Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2020.12.15.
Szerző: akolcson.hu

Az, hogy kik jogosultak illetékmentességre, számos tényezőtől függ, ám ezek mindegyikét megtudhatod, ha elolvasod cikkünket!

Kik jogosultak illetékmentességre?

Ha ingatlant vásárolunk, akkor nem csupán annak vételárát kell kifizetnünk, hanem egyéb költségekkel is számolnunk kell, amelyek nagy többsége nem kerülhető meg. Ilyen költség például a vagyonszerzési, vagy vagyonátruházási illeték, aminek mértéke az ingatlan értékének 4%-a, ám akadnak olyan helyzetek, amikor a vásárló jogosult illetékmentességre, vagyis nem, vagy nem teljes mértékben kell azt megfizetnie.

Mikor vagyunk jogosultak illetékmentességre?

Az úgynevezett cserét pótló vétel az az eset, amikor eladtunk egy ingatlant, és a vételárát egy másik ingatlan megvásárlására fordítottuk. Ha 3 éven belül adtunk el egy, vagy több ingatlant, akkor az újonnan vásárolt és a régi ingatlan vételárának különbözetét tekinthetjük az illeték alapjának. Az illetékmentességi jogosultság ebben az esetben ugyan nem valósul meg, de a különbözet így is alacsonyabb lesz. Ha viszont a korábbi ingatlant csak az új megvásárlása után adjuk el, akkor egy év áll a rendelkezésünkre, hogy ezt a kedvezményt érvényesíthessük.

Az illetékmentesség egyéb feltételei

Ha szeretnénk jogosultak lenni az illetékmentességre, akkor egyéb feltételeket is teljesítenünk kell. Ha például az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolté, illetve ha vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, 15.000.000 forint alatti értékű lakást vásárolunk, akkor az illetéket nem kell megfizetnünk.

Nem illetékmentesség, de kedvezmény

Kedvezményt kaphatunk 35 évnél fiatalabbként, ha a megvásárolt ingatlan lesz az első lakástulajdonunk. Ebben az esetben 50% illetékkedvezmény jár, amennyiben az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. További kedvezmény, hogy az első lakásvásárlásnál az illetéket 12 egyenlő részletben, egy év alatt is kifizethetjük, és erre már nincs sem életkori, sem az ingatlan értékére vonatkozó megkötés.

Új könnyítés januártól

2021. januárjától jogosultak az illetékmentességre azok, akik a CSOK segítségével vásárolnak új, vagy használt ingatlant! Ez friss bejelentés, ami rengeteg családnak nyújthat könnyebbséget, illetve segíthet egy jelentősebb összeg megtakarításában is.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ingatlan illeték - mikor nem kell fizetni?

Ingatlan illeték - mikor nem kell fizetni?

2021.09.24.

Ingatlan vásárlása esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Ennek a mértéke 4%. Ez agy sokmilliós ingatlannál komoly összeg, ezért érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem kell illetéket fizetnünk. Megnéztük, mikor nem kell ingatlan illetéket fizetnünk.

Tovább olvasom