Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 21:29

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részeként, új elemeként hívták életre az úgynevezett falusi CSOK-ot, amely vidéki ingatlan vásárláshoz, vagy felújításhoz, korszerűsítéshez nyújt állami támogatást.

A falusi CSOK-ot 2019-ben hirdették meg és vezették be. A program elsődleges célja az, hogy ne néptelenedjen el a vidék, támogassák a csökkenő lélekszámú, szegényebb térségekben lévő kistelepüléseket. A lényege az, hogy a falusi CSOK-nál a használt ingatlan megvásárlására is ugyanannyi állami támogatás vehető igénybe, mint új házra, vagy lakásra. Nem akárhol, az állam kijelölt 2486 települést, amelyeken felhasználható ez a támogatási forma.

A falusi CSOK felvételhez több egyéb feltétel mellett legalább két év TB-biztosított jogviszony szükséges, az ingatlan vételárára maximum a támogatás felét lehet fordítani, a többi része csak felújításra, korszerűsítésre költhető. Fontos tudni, hogy a támogatás külterületi ingatlanokra is igénybe vehető, de csak akkor, ha az adott vidéki ingatlan lakóház besorolású. A korszerűsítés, bővítés határideje szabott, legfeljebb három év áll rendelkezésre. A teljesítést pedig ellenőrzi a támogatást nyújtó/hitelező bank. A falusi CSOK támogatás mellé természetesen felvehető a CSOK hitel is.

A falusi CSOK támogatás maximálisan igényelhető összege egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint. Az ingatlan megvásárlására – ahogyan arról már szó volt – ezen összegek legfeljebb fele költhető. A CSOK-hoz hasonlóan a falusi CSOK-nál sem létezik már ingatlan értékhatár, amely korábban 35 millió forint volt, de 2019-ben megszüntették.

Ahogyan a CSOK esetében, a falusi CSOK támogatásnál is meghatározza az állam azt, hogy mekkorának kell lenniük az ingatlanok minimális alapterületeinek. Bővítésnél természetesen a munkálatokat követő alapterület számít. Tudni kell, hogy az nem igényelhet falusi CSOK támogatást, akinek köztartozása van, büntetett előéletű, illetve 18 év alattiak sem juthatnak ilyen módon anyagi forráshoz.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

2023.08.04.

A családtámogatást kiemelt fontossággal kezeli a kormány, ebben az évben is számos lehetőség érhető el. Bár az év végén változások jönnek, addig változatlan feltételekkel igényelhető még számos támogatási forma. Mutatjuk, mik ezek, és a legfontosabbakról a részleteket is eláruljuk.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

2021.03.25.

Sajnos akadnak ingatlanok, amelyek nem felelnek meg a CSOK feltételeinek. Annak érdekében, hogy sikerrel járj, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom
CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

2019.05.20.

Írtunk már az idén bekövetkező változásokról a CSOK kapcsán, azonban jött egy újabb fejlemény. Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a használt lakásokra vonatkozó beforgatási kötelezettség eltörlése. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

2021.04.23.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagyis a CSOK a családok számára nyújtott támogatás ingatlanvásárláshoz. Egy vissza nem térítendő segélyforma 600 ezer és 10 millió forint közötti nagyságrenddel, attól függően, hogy a szóban forgó család hány gyermeket vállal, illetve, hogy használt vagy új lakóhely vételét tervezi.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával