Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Minden fontos tudnivaló a kamatplafonról egy helyen

2023.11.07.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. november 7. 15:02

A kamatplafon egy védelmi rendszer, ami a lakáshiteleseket védi. Az Akölcsön szakértőinek tapasztalata szerint két fogalom keveredik: a kamatstop és a kamatplafon. Pedig két különböző dologról van szó. Míg a kamatstopot kötelezően írta elő a kormány, addig a kamatplafont önkéntes alapon vezették be a bankok. Utánajártunk, hogy mi a különbség, és hogy miért lesz jó az önkéntesen vállalt kamatplafon a lakáshitelt igénylőknek. 

Minden fontos tudnivaló a kamatplafonról egy helyen

A kötelező kamatstopról röviden – ez nem a kamatplafon

A kamatstop a következőképpen működött:

A kamatstop azt jelenti, hogy a bankok nem emelhetik fel a kamatot a referenciakamat adott százalékánál magasabbra. Ez a lakáshitelesek számára jelentős megtakarítást jelenthet, mivel a kamatok az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek.

A kamatstop hatálya alatt a bankok kínálhatnak hiteleket. A kamatstop azonban biztosítja, hogy a lakáshitelesek ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a kamatok emelkedése miatt a törlesztőrészletük jelentősen megnő.

A kamatstop köszönhetően a lakáshitelesek számára kedvezőbbé vált a hitelfelvétel. Ez hozzájárulhat ahhoz is, hogy az ingatlanpiac stabilabbá váljon.

Az önkéntes kamatplafon – ez nem a kamatstop

A kamat maximális értéke a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésére csökken, mert a bankok önként vállalták, hogy alkalmazzák a lakossági lakáshitelek Teljes Hiteldíj Mutatójának (THM), és a vállalati forgóeszközhitelek kamatának maximalizálását.

A kormány kérésére 2023. október 9-étől életbe lépett a kamat maximális értéke, és a bankok nyilvánosságra hozták, hogy milyen THM értéket alkalmaznak a lakossági lakáshitelek esetében a korlátozás figyelembevételével.

A javasolt 8,5 százalékos kamattal összehasonlítva a bankok által kínált kamatok 8 és 8,5 százalék között mozognak, de akadnak olyan ajánlatok is, amelyek 8 százalék alatt vannak.

A magas jövedelemmel rendelkező, és nagyobb hitelösszeget igénylő ügyfelek esetében gyakrabban találkozhatunk olyan kamatokkal, amelyek 7 százalék körül kezdődnek.

Van-e kötelezettség a bankok részéről a kamat maximális értékének alkalmazására?

Nincs jogszabályi kötelezettség a kamat maximális értékének kötelező alkalmazására a bankok számára. Azonban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ajánlásának a bankok széles körben eleget tettek.

Melyik típusú jelzáloghitelekre vonatkozik?

A bankok a kamatplafont azokra a hitelekre alkalmazzák, amelyeket használt vagy új építésű lakások, házak vásárlására, építésére vagy felújítására nyújtanak.

Nem érvényes a szabad felhasználású jelzáloghitelekre, amelyek esetében ugyanúgy ingatlanfedezet szükséges a kölcsönszerződés megkötéséhez.

Mi történik azokkal, akik már benyújtották a lakáshitel igénylésüket a kamatplafon bevezetése előtt?

A bankok alkalmazhatják az 8,5 százalékos kamatplafont, és az ebből adódó új feltételeket azokra az ügyfelekre is, akik már beadták a lakáshitel-igényüket a kamatplafon bevezetése előtt, de még nem kötötték meg a szerződésüket.

Mikortól érvényes a kamatplafon?

Az önként csatlakozó bankok a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslata alapján kezdték alkalmazni a kamatplafont 2023. október 9-étől. Bár lehetőség van eltérni ettől, a gyakorlatban valamennyi bank az említett dátumig módosította ajánlatát.

Miért jó egy lakáshitel igénylőnek?

Egy lakáshitel igénylőnek a kamatplafon azért jó, mert csökkenti a törlesztőrészletet. A kamatplafonnak köszönhetően a lakáshitelek átlagos kamata több százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a törlesztőrészlet akár havi 14 ezer forinttal csökkenhet.

Egy lakáshitel igénylőnek biztonságot nyújt. Biztosítja, hogy a lakáshitelesek ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a kamatok emelkedése miatt a törlesztőrészletük jelentősen megnőjön. Ez különösen fontos azoknak a lakáshiteleseknek, akiknek a törlesztőrészlet a jövedelmük jelentős részét teszi ki.

Egy lakáshitel igénylőnek a kamatplafon azért jó, mert megkönnyíti a hitelfelvételt. A kamatplafon miatt a bankok kevésbé kockázatosnak tartják a lakáshiteleket, így könnyebben nyújtanak hitelt. Ez különösen fontos azoknak a lakáshiteleseknek, akiknek nem megfelelő a jövedelmük.

Összességében a lakáshitel igénylők számára előnyös intézkedés, melynek köszönhetően a lakáshitelesek számára kedvezőbbé vált a hitelfelvétel. Az alacsonyabb törlesztő részlettel nem csak könnyebben kapható meg egy lakáshitel, de a futamidő alatt jelentős megtakarítás is elérhető.

A kamatplafon igénybevételét nem kell külön kérni.

Összefoglalás

A kamatplafon egy önkéntes intézkedés, amelyet a bankok vezettek be a lakáshitelek kamatainak korlátozására a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésére. Ez különbözik a kötelező kamatstoptól, amely a kamatok emelkedését korlátozza. A kamatplafon alkalmazása 2023. október 9-től kezdődött, és a bankok többsége eleget tett ennek az ajánlásnak. A lakáshitelek THM-jét maximalizálja, és a bankok által kínált kamatok többnyire 8 és 8,5 százalék között mozognak, bizonyos esetekben akár 7 százalék körüli ajánlatok is előfordulnak. Az előnyei közé tartozik a törlesztőrészlet csökkenése, a hitelfelvétel megkönnyítése és a biztonság növelése. Az intézkedés a lakáshitelesek számára jelentős megtakarítást és kedvezőbb hitelfelvételi feltételeket eredményez.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával