Hirdetés

Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön: melyik a jobb választás?

2022.12.26.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. december 26. 10:37

Folyószámlahitelt, vagy személyi kölcsönt érdemesebb igényelni a céljaink megvalósításához? Az alábbiakból kiderül!

Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön: melyik a jobb választás?

Hogy folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön a megfelelőbb választás, az nagyrészt attól függ, mi a célod vele. Ha szeretnél valamit vásárolni, akkor valószínűleg az utóbbi, míg, ha szeretnél némi biztonsági tartalékot, amihez bármikor hozzáférsz, akkor az előbbi, ám természetesen a folyószámlahitel is alkalmas lehet a nagyobb értékű fogyasztási cikkek beszerzésére, persze csak a keret erejéig.

A fogyasztási hitelek gyors átfutási idővel igényelhetőek, ami előnyös, ha sürgősen van szükséged a felvenni kívánt hitelösszegre. Érdemes azonban időt szánni a megismerésükre, illetve a döntés meghozatalára, hiszen a pénzed bánja, ha elhamarkodottan veszel fel bármilyen hitelkonstrukciót. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a helyzetedet, az alábbiakban bemutatjuk mindkét hiteltípust, illetve tanácsot is adunk, hogy melyiket érdemesebb választanod.

A folyószámlahitel jellemzői

A folyószámlahitel lényege, hogy a folyószámlád úgymond „mínuszba vihető”, azaz ebben az esetben negatív is lehet az egyenleged a hitelkeret összegéig. Amikor plusz összegre van szükséged, ehhez hozzányúlhatsz, majd visszatörlesztheted, amikor tudod – itt meg kell jegyeznünk, hogy a törlesztés valójában automatikus, tehát amikor pénz érkezik a számládra, az egyből az egyenlegedet tölti. A folyószámla-hitelkeretedből vásárolhatsz, átutalást indíthatsz, vagy a bankkártyáddal készpénzt is felvehetsz, méghozzá belföldön és külföldön egyaránt.

A folyószámlahitel összegét a rendszeres jövedelmed mértéke határozza meg, és az, hogy az mióta érkezik a bankszámládra. Általában a béred egy-kétszeresét kaphatod meg folyószámlahitelként, de előfordulnak olyan pénzintézetek is, amelyek háromszoros keretet is felajánlanak, és a későbbiekben ennek bővítésére is lehetőséget nyújtanak.

A folyószámlahitel esetében csak azokra a napokra kell kamatot fizetned, amikor ténylegesen használod a bank által biztosított keretet – vagyis, amikor negatív egyenlegű a számla. Ha nem használod – vagyis amikor a számla egyenlege pozitív –, a bank nem számít fel kamatot, csupán a kezelési költséget vonja le bizonyos időközönként.

A kamat kiszámítása a következő módon történik: a felhasznált hitelkeretet megszorozzák az éves kamattal, majd azzal a számmal, ahány napig negatív volt az egyenleged, majd a fordulónapon a fizetendő kamattal megterhelik a folyószámládat. A THM 25% és 35% között mozog banktól függően, amiből a kamat 17-28%, tehát viszonylag drága hitelkonstrukcióról van szó, ám meg sem közelíti a hitelkártyák 40-45%-os THM-értékét.

A személyi kölcsön jellemzői

A személyi kölcsön teljesen más konstrukció: nem egy hitelkeretet biztosít számodra a bank, hanem az általad meghatározott kölcsön összegét egyben folyósítja, amit fix kamat mellett, a futamidő alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetned. A kölcsönösszeg 100 ezer forint körül indul a legtöbb pénzintézetnél, a felső határ pedig jelenleg 10 millió forint, de akadnak olyan bankok is, amelyek csak ennél kevesebbet hajlandóak fedezet nélkül hitelezni.

Ami a futamidőt illeti, Te választhatod meg a minimumot, ami egyébként 1-3 év, a maximum pedig 8 év lehet, de előfordulnak eltérések is; találkoztunk már 9 évben maximalizált futamidővel is. A THM szintén változatos, előfordulnak még 10% körüliek is, bár sajnos egyre kevésbé jellemző, illetve akár 25-30% is lehet a konstrukciótól, illetve a pénzintézettől függően.

A személyi kölcsön kétségtelen előnye, hogy szabadon felhasználható, nem kell ingatlanfedezetet felajánlani hozzá, az ügyintézés menete egyszerű és gyors, több pénzintézetnél már akár online is igényelhető, a futamidő alatt végig fix kamatot és törlesztőrészletet kell fizetni, és minimális költségek mellett elő – és végtörleszthető.

Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön – összegezzük!

Mind a folyószámlahitelnek, mind a személyi kölcsönnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai, ám mi azt gondoljuk, hogy a folyószámlahitel előnyösebb lehet, ha csak a jövedelmed két-háromszorosára van szükséged; ha nagyobb összegre, akkor a személyi kölcsön mellett kell döntened.

Bármelyiket is választod végül, az igénylés előtt hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Folyószámlahitelt szeretne? Megmutatjuk, ki veheti igénybe!

Folyószámlahitelt szeretne? Megmutatjuk, ki veheti igénybe!

2021.07.12.

Ki igényelhet folyószámlahitelt? Milyen feltételei vannak? Miért praktikus megoldás? Mi alapján kerül megállapításra a hitelkeret? Mennyi a folyószámlahitel futamideje? Mennyi lehet a THM értéke? Az alábbiakban megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a folyószámlahitellel kapcsolatban.

Tovább olvasom