Hirdetés

Hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt?

2023.05.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. május 22. 18:35

Az energetikai tanúsítványra ingatlan eladáskor van szükségünk. Vagy ha lakást bérelünk. De mire jó az energetikai tanúsítvány? Miért lehet rá szükségünk? És ami a legfontosabb: hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt ingyen? Utánajártunk.

Hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt?

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy dokumentum, amely információkat tartalmaz egy épület energetikai teljesítményéről. Az energetikai tanúsítvány általában egy színes skálán vagy betűjelölésen keresztül mutatja be az épület energiahatékonyságát, amely az épület energiafogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását jelzi. Az energetikai tanúsítvány kiállítása általában az épület eladása, bérbeadása vagy felújítása esetén szükséges, és az épület energiahatékonyságának javítására irányuló intézkedések meghozatalára is ösztönözheti az épület tulajdonosait. Az energetikai tanúsítvány kiállítását általában energetikai szakember végezheti el az épület felmérése és értékelése alapján. Az energetikai tanúsítvány megszerzése jogszabályi kötelezettség lehet bizonyos esetekben, így érdemes tájékozódni az adott ügy energetikai előírásairól és jogszabályairól.

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

A tanúsítvány több szempontból is hasznos lehet az ingatlan tulajdonosának. 

Ezek a következők:

Az épület energiahatékonyságának felmérése: az energetikai tanúsítvány lehetővé teszi az épület energiafogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának értékelését, ami segít az épület energiahatékonyságának meghatározásában. Ez lehetőséget ad az épület tulajdonosának, hogy javaslatokat kapjon az energiahatékonyság javítására, amelyek akár jelentős megtakarításokat is eredményezhetnek az energiafogyasztásban és az üzemeltetési költségekben.

Az épület értékesítése vagy bérbeadása: az energetikai tanúsítvány a potenciális vevők vagy bérlők számára is hasznos információkat tartalmaz az épület energiahatékonyságáról. Az alacsonyabb energiafogyasztású épületek általában magasabb árat érnek el, és vonzóbbak azok számára, akik hosszú távon szeretnének megtakarítani az energiaszámlán.

Környezetvédelmi előnyök: az energiahatékonyabb épületek kisebb szén-dioxid-kibocsátással járnak, így csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Összességében az energetikai tanúsítvány hasznos eszköz lehet az épület energiahatékonyságának javítására, és az energiafogyasztás csökkentésére, ami jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzemeltetési költségekben, és hozzájárulhat az éghajlat védelméhez is.

Miért kérdezzük le az energetikai tanúsítványt?

Új építésű és használt ingatlan eladásakor szükségünk lesz energetikai tanúsítványra, mert az energetikai tanúsítvány kötelező kelléke az adásvételi szerződésnek. Enélkül a földhivatal nem fogadja be az adásvételi szerződést, és nem jegyzi be az új tulajdonost. Éppen ezért, az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvédek általában elkérik ezt a szerződéskötés előtt. A magánszemélyek között létrejött bérleti szerződéseknél már nem ez a helyzet. Bérbeadás esetén a szerződést nem kell semmiféle hatóságnak bemutatni, így meglehetősen ritka eset, hogy szerepel benne az ingatlan energetikai tanúsítványa. Ezt egyébként többnyire se a bérbeadó, se a bérlő nem tudja, hogy ez elvileg kötelező eleme egy bérleti szerződésnek. Ez a kötelezettség nem csak az adásvételi vagy bérleti szerződés megkötésénél él, hanem már a lakás vagy albérlet meghirdetésénél is. Mivel hirdetés esetén nincs semmilyen szankciója a tanúsítvány hiányának, jelenleg maximum a piac kényszeríthetné ki ezt. 

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes.

Hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt ingyen?

Az ingatlant és bérleményt keresők nem csak úgy tudhatják meg, hogy milyen energetikai besorolású a kiszemelt ingatlan, hogy megmutatja nekik a tanúsítványt a tulajdonos. Nem sokan tudják, de van erre egy mindenki által elérhető, hiteles adatbázis. Ha már készült egy ingatlannak energetikai tanúsítványa, az szerepel benne. Látható lesz, hogy milyen minősítést kapott, és érvényes-e még. És ezt bárki kiderítheti egy egyszerű internetes kereséssel. A tanúsítványok az entan.e-epites.hu oldalon, a „tanúsítványok lekérdezése” menüpontban érhetők el az ingatlan helyrajzi száma vagy címe alapján. Ha ismerjük a tanúsítvány számát, akkor arra is rákereshetünk.

Az általunk megvásárolni vagy bérelni szándékozott ingatlan energetikai tanúsítványának megismerése a mi érdekünk. Tudnunk kell, hogy mekkora az ingatlan energiaigénye. Magyarul: mennyit kell fűteni, hogy ne fázzunk télen. És ezt otthonról, egyszerűen megtudhatjuk.
Kérdezzük le az energetikai tanúsítványt. Ez nekünk fontos. 

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

2020.09.22.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mire jó az energetikai tanúsítvány, miért kell megcsináltatni, mennyibe kerül, és még hosszasan sorolhatnánk az erre vonatkozó kérdéseket. Úgy döntöttünk, hogy egy hosszabb lélegzetvételű cikkben mindenre igyekszünk választ adni; ezt olvashatod az alábbiakban.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Energetikai tanúsítvány, energetikai besorolás. Jobb, ha megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal, mert a mindennapjaink részévé váltak. Hatékony a fűtés a lakásunkban? Vagy az ablakon megy ki a meleg, és az utcát fűtjük? Az energia hatékony felhasználása kihat az életünkre. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom