fbpx
Hirdetés

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

2022.02.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 21. 10:49

A lakásfelújítás finanszírozása 2022-ben is jóval nagyobb terheket ró a tulajdonosokra, mint tavaly, mivel mind az építőanyagok ára, mind a munkadíj emelkedett.

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

Szerencsére a lakásfelújítás finanszírozását továbbra is segítik különféle támogatások és kedvezmények, tehát, ha idén szeretnéd felújítani a lakását, nem maradsz magadra a problémával. Érdemes megismerkedned a 2022-ben is elérhető támogatási lehetőségekkel, hiszen egy felújítás igen komoly pénzügyi terhet jelent.

Alábbi cikkünkben bemutatjuk az aktuális lakásfelújítás-finanszírozási lehetőségeket, valamint minden fontos tudnivalót, amelyekkel igénylőként tisztában kell lenned.

A 2022-ben elérhető, lakásfelújítás finanszírozására felhasználható támogatások és hitelek a következők:

  • lakásfelújítási támogatás,
  • támogatott lakásfelújítási hitel,
  • babaváró hitel,
  • piaci lakáscélú hitel felújításra, korszerűsítésre, vagy bővítésre, valamint a
  • személyi kölcsön.

Lakásfelújítási támogatás

Jelenlegi tudomásunk szerint a lakásfelújítási támogatás 2022. december 31.-ig érhető el, a keretein belül pedig akár 3 millió forint is visszaigényelhető a lakóhelyül szolgáló lakás, illetve családi ház felújítási és korszerűsítési munkálatainak költségéből.

A konstrukció úgynevezett utófinanszírozással működik, azaz a szükséges munkálatokat önerőből kell kifizetni, majd az anyag- és munkadíjakra vonatkozó számlák benyújtását követően kaphatjuk vissza a költségek maximum 50%-át, ez pedig nem haladhatja meg a 3 millió forintot, tehát a maximális támogatás 6 millió forint ráköltés után érhető el.

Fontos, hogy a számláknak tartalmazniuk kell az anyag- és munkadíj költségeit, ezen kívül pedig vállalkozói szerződést is kell kötni azokkal a vállalkozókkal, akik számlát állítanak ki a felújításhoz kapcsolódó építési, szerelési, tervezési munkálatokról. Lényeges, hogy a munkadíjnak és az anyagköltségnek 50-50%-os arányban kell lennie.

Támogatott lakásfelújítási hitel

A lakásfelújítási támogatás tehát csak utólag segít, ezért sokan kimaradnának a lehetőségből, ha nem lenne a támogatott lakásfelújítási hitel, ami épp ezt a problémát küszöböli ki. Ennek következtében a maximális hitelösszeg 6 millió forint, ami automatikus előtörlesztésre kerül a lakásfelújítási támogatásból.

A támogatott lakásfelújítási hitel akár 10 éves futamidőre is igényelhető, a kamata 3%, ami a teljes futamidő alatt fix. Fontos, hogy ezt a hitelkonstrukciót csak azok igényelhetik, akik a támogatásra is jogosultak, és nem szabad felhasználású, hiszen csak a lakás felújítására, illetve korszerűsítésére fordítható.

A támogatás feltételei mellett azonban a hitel feltételeit is teljesíteni kell, ami megegyezik egy szokásos jelzálogkölcsönével, azaz megfelelő mértékű, igazolható jövedelemmel kell rendelkezni, a KHR negatív adóslistán való szereplés kizáró ok, és persze a JTM szabályozásnak is meg kell felelni.

Babaváró hitel

A babaváró hitel szintén alkalmas lehet a lakásfelújítás finanszírozására, sőt, kombinálható a lakásfelújítási támogatással is, és ez különösen nagy szabadságot adhat.

Egyrészt nem csupán 6, de akár 10 millió forint is igényelhető a lakásfelújítási kölcsönnek köszönhetően, ráadásul visszajárhat akár 3 millió is, így összességében akár 13 millió forint is elkölthető az otthonunk felújítására, korszerűsítésére, sőt, berendezésére is, és mindez kamatmentesen, sőt, három gyermek esetén teljes egészében támogatássá is alakul a hitel, vagyis nem kell azt visszafizetni!

Persze ehhez teljesíteni kell a babaváró hitel szigorú feltételeit is, de aki épp gyermeket szeretne vállalni a házastársával, annak számára a lakásfelújítás finanszírozásához nem létezik ennél jobb lehetőség.

Piaci kamatozású hitelkonstrukciók

Aki nem jogosult a fenti támogatási formák egyikére sem, annak még mindig elérhetőek a banki konstrukciók jelzálogalapú és fedezetlen változatai, azaz a felújítási- és szabad felhasználású jelzáloghitelek, valamint a személyi kölcsön.

Ezek esetében azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kamatozásuk, illetve a THM-értékük változatos, vagyis minden banknál más és más. Emiatt fontos, hogy összehasonlítsuk őket, mert csak így lehet megtalálni a legmegfelelőbb konstrukciót.

Ha Te is ez utóbbit választod, oldalunkon minden szükséges információt megtalálsz, és az összehasonlítást is elvégezheted, majd a hiteligénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

14,45%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakásfelújítási támogatás: minden munkához szükséges vállalkozói szerződés?

Lakásfelújítási támogatás: minden munkához szükséges vállalkozói szerződés?

2022.04.08.

A vállalkozói szerződés megléte a lakásfelújítási támogatás igényléséhez minden egyes munkafolyamatnál szükséges, vagy sem? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

2021.07.06.

Személyi kölcsönből finanszírozható szinte bármi, így az otthonod felújítása is – mutatjuk, miért és melyiket érdemes választanod!

Tovább olvasom
Milyen munkálatokra használhatjuk a lakásfelújítási támogatást?

Milyen munkálatokra használhatjuk a lakásfelújítási támogatást?

2021.01.26.

A lakásfelújítási támogatás a kormány legújabb ötlete, amely felkavarhatja a magyar ingatlanpiac állóvizét. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom