Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mitől függ, hogy mennyi hitelt kaphatunk?

2021.05.05.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:05

Ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítanunk egy álmunkat, vagy egy olyan életszakaszba léptünk, hogy autóra, házra van szükségünk, de nincs elég megtakarításunk belevágni a vásárlásba, sokszor hitelre van szükségünk. A bankok különböző lehetőségeket kínálnak, de hogyan kalkulálhatunk, mennyi hitelt kaphatunk?

Mitől függ, hogy mennyi hitelt kaphatunk?

Elsősorban a fizetésünktől függ, mennyi hitelt kaphatunk

A hitelkérelem esetén a pénzintézeteknek pontosan szabályozzák, hogy mekkora nettó jövedelemhez mekkora maximálisan igényelhető hitelösszeget tudnak a rendelkezésünkre bocsátani. Ennek meghatározására szolgál a jövedelemarányos törlesztési mutató, vagy röviden JTM. Ezt azért találták ki, hogy a kérelmező ne tudja túlvállalni magát. Ezzel nem csak az igénylőt, de a bankokat is védik. A fizetés nem teljesülésének kockázata is kevesebb, mivel kisebbek a törlesztőrészletek, ugyanakkor ebben az esetben a behajtás is könnyebben mehet. Másrészt a pénzintézeteknek sem az utóbbi a célja, így mindenki jól járhat. Az igazolt havi bér alapján két csoportra oszthatók a kérelmezők az ötszázezer alatti, illetve az efölötti havi nettó jövedelem bemutatásával. A többség az előbbibe sorolható, de általánosságban elmondható, hogy nekik a fizetésük huszonöt és ötven százaléka közötti részét használhatják fel a hiteltörlesztéshez. A kölcsönök a legtöbb banknál már nyolcvanezer forintos nettó jövedelemnél kérelmezhetőek, ám természetesen a legrosszabb feltételekkel a legkevesebbet keresők számolhatnak. De meghatározható, hogy pontosan mennyi hitelt kaphatunk?

Mennyi hitelt kaphatunk, ha magasabb a nettó fizetésünk?

Ötszázezer forint alatti nettó jövedelemmel rendelkezők személyi kölcsön esetén akár a fizetésük ötven százalékát is felhasználhatják a hitelhez. Ugyanez a szám a félmilliós nettó havi bér feletti igénylőknél a hatvan százalékot is elérheti. Más a helyzet a jelzáloghitelekkel. Itt a jövedelemarányos törlesztési mutató kevésbé megengedő. Befolyásoló tényező lehet a kölcsön lejárati ideje is. Például egy ötszázezer alatti jövedelemmel rendelkező kérelmező esetén ötéves időintervallumra maximum huszonöt százalékot enged meg a JTM. A lejárati idő növelésével a jövedelem felhasználhatóságának aránya nőhet, de nem lépheti át itt sem az ötven százalékot. Hasonlóan számolhatnak az ötszázezer felett keresők, annyi különbséggel, hogy a vonalat itt harminc és hatvan százalék között húzzák meg. Ha meg akarjuk tudni, hogy mennyi hitelt kaphatunk, akkor ezeket a tényezőket kell figyelembe vennünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Növekedhet a fogyasztási hitelek kereslete

Növekedhet a fogyasztási hitelek kereslete

2021.09.09.

A fogyasztási hitelek kereslete az év elején csökkent, de a hátralévő időben valószínűsíthetően nőni fog; az alábbi cikkben az okokat fejtjük ki.

Tovább olvasom
Mekkora törlesztőrészletre számíthatunk 1 millió forint gyorskölcsönnél?

Mekkora törlesztőrészletre számíthatunk 1 millió forint gyorskölcsönnél?

2023.10.13.

A gyorskölcsön az egyik legnépszerűbb formája a váratlanul felmerülő pénzzavar megoldásának. De mekkora törlesztőrészletre számíthatunk 1 millió forint gyorskölcsönnél? Milyen futamidőt válasszunk? Melyik bankot válasszuk? Milyen gyorsan kapjuk meg a kölcsönt? Választ adunk minden felmerülő kérdésre.

Tovább olvasom
Lehet igényelni hitelt a jövedelem igazolása nélkül?

Lehet igényelni hitelt a jövedelem igazolása nélkül?

2021.08.27.

Jövedelemigazolás nélkül szeretnél hitelt igényelni? Létezik az a kiskapu, ami által megteheted, de csupán egyetlen lehetőséged van – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel minimálbérrel – lehetséges?

Hitelfelvétel minimálbérrel – lehetséges?

2021.03.10.

Hosszú keresgélés után végre sikerült elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Igaz, hogy az első bejelentett munkahely és fizetés sem verdesi az egeket, de a minimálbér összege már elég az alapkiadások fedezésére. Az előrelépés pedig a nem túl távoli jövőben biztosan sikerül. Most is vannak nagyobb tervek? Ahhoz pénzügyi segítség kell. De lehetséges-e a hitelfelvétel minimálbérrel?

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával