Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2021.04.09.
Szerző: akolcson.hu

Az elévüléssel kapcsolatos tévhitek számtalan formája él a köztudatban – alábbi cikkünkkel ezeket szeretnénk eloszlatni!

Leggyakoribb tévhitek az elévüléssel kapcsolatban

Az elévülés lényege, hogy egy bizonyos idő elteltével a pénzbeli, vagy más követelések behajthatatlanná válnak – legalábbis ez az általános elgondolás. Sajnos azonban ez nem ennyire egyszerű, és nem is egyértelmű, ezért érdemes tisztában lenni azokkal a tényekkel, amelyek alapján maga az elévülés működik.

Az elévülés nem szünteti meg a követelést

Ez a leggyakoribb tévhit, azaz a követelés teljes megszűnése az elévülési idő leteltével. Szó sincs erről, csupán a bírósági úton való érvényesítést zárja ki, más módokon azonban még behajtható marad, de, ha ez mégsem sikerülne, a követelés továbbra is fennáll annál az intézménynél, amelyik a kölcsönt kiadta.

Nincs tehát nyugalom akkor sem, ha lejárt az elévülési idő

Sokan gondolják azt, hogy ha letelt az elévülési idő, akkor már nem kerülhet sor semmilyen jogi lépésre a tartozásukkal kapcsolatban. Az elévülést nem vizsgálja sem a bíróság, sem egyéb hatóság, és, ha nem történik erre hivatkozás egy eljárás során, akkor gyakorlatilag továbbra is behajtható lesz a tartozás. Ha az elévülési idő letelte után fizetési meghagyás érkezik, akkor az elévülés tényét jelezni kell a közjegyző felé, mivel ő sem vizsgálja azt, és a fizetési meghagyás azonnal jogerőre is emelkedik, azaz a tartozást teljesen jogosan fogják behajtani.

Az elévülési idő nem mindig öt év

A köztudatban az az elévüléssel kapcsolatos tévhit is él, hogy az ideje minden esetben öt esztendő; se több, se kevesebb. Holott számos példa létezik ennek ellenkezőjére is, így például az elektronikus hírközlési szolgáltatások díjának követelésére vonatkozó elévülési idő mindössze egy év, de a parkolási pótdíj ugyanígy egy év után évül el, a gázszolgáltatással és villanyáram-szolgáltatással kapcsolatos követelések pedig három év alatt évülnek el. Fontos, hogy vannak olyan igények is, amelyek egyáltalán nem évülnek el; ilyen például a tulajdoni igény is!

Az elévülési folyamat is megszakítható

Érdemes tudni, hogy az elévülési folyamatot megszakíthatja egy bírósági végrehajtási eljárás, de gyakorlatilag bármilyen végrehajtási cselekmény is.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések