Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor emelkedhet a törlesztőrészlet?

2020.12.31.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:17

Bizony emelkedhet a törlesztőrészlet, méghozzá több okból is, és fontos ezekről tudnod, ha biztonságra törekszel!

Mikor emelkedhet a törlesztőrészlet?

Amikor hitelt veszünk fel, a törlesztőrészlet nagysága fontos kérdés, hiszen ez alapján tudjuk kikalkulálni a havi kiadásainkat. Bizonyos esetekben azonban emelkedhet a törlesztőrészlet, és aki megégette magát a devizahitelekkel annak idején, az tudja, mit is jelent mindez. Alább olvasható cikkünkben azokat az okokat olvashatod el, amelyek a törlesztőrészleteid emelkedéséhez vezethetnek, illetve megoldást is javasolunk a problémára.

Kamatperiódus

Ez tulajdonképpen nyilvánvaló, de ide kell tennünk, hiszen alapvető, hogy megváltozik a törlesztőrészlet, ha lejár a kamatperiódus. Mielőtt felveszed a hitelt, erről tájékoztatást is kapsz, illetve a lejárat előtt értesítenek is a változásról, illetve annak mértékéről.

Elmaradások

Ha nem fizeted a megadott ütemben a törlesztőrészleteidet, vagy kimarad egy-egy hónap, az a késedelmi díj megfizetését vonja maga után, illetve, mivel a tőketartozás így nem csökken az előre kiszámolt, rendes törlesztésnek megfelelő ütemben, emelkedik a törlesztőrészlet is. Érdemes figyelni arra, hogy a megadott időpontban legyen keret a számládon, illetve, ha bajba kerültél, akkor megoldást találni annak megoldására.

Kedvezmények elvesztése

Amikor hitelszerződést kötsz, akkor az esetek egy részében valamilyen akciós kedvezményt is kapsz a banktól, például elengedik a folyósítási díjat, vagy alacsonyabb lesz a kamatod. Ezek a kedvezmények külön-külön csekélynek tűnhetnek, együtt azonban már komolyabb mértékben is megemelik a törlesztőrészletet. Ha hirtelen emelkedik a törlesztőrészlet, esetleg emellett más változások is észrevehetőek, érdemes a banknál érdeklődni, hogy mi okból veszítetted el a kedvezményre vonatkozó jogosultságot, és, ha lehetséges, meg kell próbálnod visszaszerezni azt.

Árfolyamváltozás

Napjainkban ez már nem jellemző, hiszen a lakossági hiteleket már kizárólag forint alapon lehet igényelni, ám sokan vannak, akik még a régi hitelüket törlesztik, és a számukra az árfolyamváltozás az elsődleges ok, ami miatt megemelkedhet a törlesztőrészletük. Számukra a hitelkiváltás jelenthet tartós és biztos megoldást – már ha van még valaki, aki nem lépte ezt meg.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

2023.11.17.

A törlesztőrészleteket fizetni kell. Ezt vállaltuk a szerződésben. De bárkivel történhet olyan, ami miatt gondot okozhat a részletek kifizetése. Milyen következményei lehetnek ennek? És mit tehetünk, hogy mérsékeljük a károkat? Szakértőnk minden felmerülő kérdésre választ ad.

Tovább olvasom
Megéri-e hosszú futamidőre felvenni lakáshitelt?

Megéri-e hosszú futamidőre felvenni lakáshitelt?

2021.11.02.

A lakáshitel felvétele többnyire hosszú távú döntés. Egy ingatlan megvásárlásához milliókra, de akár tízmilliókra is szükség lehet. A hosszú futamidő ugyanakkor többletköltségekkel járhat, ami nem biztos, hogy megéri nekünk. De van-e választásunk? Mikor jobb a rövidebb futamidő? Megnéztük.

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a havi törlesztőrészleteket?

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a havi törlesztőrészleteket?

2020.12.28.

Ha nem tudod fizetni a havi törlesztőrészleteidet, komoly bajba kerülhetsz, de segítünk, hogy elkerülhesd!

Tovább olvasom
Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be?

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be?

2021.04.30.

Mekkora törlesztőrészletet érdemes bevállalnod? Számtalan tényezőtől függ – ezeket az alábbi cikkünkben összegezzük.

Tovább olvasom