Hirdetés

Decemberben jön a napelempályázat!

2021.11.22.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 22. 13:03

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a lakosság számára kiírt napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázatának társadalmi egyeztetése már befejeződött, és megjelent a végleges pályázati kiírás. Megnéztük, hogy ki igényelheti, mekkora összeget kaphatunk, és azt is, hogy milyen korszerűsítésre vehető igénybe.

Decemberben jön a napelempályázat!

Napelempályázat 100 százalékos támogatással

A napelempályázat egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit a beruházásunk 100 százalékára igényelhetünk. Az állam tehát a teljes összeget kifizeti, nem lesz szükségünk önerőre. A számítások szerint a 200 milliárdos keretösszegű program 35 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz elegendő, és az átlagjövedelem alatt élő családok számára érhető el. A pályázat elősegíti a magyarországi beépített háztartási napelem-kapacitás növekedését, a megújuló energiát használó családok száma nőni fog, ez pedig az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményezi, így hozzájárul a hazai klímacélok eléréséhez.

Kik igényelhetik a napelem-támogatást?

A napelem-támogatást az a nagykorú magyar állampolgár igényelheti, aki tulajdonosa az ingatlannak, és megfelel a jövedelmi előírásoknak. A jövedelmi előírás szigorú, csak az pályázhat, aki az érintett ingatlanban él (a 2021. augusztus 30-i állapot szerint) és a tulajdonosok közül a 2020-ben jövedelemmel rendelkezők 2020-as összevont jövedelmének az egy főre jutó átlaga nem haladja meg 4,85 millió forintot. Ehhez csak a tulajdonosokat lehet figyelembe venni, az ott állandó lakcímmel rendelkezők számával nem számolhatunk.

Egy személy csak egy ingatlan támogatására pályázhat, és egy ingatlanra is csak egy pályázat adható be. A pályázatok elbírálása során előny lesz a gyermekek száma és az, hogy hol helyezkedik el az ingatlanunk. A fejlesztendő és a kedvezményezett járásokban élőket kedvezőbben bírálják majd el.

Mekkora összeghez juthatunk?

A megvalósuló műszaki tartalomtól függően akár 11,3 millió forintot is kaphatunk. A támogatás 2,9 millió forinttól indul, és a beruházásunk teljes összegét megkapjuk, nekünk semmit nem kell majd fizetnünk. Ez a 100 százalékos támogatás óriási lehetőség egy család számára, hiszen a beruházás után alacsonyabb havi kiadással kell majd számolni, ami hosszú távon sok kiadástól kímélhet meg bennünket. Ráadásul még a környezetünkért is teszünk ezzel, hiszen csökkeni fog a károsanyag-kibocsátásunk. Ez a tízmillió forint feletti összeg pedig egy korszerű, modern fűtési megoldásra is elegendő. A pályázat után kevesebbet kell majd fűtenünk, és azt is olcsóbban tudjuk majd megtenni.

Mire kaphatunk támogatást?

Kétféle műszaki tartalmú beruházásra pályázhatunk. Ha tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer építtetünk, arra 2,9 millió forintot kaphatunk. Ha a tetőszerkezetre helyezett saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer kiépítése mellett a fűtési rendszert hőszivattyúval cseréjük le, és villamosenergia-tárolót is létesítünk a nyílászárók energiatakarékosra cserélésével együtt, akkor 11,3 millió forintra lehet pályázni. A pályázat benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés. 500 ezer forintnál kisebb összegre nem pályázhatunk, és ha csak napelemet szeretnénk, akkor 14 hónapunk lesz a kivitelezésre, ha napelem mellett a fűtésünket is korszerűsítjük, akkor arra 18 hónap áll majd a rendelkezésünkre. Lényeges, hogy a tervezés költsége nem haladhatja meg a teljes támogatás 5 százalékát. A támogatásból igényelhetünk előleget, a teljes támogatási összeg pedig a kivitelezőnek kerül majd kifizetésre.

Fontos tudnunk, hogy a pályázatot csak olyan vállalkozással valósíthatjuk meg, ami szerepel a kivitelezői listán. Ezek a vállalkozások már regisztrálhattak, hiszen számunkra a regisztrációs időszak 2021. október 18-án már megnyílt. A NAV oldalán megtalálhatjuk az aktuális kivitelezői listát.

Már elkezdődött a regisztráció

A kivitelezésben részt vevő vállalkozások számára a regisztráció már megkezdődött, az igénylők pedig a 2021. december 6-tól nyújthatják be a pályázataikat. A pályázat benyújtásának határideje a különböző járásokban eltérő lehet, a pályázat kiírása ütemezett.

Miért érdemes pályázni?

Nagy érdeklődés előzte meg a napelemes pályázat indulását. Ez nem véletlen, hiszen széles körben érhető el, és a beruházás teljes összegét megkapjuk, így önerőre nem lesz szükség a korszerűsítéshez. Állami támogatással valósíthatunk meg napelemes rendszert, ezzel csökkennek a havi kiadásaink, az ország károsanyagkibocsátása csökken, és zöldebbé válik a környezetünk. Több szimpatikus célt érhetünk el egy beruházással, ráadásul egy olyannal, amit talán már terveztünk is. Ha voltak vagy vannak ilyen terveink, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, és ha igen, nyújtsuk be a pályázatot.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések