Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön: melyik a jobb választás?

2022.12.26.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. december 26. 10:37

Folyószámlahitelt, vagy személyi kölcsönt érdemesebb igényelni a céljaink megvalósításához? Az alábbiakból kiderül!

Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön: melyik a jobb választás?

Hogy folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön a megfelelőbb választás, az nagyrészt attól függ, mi a célod vele. Ha szeretnél valamit vásárolni, akkor valószínűleg az utóbbi, míg, ha szeretnél némi biztonsági tartalékot, amihez bármikor hozzáférsz, akkor az előbbi, ám természetesen a folyószámlahitel is alkalmas lehet a nagyobb értékű fogyasztási cikkek beszerzésére, persze csak a keret erejéig.

A fogyasztási hitelek gyors átfutási idővel igényelhetőek, ami előnyös, ha sürgősen van szükséged a felvenni kívánt hitelösszegre. Érdemes azonban időt szánni a megismerésükre, illetve a döntés meghozatalára, hiszen a pénzed bánja, ha elhamarkodottan veszel fel bármilyen hitelkonstrukciót. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a helyzetedet, az alábbiakban bemutatjuk mindkét hiteltípust, illetve tanácsot is adunk, hogy melyiket érdemesebb választanod.

A folyószámlahitel jellemzői

A folyószámlahitel lényege, hogy a folyószámlád úgymond „mínuszba vihető”, azaz ebben az esetben negatív is lehet az egyenleged a hitelkeret összegéig. Amikor plusz összegre van szükséged, ehhez hozzányúlhatsz, majd visszatörlesztheted, amikor tudod – itt meg kell jegyeznünk, hogy a törlesztés valójában automatikus, tehát amikor pénz érkezik a számládra, az egyből az egyenlegedet tölti. A folyószámla-hitelkeretedből vásárolhatsz, átutalást indíthatsz, vagy a bankkártyáddal készpénzt is felvehetsz, méghozzá belföldön és külföldön egyaránt.

A folyószámlahitel összegét a rendszeres jövedelmed mértéke határozza meg, és az, hogy az mióta érkezik a bankszámládra. Általában a béred egy-kétszeresét kaphatod meg folyószámlahitelként, de előfordulnak olyan pénzintézetek is, amelyek háromszoros keretet is felajánlanak, és a későbbiekben ennek bővítésére is lehetőséget nyújtanak.

A folyószámlahitel esetében csak azokra a napokra kell kamatot fizetned, amikor ténylegesen használod a bank által biztosított keretet – vagyis, amikor negatív egyenlegű a számla. Ha nem használod – vagyis amikor a számla egyenlege pozitív –, a bank nem számít fel kamatot, csupán a kezelési költséget vonja le bizonyos időközönként.

A kamat kiszámítása a következő módon történik: a felhasznált hitelkeretet megszorozzák az éves kamattal, majd azzal a számmal, ahány napig negatív volt az egyenleged, majd a fordulónapon a fizetendő kamattal megterhelik a folyószámládat. A THM 25% és 35% között mozog banktól függően, amiből a kamat 17-28%, tehát viszonylag drága hitelkonstrukcióról van szó, ám meg sem közelíti a hitelkártyák 40-45%-os THM-értékét.

A személyi kölcsön jellemzői

A személyi kölcsön teljesen más konstrukció: nem egy hitelkeretet biztosít számodra a bank, hanem az általad meghatározott kölcsön összegét egyben folyósítja, amit fix kamat mellett, a futamidő alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetned. A kölcsönösszeg 100 ezer forint körül indul a legtöbb pénzintézetnél, a felső határ pedig jelenleg 10 millió forint, de akadnak olyan bankok is, amelyek csak ennél kevesebbet hajlandóak fedezet nélkül hitelezni.

Ami a futamidőt illeti, Te választhatod meg a minimumot, ami egyébként 1-3 év, a maximum pedig 8 év lehet, de előfordulnak eltérések is; találkoztunk már 9 évben maximalizált futamidővel is. A THM szintén változatos, előfordulnak még 10% körüliek is, bár sajnos egyre kevésbé jellemző, illetve akár 25-30% is lehet a konstrukciótól, illetve a pénzintézettől függően.

A személyi kölcsön kétségtelen előnye, hogy szabadon felhasználható, nem kell ingatlanfedezetet felajánlani hozzá, az ügyintézés menete egyszerű és gyors, több pénzintézetnél már akár online is igényelhető, a futamidő alatt végig fix kamatot és törlesztőrészletet kell fizetni, és minimális költségek mellett elő – és végtörleszthető.

Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön – összegezzük!

Mind a folyószámlahitelnek, mind a személyi kölcsönnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai, ám mi azt gondoljuk, hogy a folyószámlahitel előnyösebb lehet, ha csak a jövedelmed két-háromszorosára van szükséged; ha nagyobb összegre, akkor a személyi kölcsön mellett kell döntened.

Bármelyiket is választod végül, az igénylés előtt hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Folyószámlahitelt szeretne? Megmutatjuk, ki veheti igénybe!

Folyószámlahitelt szeretne? Megmutatjuk, ki veheti igénybe!

2021.07.12.

Ki igényelhet folyószámlahitelt? Milyen feltételei vannak? Miért praktikus megoldás? Mi alapján kerül megállapításra a hitelkeret? Mennyi a folyószámlahitel futamideje? Mennyi lehet a THM értéke? Az alábbiakban megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a folyószámlahitellel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

2023.06.13.

A folyószámlahitel egy nagyszerű eszköz arra, hogy kisebb pénzügyi nehézségeket áthidaljunk vele. Utánajártunk, hogy mi az a folyószámlahitel, mire jó, és azt is megmutatjuk, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a folyószámlahitel segítség legyen, ne pedig rémálom. Fontos tartalom következik.

Tovább olvasom