Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

2021.06.15.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:15

Azt az időszakot éljük, hogy kimondottan előnyös pozíciót teremthetünk magunknak, ha hitelkiváltásra adjuk a fejünket, vagyis egy már meglévő kölcsönünket egy kedvezőbb konstrukciókkal rendelkező hitelre cserélhetjük. Miért éri meg ez?

Személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Egész egyszerűen azért, mert időközben új banki termékek jelentek meg a palettán, amelyeknek talán alacsonyabb a kamata, vagy számunkra kedvezőbb törlesztőfeltételekkel rendelkeznek. Persze előfordulhat, hogy a szükség visz rá erre a megoldásra, és éppen úgy alakultak az életkörülményeink, hogy csak egy mérsékeltebb havi törlesztő fér bele a keretünkbe. De vajon személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Miért érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Szimplán azért, mert egy olcsóbb hitel számottevő megtakarítást eredményezhet számunkra. Ez megnyilvánulhat egy hosszabb futamidőben, de egy kedvezőbb kamatnak köszönhető alacsonyabb törlesztőrészletben is. Fontos érv lehet a kamatkockázat csökkentése is. A kiváltás jóvoltából tetemes összegeket spórolhatunk, amennyiben élelmesen követjük a piac változásait, és profin kihasználjuk a kínálkozó új lehetőségeket. Egy fontos dolgot azért tartsunk szem előtt! A korábbi, kedvezőtlenebb kondíciókkal bíró kölcsönünk végtörlesztése során nem csupán a fennmaradó hitelösszeget kell visszatérítenünk, hanem a legtöbb esetben lezárási díjjal is szükséges kalkulálnunk. Ezt minden esetben számoljuk bele a procedúrába, és csak az így realizálódott végösszeg fejében élesítsük a metódust. Általánosságban elmondható, hogy az update akkor éri meg, ha azért még jelentős időtartam hátravan az eredeti szerződésből. A futamidő végének közeledtével már nem tanácsos ilyesmin tanakodni, kivéve, ha az adott pénzintézet egy akció keretében esetleg eltekint a lezárási díj tarifájától.

Jelzáloghitellel vagy személyi kölcsönnel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Érdemes több aspektusból is átgondolni a döntésünket. Az első szempont a kamat kérdésköre. A hiteldíjmutató a személyi kölcsönök esetében 7,4-8 százalék körül mozgolódik, míg a jelzáloghitel indexszáma a kedvezőbb 4,4-4,5 százalékos zónában ficereg, ráadásul a kamatidő teljes időtartama alatt fix értéket képvisel. Vagyis az első kitétel egyértelműen a jelzáloghitel mellett teszi le a voksot. Nézzük tovább, menjünk rá az egyszeri, induló költségek halmazára: vajon ezen a porondon ki a nyerő? Kétséget kizáróan a személyi kölcsön lesz a befutó, mivel esetében promóciós célokból legtöbbször 0 az elstartoló ráfordítás, ezzel szemben a jelzáloghiteleknél ide tartozik az értékbecslő és közjegyző díjszabása is, ami kapásból százezres magasságokba repíti a büdzsét. Az átfutási idő is a személyi kölcsön malmára hajtja a vizet, hisz ennek igénylésekor átlagban 5-6 munkanappal számolhatunk, miközben a jelzálog alapú kölcsönöknél ez az intervallum másfél hónapra is rúghat. Természetesen a hitelösszeg sem maradhat ki a sorból. A személyi kölcsönnél limitáltak vagyunk ezen a fronton, mert 6-10 millió forint az így felvehető maximális végösszeg, míg a jelzáloghitel jóval nagyobb szabadságot tartogat az 50-100 milliós összeghatárral. Mégis talán a legkardinálisabb különbség a kétfajta kölcsön között, amelyek hivatottak kiváltani meglévő hitelünket, hogy jelzáloghitel igényléséhez nélkülözhetetlen a fedezet megléte, viszont a személyi kölcsönnél nincs ilyen igény.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Leggyakoribb tévhitek a hitelkiváltásról

Leggyakoribb tévhitek a hitelkiváltásról

2021.08.02.

Számos esetben érdemes élni a hitelkiváltás lehetőségével, sőt mondhatjuk, hogy az esetek többségében. Azonban a hitelkiváltásról sajnos jó néhány tévhit kering a köztudatban, amelyek megakadályozzák az embereket a váltásban. Összegyűjtöttük a tévhitek közül a leggyakrabban előfordulókat.

Tovább olvasom
Nézzük át a hitelkiváltás feltételeit!

Nézzük át a hitelkiváltás feltételeit!

2020.11.11.

Egy rossz kondíciókkal rendelkező, régi hitelkonstrukciót megéri kiváltani, hiszen nem csak a költségeid csökkenhetnek, de nagyobb anyagi biztonságba is kerülhetsz, ráadásul még plusz pénzhez is juthatsz, amennyiben szabad felhasználású hitelről van szó. Léteznek azonban a hitelkiváltásnak feltételei, amelyeket maradéktalanul teljesítened kell.

Tovább olvasom
Mikor érdemes a hitelkiváltást választani?

Mikor érdemes a hitelkiváltást választani?

2018.03.31.

Hitelkiváltást is egyszerűen igényelhetsz, manapság gyakran szóba kerül, sokan sokfélét mondanak róla, de ennek ellenére többnyire bizonytalanok, ha erre a témára terelődik a szó. Kezdjük tehát az alapokkal: mi is az a hitelkiváltás?

Tovább olvasom
Gyorskölcsön igénylésének folyamata

Gyorskölcsön igénylésének folyamata

2018.01.03.

Gyorskölcsön igénylésének a lehetősége, már online pár kattintással elérhető, de nézzük meg pontosan a folyamatot.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával