fbpx
Hirdetés

Legfontosabb tudnivalók a jelzáloghitel elengedéséről

2021.06.04.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:18

A jelzáloghitel-elengedés segítségével komoly előnyhöz juthatsz, ám buktatói is vannak – lássuk, mit kell tudni róla!

Legfontosabb tudnivalók a jelzáloghitel elengedéséről

2021. január 1. óta csökkenthető egyes jelzáloghitelek tőketartozása a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel, de akár a február 1.-től igényelhető, támogatott lakásfelújítási hitel összege is törleszthető a segítségével. A második gyermek érkezésekor 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal támogatja az állam a gyermekeket nevelő családokat. Sajnos azonban sokan a feltételek ismerete nélkül vágnak bele a jelzáloghitel-elengedés igénylésébe, és a legtöbbjüket el is utasítják. Éppen ezért szedtük össze a leggyakoribb tudnivalókat, hogy Neked már ne legyen ilyen jellegű problémád!

Kizárólag meglévő hitelre igényelhető

A jelzáloghitel-elengedés csak abban az esetben igényelhető, ha a gyermek megszületésekor már folyósították a hitelt, vagyis nem elég, ha a gyermek születésekor már leadtad a hiteligénylést, sőt, akkor sem, ha a hitelbírálat pozitív.

A gyermekek számára vonatkozó kitételek

Ha egy gyermeked már megszületett, amikor megkaptad a lakáshitelt, akkor nyugodtan igényelheted a jelzáloghitel-elengedést, de csak a második gyermeked 12 hetes magzati kora után; ekkor 1 millió forintot kapsz. Ha két gyermeked van, és ekkor veszed fel a hitelt, szintén nincs gond, hiszen így 4 millió forintot faraghatsz le a hiteled tőketartozásából, viszont így a második gyermek után járó 1 millió forintot már nem kapod meg.

Több, különböző hitel tőketartozását is csökkentheted

Van lehetőséged több, ám kizárólag lakáscélú jelzáloghiteledet is csökkenteni, és a sorrendet is Te határozhatod meg. Ennek előnye a minden hitelnél jelentkező költségcsökkenés, tehát mi is ezt javasoljuk, amennyiben több hiteled is van.

Kiváltott hitelek esetében egy feltétellel alkalmazható

Ha kiváltottad a régi lakáshiteledet, akkor is igényelheted a jelzáloghitel-elengedést, amennyiben a régi hitel megfelelt a feltételeknek. Az azonban elutasítást von maga után, ha a kiváltás során plusz szabadon felhasználható hitelösszeget is kértél!

Az adóstárs is gond lehet

Ha szeretnéd igényelni a jelzáloghitel-elengedést, akkor a csökkenteni kívánt hitel szerződésében az igénylőn, vagy igénylőkön kívül más adós, vagy adóstárs nem szerepelhet. Mivel ez többnyire a kevés jövedelem miatt történik, abban az esetben megkerülhető a probléma, ha elegendő jövedelmet tudsz igazolni az adóstárs nélkül is, és ő kikerül a hitelszerződésből.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Építési hitel, mit kell tudni róla?

Építési hitel, mit kell tudni róla?

2018.02.08.

Építési hitel felvétele nem bonyolúlt folyamat csak jól át kell gondolni, hogy mely bankot választod, mert nagyon nagy eltérések lehetnek.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel

Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel

2021.01.19.

Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel? Nem lehetetlen, de van pár tudnivaló, amivel érdemes tisztában lenned az igénylés beadása előtt.

Tovább olvasom
Jelzáloghitelt, akarok felvenni, mire érdemes figyelni?

Jelzáloghitelt, akarok felvenni, mire érdemes figyelni?

2018.07.14.

A jelzáloghitelt többnyire ingatlanvásárlásra szokás felvenni, bár ha szabad felhasználású, akkor gyakorlatilag bármire költheted, a lényeg a fedezet. Alaposan át kell gondolni, hogy mire, mennyit és hol veszel fel, mert akár rosszul is járhatsz, ha elhamarkodottan döntesz!

Tovább olvasom
Foglaló mit jelent, mikor jár vissza, és mikor nem?

Foglaló mit jelent, mikor jár vissza, és mikor nem?

2020.01.28.

A foglaló biztosítékként szolgál a lakásvásárlásra a vevő részéről, az eladó felé; általában a vételár 10%-a, de természetesen ettől – megállapodás szerint – el lehet térni. Írásba szokás foglalni, mint minden pénzátadást ilyen esetekben. Fontos, hogy ha nem a dokumentumban nem jelzik, hogy foglalóként került átadásra az összeg, akkor előlegnek minősül, amire teljesen más szabályok vonatkoznak.

Tovább olvasom