Hirdetés

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

2022.02.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 21. 10:49

A lakásfelújítás finanszírozása 2022-ben is jóval nagyobb terheket ró a tulajdonosokra, mint tavaly, mivel mind az építőanyagok ára, mind a munkadíj emelkedett.

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

Szerencsére a lakásfelújítás finanszírozását továbbra is segítik különféle támogatások és kedvezmények, tehát, ha idén szeretnéd felújítani a lakását, nem maradsz magadra a problémával. Érdemes megismerkedned a 2022-ben is elérhető támogatási lehetőségekkel, hiszen egy felújítás igen komoly pénzügyi terhet jelent.

Alábbi cikkünkben bemutatjuk az aktuális lakásfelújítás-finanszírozási lehetőségeket, valamint minden fontos tudnivalót, amelyekkel igénylőként tisztában kell lenned.

A 2022-ben elérhető, lakásfelújítás finanszírozására felhasználható támogatások és hitelek a következők:

  • lakásfelújítási támogatás,
  • támogatott lakásfelújítási hitel,
  • babaváró hitel,
  • piaci lakáscélú hitel felújításra, korszerűsítésre, vagy bővítésre, valamint a
  • személyi kölcsön.

Lakásfelújítási támogatás

Jelenlegi tudomásunk szerint a lakásfelújítási támogatás 2022. december 31.-ig érhető el, a keretein belül pedig akár 3 millió forint is visszaigényelhető a lakóhelyül szolgáló lakás, illetve családi ház felújítási és korszerűsítési munkálatainak költségéből.

A konstrukció úgynevezett utófinanszírozással működik, azaz a szükséges munkálatokat önerőből kell kifizetni, majd az anyag- és munkadíjakra vonatkozó számlák benyújtását követően kaphatjuk vissza a költségek maximum 50%-át, ez pedig nem haladhatja meg a 3 millió forintot, tehát a maximális támogatás 6 millió forint ráköltés után érhető el.

Fontos, hogy a számláknak tartalmazniuk kell az anyag- és munkadíj költségeit, ezen kívül pedig vállalkozói szerződést is kell kötni azokkal a vállalkozókkal, akik számlát állítanak ki a felújításhoz kapcsolódó építési, szerelési, tervezési munkálatokról. Lényeges, hogy a munkadíjnak és az anyagköltségnek 50-50%-os arányban kell lennie.

Támogatott lakásfelújítási hitel

A lakásfelújítási támogatás tehát csak utólag segít, ezért sokan kimaradnának a lehetőségből, ha nem lenne a támogatott lakásfelújítási hitel, ami épp ezt a problémát küszöböli ki. Ennek következtében a maximális hitelösszeg 6 millió forint, ami automatikus előtörlesztésre kerül a lakásfelújítási támogatásból.

A támogatott lakásfelújítási hitel akár 10 éves futamidőre is igényelhető, a kamata 3%, ami a teljes futamidő alatt fix. Fontos, hogy ezt a hitelkonstrukciót csak azok igényelhetik, akik a támogatásra is jogosultak, és nem szabad felhasználású, hiszen csak a lakás felújítására, illetve korszerűsítésére fordítható.

A támogatás feltételei mellett azonban a hitel feltételeit is teljesíteni kell, ami megegyezik egy szokásos jelzálogkölcsönével, azaz megfelelő mértékű, igazolható jövedelemmel kell rendelkezni, a KHR negatív adóslistán való szereplés kizáró ok, és persze a JTM szabályozásnak is meg kell felelni.

Babaváró hitel

A babaváró hitel szintén alkalmas lehet a lakásfelújítás finanszírozására, sőt, kombinálható a lakásfelújítási támogatással is, és ez különösen nagy szabadságot adhat.

Egyrészt nem csupán 6, de akár 10 millió forint is igényelhető a lakásfelújítási kölcsönnek köszönhetően, ráadásul visszajárhat akár 3 millió is, így összességében akár 13 millió forint is elkölthető az otthonunk felújítására, korszerűsítésére, sőt, berendezésére is, és mindez kamatmentesen, sőt, három gyermek esetén teljes egészében támogatássá is alakul a hitel, vagyis nem kell azt visszafizetni!

Persze ehhez teljesíteni kell a babaváró hitel szigorú feltételeit is, de aki épp gyermeket szeretne vállalni a házastársával, annak számára a lakásfelújítás finanszírozásához nem létezik ennél jobb lehetőség.

Piaci kamatozású hitelkonstrukciók

Aki nem jogosult a fenti támogatási formák egyikére sem, annak még mindig elérhetőek a banki konstrukciók jelzálogalapú és fedezetlen változatai, azaz a felújítási- és szabad felhasználású jelzáloghitelek, valamint a személyi kölcsön.

Ezek esetében azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kamatozásuk, illetve a THM-értékük változatos, vagyis minden banknál más és más. Emiatt fontos, hogy összehasonlítsuk őket, mert csak így lehet megtalálni a legmegfelelőbb konstrukciót.

Ha Te is ez utóbbit választod, oldalunkon minden szükséges információt megtalálsz, és az összehasonlítást is elvégezheted, majd a hiteligénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakásfelújítási támogatás – mikor kell visszafizetnünk?

Lakásfelújítási támogatás – mikor kell visszafizetnünk?

2021.11.19.

Az Otthonfelújítási támogatás rendkívüli népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, hiszen az állam akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást is adhat arra, hogy felújítsuk a lakásunkat. Ehhez persze teljesítenünk kell a támogatás feltételeit. De mi van, ha ez nem teljesül? Utánajártunk, hogy mikor kell visszafizetnünk a lakásfelújítási támogatást.

Tovább olvasom
Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Megéri személyi kölcsönt ingatlancélra felvenni?

Megéri személyi kölcsönt ingatlancélra felvenni?

2022.05.03.

Személyi kölcsönt ingatlancélra igényelni? Napjainkban már nem is tűnik annyira furcsának ez az ötlet.

Tovább olvasom
Lakásfelújítási támogatás: minden munkához szükséges vállalkozói szerződés?

Lakásfelújítási támogatás: minden munkához szükséges vállalkozói szerződés?

2022.04.08.

A vállalkozói szerződés megléte a lakásfelújítási támogatás igényléséhez minden egyes munkafolyamatnál szükséges, vagy sem? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom