fbpx
Hirdetés

Mi a teendő, ha autót örököltem?

2021.01.18.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:07

Ha autót örököltél, számos teendő vár rád, mégpedig sürgősek. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a teendő, ha autót örököltem?

Ha már túl vagy a hagyatéki ügyeken, akkor nyilván a kezedben az örökölt autó kulcsa, forgalmija és más papírjai, ám még nem vezetheted. A kötelező biztosítást ugyanis meg kell kötnöd a magad nevére, ellenkező esetben ugyanis csak problémád származhat az öröklésből.

Öröklés esetén mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Tragédia esetén be kell jelenteni a biztosító felé a halálesetet, és jelezni kell, hogy a meglévő szerződést hatályban szeretnéd tartani; ez esetben a hagyatéki tárgyalásdátumától számított 30 napon belül lehet megkötni az új szerződést fedezetlenségi díj felszámítása nélkül. Fontos, hogy ha nem jelentetted a biztosítónak a haláleset tényét és a szerződés hatályban tartását, akkor a haláleset napjától kezdve fedezetlenségi díjat számolnak fel.

A fedezetlenségi díj fizetésének egyéb hátrányai

Igen, egyéb, hiszen már az is egy alapvető hátrány, hogy feleslegesen fizetsz ki akár több tízezer forintot is. Ezt a díjat a kötelező biztosítás díjával együtt kell befizetned, mert, ha nem teszed meg, akkor a kötelezőre befizetett pénzből vonják le, ami nemfizetést eredményez, hiszen a kötelező díját nem rendezted; a fedezetlenségi díjnak ugyanis elsőbbsége van. Nemfizetés miatt viszont záros határidőn belül felmondja a biztosító a szerződésedet, és az örökölt autód kötelező nélkül marad. Ilyenkor elég egy kisebb koccanás, amelyben Te vagy a vétkes fél, és máris több százezer forintnyi kiadással számolhatsz. Ha ez nem lenne elég, a törvény szerint így nem is közlekedhetnél az autóval, tehát bírságok is fenyegetnek.

És ha az örökölt autónak több örököse is van?

Bonyolódik a helyzet, hiszen többfelé oszlik minden, és ha nincs megegyezés, akkor nem működik a rendszer sem. Ilyenkor ugyanis minden tulajdonos kötelezetté válik a kötelező biztosítás megkötésére, szerződő fél viszont csak egyvalaki lehet.

Tekintsd meg oldalunkon a biztosítók kötelező biztosításra vonatkozó ajánlatait, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések