fbpx
Hirdetés

Mi várható a moratórium után?

2021.06.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:11

A moratórium után, azaz 2021. júliusától minden visszatér a régi kerékvágásba, azaz folytatódik a hitelek törlesztése. De milyen következményekkel? Az alábbiakból kiderül.

Mi várható a moratórium után?

A moratórium utáni helyzetet alapvetően két részre kell bontanunk: lakossági és vállalati ügyfélkörre. A bankok előrejelzése alapján a lakossági szegmenssel nem lesz nagy gond; az ügyfelek többsége képes lesz folytatni a hitelei törlesztését, ám egész más a helyzet a vállalati hitelekkel. Sajnos az elmúlt, több, mint egy évben számos ágazat került válságba, és ez a helyzet továbbra is fennáll, ezért nagy a valószínűsége, hogy az ezekben tevékenykedő cégek hiteleit egyenként kell majd átstrukturálni, emellett további jogszabály-módosítások is várhatóak.

Milyen arányban használták ki a moratóriumot?

A lakossági ügyfelek oldalán jóval nagyobb volt a kihasználtság aránya, azaz lényegesen többen kerülnek majd vissza a megszokott törlesztési rendbe a moratórium után: csak a személyi kölcsönök esetében 60 és 70% közötti a moratóriumot kihasználók aránya, a teljes hitelállományt tekintve ez nagyjából 55%-ra tehető. A vállalati szektorban lényegesen alacsonyabb ez a szám: 50%-ról mostanra kevesebb, mint 40% lett, ami kifejezetten kedvezőnek tűnik, ám ez a 40% nem véletlenül maradt a könnyítés mellett; az esetükben várható a legtöbb probléma a további törlesztéssel. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden, a moratóriumot végig kihasználó ügyfél hitele felmondásra fog kerülni, sőt, a bankok csak minimális mennyiségű fizetési felszólításra számítanak.

A válságba került ágazatoknál azonban komoly gondok várhatóak

Az már most is látszik, hogy az olyan területeken, mint a turizmus, vagy a vendéglátás, még sokáig nem áll vissza a régi rend, azaz számos vállalkozásnál várhatóak komoly anyagi nehézségek, ami hatással lesz a hitelek törlesztésére is. Szerencsére a legtöbb pénzintézet tudatosan készült erre a helyzetre, és a vállalati hitelek átütemezésének rendszerét is sikerült mostanra teljesen kidolgozni, így valószínű, hogy csak kevés hitelszerződést kell majd felmondani.

Más irányból is érkezik a segítség

A moratórium után várhatóan még inkább megnő az állami hitelprogramok kihasználtsága, illetve számíthatunk további hitelkonstrukciókra is a bankok részéről, hogy az adósságrendezés, illetve az üzletmenet újbóli felpörgetése megvalósítható legyen. Amennyiben a Te cégednek is segítségre lenne szüksége, tekintsd meg vállalati hitelajánlatainkat!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyivel többet kell visszafizetnie annak, aki a moratóriumban marad?

Mennyivel többet kell visszafizetnie annak, aki a moratóriumban marad?

2021.07.16.

A moratóriumban maradók számára evidens, hogy többet kell majd visszafizetniük, ám sokan nem is tudják, hogy mennyivel – lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Hogy alakul a hiteligénylés a koronavírus idején?

Hogy alakul a hiteligénylés a koronavírus idején?

2020.04.07.

Aki banki ügyeket szeretne intézni, annak eddig is a rendelkezésére állt számos megoldás annak érdekében, hogy kényelmesebben és gyorsabban tudja megoldani a felmerülő problémákat. Netbank, telefon, vagy akár a bankok által biztosított mobilalkalmazások. Ugyanígy a hiteligénylés is megoldható már egy ideje az interneten keresztül.

Tovább olvasom
MNB vállalati hitelmoratórium – mit jelent?

MNB vállalati hitelmoratórium – mit jelent?

2020.05.01.

Ha olvasod a híreket, akkor te is bizonyára tudod már, hogy mi történik a nagyvilágban a pandémia hatására. Nem csupán az egészségügy kezd veszélyesen túltelítődni, de a gazdaság is megrogyott. Egész ágazatok váltak egyik napról a másikra feleslegessé; ilyen például a turizmus, a vendéglátás, vagy az utazás. Bár ez utóbbi még tartja magát, de beszélhetnénk bizonyos szolgáltatásokról is, amelyek jelenleg a fertőzés veszélyét növelik.

Tovább olvasom
Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

2023.01.18.

Végig a hitelmoratóriumban maradtál, és aggódsz a következmények miatt? Az alábbi cikkből megtudhatod, mire számíthatsz!

Tovább olvasom