Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2021.04.01.
Szerző: akolcson.hu

A KATA szigorítások sajnos idén nem kerülik el azokat a vállalkozókat, akik ezt az adózási formát választották.

KATA szigorítások 2021-ben

A KATA egy bevételalapú adózási forma, amely a havi bevételek alapján számolandó, és kizárólag olyan tevékenységek esetében alkalmazható, amelyek nem minősülnek munkaviszonynak. Az idei évben bevezetett KATA szigorítások elsősorban annak érdekében kerülnek bevezetésre, hogy a különféle, az adózási kötelezettség csökkentésére felhasználható kiskapuk megszűnjenek. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amikkel érdemes tisztában lenned, ha Te is a KATA adózási formát használod.

A KATA szigorításai

A KATA szigorítások leglényegesebb része, hogy belföldi kapcsolt adóalanytól szerzett bevétel után a számlát befogadó fizeti a plusz 40%-os adót, míg külföldi kapcsolt adóalanytól szerzett bevétel esetén a bevétel 71,42%-a után kell megfizetni a 40%-os adót, és a bevétel 3 millió forint feletti része utáni adófizetésnél ugyanez a helyzet, a szabályozás pedig nem tesz kivételt a mellékállású KATA adózókra vonatkozóan. Plusz következmény, hogy a KATA adózóknak havi szinten kell bevallást készíteniük, ami nem csak plusz munka, de plusz hibalehetőség is, amit mindenki igyekszik majd elkerülni.

A KATA szigorításának következményei

Eddig, ha elvállaltál valamilyen munkát, akkor kapkodtak utánad, hiszen valószínűleg olcsó munkaerő voltál a szemükben. Most viszont, amikor nekik kell utánad megfizetni a 40%-os adót, kétszer is meggondolják majd. Ennek következménye, hogy a KATA adózók számára nehezebbé válik az élet a 2021-es évben, hacsak nem váltanak másik adózási formára – véleményünk szerint egyébként ez várható. Sajnos van egy ennél komolyabb következmény is, amivel a döntéshozók nem számoltak, ez pedig a feketegazdaság előretörése lesz.

Kinek nem jelent majd problémát a KATA szigorítás?

Lesznek azonban olyanok is, akik számára nem jelent majd nehézséget a KATA szigorítás. Ilyenek azok, akik magánszemélyeknek számláznak, ugyanis a törvény a kifizető kifejezést használja, egy magánszemély pedig nem ebbe a kategóriába esik. Ugyanígy járhat az is, aki nem számláz kapcsolt vállalkozás felé.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések