Hirdetés

Hagyományos, vagy fogyasztóbarát lakásbiztosítás: melyik éri meg jobban?

2022.07.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. július 29. 08:48

A hagyományos, vagy a fogyasztóbarát lakásbiztosítással jársz jobban? Az alábbiakból kiderül!

Hagyományos, vagy fogyasztóbarát lakásbiztosítás: melyik éri meg jobban?

A hagyományos és a fogyasztóbarát lakásbiztosítás között akadnak különbségek, ám annak ellenére, hogy az utóbbi tűnik első ránézésre kedvezőbbnek, egyáltalán nem biztos, hogy valóban jobban járunk vele, mintha a már régóta meglévő biztosításunkat tartanánk és hosszabbítanánk meg. A Magyar Nemzeti Bank legújabb felmérése alapján viszont bizonyosan kijelenthető, hogy a fogyasztóbarát lakásbiztosítások átlagos díja egyre kedvezőbb a piaci alapú lakásbiztosítások díjához képest.

Mekkora díjakkal kell számolni a fogyasztóbarát lakásbiztosításoknál?

Az MNB felmérése szerint az április hónapban értékesített, fogyasztóbarát lakásbiztosítások esetében az átlagos díj 34.632 forint volt, ezzel szemben a piaci alapú lakásbiztosításoké 45.956 forint, ami jelentős különbségnek tekinthető. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek átlagos díjak, és az adott szegmensen belül ennél alacsonyabb és magasabb értékek is szerepelnek.

Azt viszont szintén nem szabad elfelejteni, hogy a fogyasztóbarát lakásbiztosítások az előnyösebb átlagdíjért cserébe többnyire még plusz szolgáltatásokat is képesek nyújtani, ami viszont előnyösebb helyzetbe juttatja ezeket, azaz érdemes lehet rájuk váltani. Ezt igazolja az a tény is, hogy a bevezetésük óta eltelt években a fogyasztóbarát lakásbiztosítások száma meghaladta a 13 ezret, és ezen szerződések értéke jelenleg több, mint 516 milliárd forint, amihez félmilliárd forintnyi díj tartozik.

Fogyasztóbarát lakásbiztosítást manapság 8 biztosítótársaságnál lehet kötni – ehhez tartozó adat, hogy a lakásbiztosítást kínáló cégek száma összesen 13, azaz több, mint a biztosítótársaságok fele megszerezte már ezt a minősítést, és a számuk valószínűleg tovább nő a közeljövőben, hiszen egy, erre irányuló kérelem jelenleg is elbírálás alatt van.

Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a biztosítótársaságok, vagy legalábbis azok nagyobb hányada nem csak, hogy üzleti lehetőséget lát a fogyasztóbarát lakásbiztosítások forgalmazásában, de egyenesen elkötelezett is ebbe az irányba.

Ez még nem a vég, csupán a kezdet

Még a 2022-es év folyamán várható további, a fogyasztóbarát lakásbiztosításokhoz hasonló termék bevezetése a piacra, ami további kedvezményeket és gyorsabb ügyintézést jelenthet; ezt a Magyar Nemzeti Bank által idén elfogadott, februári módosítások is ösztönzik.

A biztosítótársaságok e módosítások következtében célzott hűség-, partner-, illetve családi kedvezményeket is kínálhatnak a fogyasztóbarát lakásbiztosítások mellé, de a digitális folyamatok támogatása érdekében az eddiginél egyszerűbben mérhetik fel az ügyfelek igényeit is a szerződés megkötése előtt; mindezt úgy, hogy a díjkalkuláció elvégzéséhez szükséges információk továbbra is rendelkezésre állnak.

Hol lehet erről többet is megtudni?

A fogyasztóbarát lakásbiztosítások iránt érdeklődők a Magyar Nemzeti Bank honlapján található, ingyenes kalkulátort használva egyszerűen választhatják ki a legmegfelelőbbet. A szerződést az adott biztosító honlapjára történő, automatikus átnavigálással, adataik ismételt megadása nélkül akár azonnal meg is köthetik.

A hagyományos, vagy a fogyasztóbarát lakásbiztosítással járunk jobban?

A fentiek alapján talán kijelenthető, hogy a fogyasztóbarát lakásbiztosítással mindenképp jobban járunk, ám ne siessük el a dolgot. Mindenképp érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteni a már meglévő lakásbiztosításunkat, illetve egy friss kalkulációt is elvégezni, hiszen lehet, hogy a régóta élő szerződés miatt további kedvezményekre számíthatunk, ami miatt viszont nem érdemes fogyasztóbarát lakásbiztosítást kötni a régi helyett.

A meglévő szerződéseket a feltételek szerint, de általában 30 nappal az évforduló előtt lehet felmondani, de az adott biztosítón belül az évfordulótól függetlenül lehet fogyasztóbarát lakásbiztosításra váltani.

Szeretnél fogyasztóbarát lakásbiztosítást kötni? Tekintsd meg oldalunkon a biztosítótársaságok ajánlatait, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

2020.02.13.

Sokan nem tudják, hogy mire igen, és mire nem terjed ki a lakásbiztosításuk, pedig fontos alaposan ismerni a lehetőségeket. Hiszen többféle kárra vonatkozhatnak, ám az alapfedezet csupán a tűz és egyéb elemi károk ellen nyújt védelmet. A lakásbiztosítási lehetőségek ennél viszont sokkal szélesebb spektrumot fednek le, hiszen a veszélyek is többfélék.

Tovább olvasom
Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?

Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?

2021.12.14.

„Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?” – teszik fel nekünk gyakorta a kérdést. Nos, az alábbiakban megválaszoljuk!

Tovább olvasom
Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

2020.02.20.

Ahogy a hitelkiváltásnak, úgy a biztosítóváltásnak is megvannak a maga okai, és hasonlóak mindkét esetben: az elégedetlenség a szolgáltatásokkal, illetve azok minőségével, a magas díjak, és persze az, hogy léteznek jobb lehetőségek is. Mivel egy biztosító számára adott a lehetőség, hogy évente többször is módosíthasson a díjain, a legtöbb ügyfél többnyire egyik biztosítótól a másikig lépked, amikor csak lehetősége van rá, és ezt maximálisan meg tudjuk érteni. Lássuk, hogy mikor és hogyan lehet biztosítót váltani!

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

2020.03.24.

Lakásbiztosítás online? Manapság már ez sem lehetetlen, és ha biztonságban szeretnéd tudni az ingatlanod és a benne található ingóságaidat, érdemes is megkötnöd. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod; alábbi cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot.

Tovább olvasom