fbpx
Hirdetés

Legfontosabb tudnivalók a jelzáloghitel elengedéséről

2021.06.04.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:18

A jelzáloghitel-elengedés segítségével komoly előnyhöz juthatsz, ám buktatói is vannak – lássuk, mit kell tudni róla!

Legfontosabb tudnivalók a jelzáloghitel elengedéséről

2021. január 1. óta csökkenthető egyes jelzáloghitelek tőketartozása a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel, de akár a február 1.-től igényelhető, támogatott lakásfelújítási hitel összege is törleszthető a segítségével. A második gyermek érkezésekor 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal támogatja az állam a gyermekeket nevelő családokat. Sajnos azonban sokan a feltételek ismerete nélkül vágnak bele a jelzáloghitel-elengedés igénylésébe, és a legtöbbjüket el is utasítják. Éppen ezért szedtük össze a leggyakoribb tudnivalókat, hogy Neked már ne legyen ilyen jellegű problémád!

Kizárólag meglévő hitelre igényelhető

A jelzáloghitel-elengedés csak abban az esetben igényelhető, ha a gyermek megszületésekor már folyósították a hitelt, vagyis nem elég, ha a gyermek születésekor már leadtad a hiteligénylést, sőt, akkor sem, ha a hitelbírálat pozitív.

A gyermekek számára vonatkozó kitételek

Ha egy gyermeked már megszületett, amikor megkaptad a lakáshitelt, akkor nyugodtan igényelheted a jelzáloghitel-elengedést, de csak a második gyermeked 12 hetes magzati kora után; ekkor 1 millió forintot kapsz. Ha két gyermeked van, és ekkor veszed fel a hitelt, szintén nincs gond, hiszen így 4 millió forintot faraghatsz le a hiteled tőketartozásából, viszont így a második gyermek után járó 1 millió forintot már nem kapod meg.

Több, különböző hitel tőketartozását is csökkentheted

Van lehetőséged több, ám kizárólag lakáscélú jelzáloghiteledet is csökkenteni, és a sorrendet is Te határozhatod meg. Ennek előnye a minden hitelnél jelentkező költségcsökkenés, tehát mi is ezt javasoljuk, amennyiben több hiteled is van.

Kiváltott hitelek esetében egy feltétellel alkalmazható

Ha kiváltottad a régi lakáshiteledet, akkor is igényelheted a jelzáloghitel-elengedést, amennyiben a régi hitel megfelelt a feltételeknek. Az azonban elutasítást von maga után, ha a kiváltás során plusz szabadon felhasználható hitelösszeget is kértél!

Az adóstárs is gond lehet

Ha szeretnéd igényelni a jelzáloghitel-elengedést, akkor a csökkenteni kívánt hitel szerződésében az igénylőn, vagy igénylőkön kívül más adós, vagy adóstárs nem szerepelhet. Mivel ez többnyire a kevés jövedelem miatt történik, abban az esetben megkerülhető a probléma, ha elegendő jövedelmet tudsz igazolni az adóstárs nélkül is, és ő kikerül a hitelszerződésből.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

10 millió forint lakáshitel felvételéhez, mekkora jövedelem szükséges?

10 millió forint lakáshitel felvételéhez, mekkora jövedelem szükséges?

2020.01.14.

Sajnos a fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen nem mindegy, hogy melyik banknál veszed fel, ahogy az sem, hogy mennyi az önerő, amit fel tudsz mutatni. De ezeken felül is van még számos tényező, amit egy bank figyelembe vesz, mielőtt folyósít 10 millió forint lakáshitel összeget a részedre. Nézzük át, mire is kell figyelni hiteligénylésnél!

Tovább olvasom
Összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez

Összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez

2019.11.25.

Akit egy kicsit is foglalkoztat a lakáspiac, az tudja, hogy ha eddig nem vásárolt lakást, akkor mostanára már szinte a lehetetlenre vállalkozik lakáshitel felvételekor. Az árak az egekben a hitelösszegek is egyre magasabbak. Gyakorlatilag már ott tartunk, hogy akinek nincs legalább 10-15 millió forintja, az nem is tud annyi hitelt felvenni, amiből meg tudna vásárolni egy budapesti lakást. Annak érdekében, hogy segítsünk egy kicsit ezen a helyzeten, összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez, amelyeket az alábbiakban olvashatsz.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – melyiket válasszuk?

Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – melyiket válasszuk?

2021.10.25.

A szabadon felhasználható hitelek a legnépszerűbbek. Ez nem véletlen, hiszen a felhasználásukat nem kell igazolni, szabadon, bármire elkölthetők. Megnéztük, hogy ha szabadon felhasználható összegre van szükségünk, akkor a személyi kölcsönt válasszuk vagy a jelzáloghitelt.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumokra van szükség a hiteligényléshez?

Milyen dokumentumokra van szükség a hiteligényléshez?

2021.01.29.

Azt, hogy milyen dokumentumokra van szükség a hiteligényléshez, megtudhatod alábbi cikkünkből.

Tovább olvasom