adni.

Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

Te emlékszel, hogy mikor kaptál először zsebpénzt? Kaptál egyáltalán? Mire használtad? Napjainkban is sokan vannak, akik havonta adnak a gyermeküknek egy kisebb összeget, amivel ő maga rendelkezhet. Amennyiben a zsebpénz nem ajándék, hanem inkább egyfajta jutalom, és egy kis pénzkezelési oktatás is jár mellé, kifejezetten hasznos lehet.

Mikor érdemes elkezdeni a zsebpénz osztását?

Az az igazság, hogy manapság már egészen kis korukban kapcsolatba kerülnek a gyerekek a pénzzel, hiszen az iskolai büfében semmit nem adnak ingyen, de az interneten is sokszor találkoznak fizetős tartalmakkal. Érdemes tehát minél korábban elkezdeni az oktatásukat, de persze csak akkor, ha már felkészültek erre. A pénzügyi tudatosság már egész fiatal korban fontos, hiszen tudniuk kell, hogy mit jelent a pénz, és hogy hol vannak a határok. A zsebpénz tehát egyfajta előregondolkodást alakíthat ki bennük, mivel ha elköltik azt, akkor a következő pénzosztásig nincs mihez nyúlniuk.

Miért lehet hasznos a zsebpénz?

Amellett, hogy a zsebpénze birtokában a gyerek nem fog minden egyes alkalommal hozzád szaladni, amikor valamit szeretne megvenni magának, fejlődik a pénzügyi tudatossága is. Szinte magától fogja megtanulni azt, hogy hogyan ossza be a keretét, hogyan spóroljon, ha valami drágább dolgot szeretne, így gyakorlatilag megbecsüli majd a pénzt, ami a későbbiekben, felnőttként kifejezetten hasznos lesz. Ráadásul, ha nem kap zsebpénzt, viszont bármikor kérhet valamekkora összeget, akkor úgy kezel majd téged, mint egy kiapadhatatlan forrást, és nem fogja megérteni, hogy mekkora értéke is van a pénznek.

Mennyi zsebpénzt kapjon a gyerek?

Ez számtalan tényezőtől függ. Egyrészt az életkor, ami meghatározó, hiszen egy kisiskolás gyermeknek még nem nagyon van szüksége zsebpénzre, azonban, ha kap mondjuk ötszáz forintot, az indulásnak már bőven megfelelő. Idősebbeknél emelhető az összeg, ám nem szabad túlzásba vinni: egy 10-12 éves gyereknek is elegendő pár ezer forint, amit növelhet, ha mondjuk jó jegyeket szerez az iskolában, vagy besegít az otthoni munkákba. Ez utóbbi ráadásul a pénz értékének tudatosításában is szerepet játszik, tehát érdemes a zsebpénzt inkább jutalomként adni, mintha eleve „járna” neki.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

2021.03.22.

Lakásra gyűjtesz, és szeretnél a lehető leghatékonyabb lenni, hogy mielőbb költözhess? Alábbi írásunk neked szól!

Tovább olvasom
Pénzügyi tervek egy lottónyertes szemszögéből

Pénzügyi tervek egy lottónyertes szemszögéből

2021.07.21.

Pénzügyi tervekre akkor is szükséged van, ha hirtelen lottómilliárdossá válsz – mutatjuk, mit tervez a legutóbbi szerencsés!

Tovább olvasom
Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom
3 hatékony módszer a kiadások követésére

3 hatékony módszer a kiadások követésére

2022.06.02.

A kiadások követésének fontosságáról már többször is írtunk, ami nem véletlen, hiszen az egyik legjobb módszer a spórolásra. Most mutatunk ehhez 3 módszert is!

Tovább olvasom