Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit a jelzálogról érdemes tudnod

2024.06.18.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. június 18. 10:58

Részletesen áttekintjük a jelzáloghitel fogalmát, és annak fontosságát az ingatlanvásárlás folyamatában. Ha tervezel ingatlant vásárolni, vagy csak érdeklődsz a jelzáloghitel iránt, akkor erről tudnod kell. A jelzálog, mint fogalom, minden lakáshitel esetén felmerül. Érdemes sokat tudni róla.

Minden, amit a jelzálogról érdemes tudnod

Mi is az a jelzáloghitel? Amit a jelzálogról érdemes tudnod

A jelzáloghitel egy olyan kölcsön, amelyet ingatlanra vesznek fel, és a hitel összegét az ingatlan jelzálogjogával fedezik. Ez azt jelenti, hogy ha nem tudod visszafizetni a hitelt, a bank jogosult az ingatlant elárverezni, hogy fedezze a tartozást.

Hogyan működik a jelzáloghitel?

Amikor jelzáloghitelt veszel fel, az ingatlan, amelyre felvetted a kölcsönt, szolgál biztosítékként. A bank legtöbbször csak egy bizonyos arányban finanszírozza az ingatlan értékét, ez az ún. hitel érték aránya. A hitelérték aránya többnyire az ingatlan értékének 70-80 százaléka között mozog, attól függően, hogy milyen típusú hitelt veszel fel, és az adott bank milyen feltételekkel dolgozik.

Milyen típusú jelzáloghitel létezik?

  • Állampapír fedezetű jelzáloghitel: Ebben az esetben az állampapírok (pl. állampapír, államkötvény) szolgálnak biztosítékként a hitel felvételekor.
  • Lakáshitel: Ez egy olyan jelzáloghitel, amelyet lakás vásárlására vagy felújítására vesznek fel.
  • Ingatlanfedezet nélküli hitel: Ebben az esetben az ingatlan helyett más típusú biztosítékot nyújtanak a hitelfelvevők.

Bár a jelzáloghitelről szinte mindenki elsőre ingatlan jelzálogra gondol, fontos tudni, hogy szinte bármilyen érték lehet zálog, mint például állampapír, részvény vagy nagyobb értékű műtárgy.

Miért érdemes jelzáloghitelt felvenni? Amit a jelzálogról érdemes tudnod

  • Hosszú távú finanszírozás: A jelzáloghitel hosszú lejáratú, így hosszú távú tervezést tesz lehetővé.
  • Alacsonyabb kamatok: A jelzáloghitel kamata többnyire alacsonyabb, mint más típusú kölcsönöké.
  • Támogatások: Támogatás járhat a jelzálogkölcsönre fizetett kamatok után (pl. CSOK Plusz, falusi CSOK).

Mire figyeljünk jelzáloghitel felvételekor?

  • Kamatok és díjak: Mindig alaposan vizsgáljuk meg a különböző bankok által kínált kamatokat és díjakat, hogy megtaláljuk a legkedvezőbb ajánlatot.
  • Visszafizetési feltételek: Fontos, hogy megértsük a hitel visszafizetési feltételeit, beleértve a törlesztőrészleteket és a futamidőt.
  • Reális költségvetés: Győződjünk meg róla, hogy a havi törlesztőrészlet belefér a jelenlegi és jövőbeli költségvetésünkbe.

A jelzáloghitel fontos eszköz lehet az ingatlanvásárlásban, de mindig alaposan tájékozódjunk és fontoljuk meg döntéseinket.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő jelzáloghitelt?

  • Összehasonlítás: Ne elégedjünk meg az első ajánlattal, alaposan hasonlítsuk össze a különböző bankok és hitelintézetek ajánlatait. Ismerjük meg a kamatot, a futamidőt, a díjakat és az egyéb feltételeket is.
  • Kérjünk segítséget: Amennyiben nem vagyunk biztosak a legjobb döntésben, kérjünk segítséget egy pénzügyi tanácsadótól vagy hitelügyintézőtől, akik segíthetnek a legmegfelelőbb jelzáloghitel kiválasztásában.
  • Figyeljünk a rugalmasságra: Olyan hitelt válasszunk, amely rugalmasan alkalmazkodik az élethelyzetünk változásaihoz. Például, ha előre tudjuk, hogy várhatóan emelkedni fog a jövedelmünk, fontos lehet olyan hitelt választani, amely lehetővé teszi az előtörlesztést vagy a törlesztők emelését.

Mire figyeljünk a jelzáloghitel szerződés megkötésekor? Amit a jelzálogról érdemes tudnod

  • Olvasd el alaposan a szerződést: Ne írjunk alá semmit anélkül, hogy alaposan elolvastuk volna és megértettük volna a szerződés minden pontját. Kérjünk magyarázatot azokra a részekre, amelyek nem egyértelműek számunkra.
  • Kérjünk írásos dokumentációt: Minden fontos információt rögzítsünk írásban, hogy később hivatkozhassunk rájuk szükség esetén.
  • Ne habozzunk kérdezni: Ha bármi kérdésünk vagy aggályunk van a jelzáloghitellel kapcsolatban, ne habozzunk megkérdezni a bankot.

Mi a teendő a jelzáloghitel felvétele után?

  • Fizessünk időben: Mindig ügyeljünk arra, hogy időben fizessük a törlesztőrészleteket, hogy elkerüljük a késedelmi díjakat és az esetleges további költségeket.
  • Vizsgáljuk át rendszeresen a feltételeket: Időről időre érdemes átnézni a jelzáloghitel feltételeit, hogy meggyőződjünk arról, hogy még mindig megfelelnek az igényeinknek és lehetőségeinknek.
  • Keressünk alternatívákat: Ha úgy érezzük, hogy a jelenlegi hitelünk nem megfelelő számunkra, ne habozzunk alternatívákat keresni.

A jelzáloghitellel akkor kerülünk kapcsolatba, amikor ingatlant vásárolunk hitelre. Lesz egy saját ingatlanunk. Egy otthonunk, ahol élhetünk. Érdemes tehát tudni néhány dolgot a jelzálogról. Ha pedig úgy érezzük, hogy a tudásunk kevés, kérhetünk tanácsot szakértőktől. Így a végeredmény egy megfelelő hitelkonstrukcióval megvásárolt ingatlan lehet.

Összefoglalva

A jelzáloghitel egy olyan kölcsön, amelyet ingatlanra vesznek fel, és az ingatlan jelzálogjogával fedeznek. Ez azt jelenti, hogy a bank elárverezheti az ingatlant, ha a hitelt nem fizetik vissza. A hitel összegét a bank általában az ingatlan értékének 70-80 százalékáig finanszírozza. Különböző típusú jelzáloghitelek léteznek, például lakáshitel, állampapír fedezetű hitel és ingatlanfedezet nélküli hitel. A jelzáloghitelek hosszú távú finanszírozást és alacsonyabb kamatokat kínálnak, de fontos a kamatok, díjak és visszafizetési feltételek alapos megvizsgálása. A megfelelő jelzáloghitel kiválasztásához érdemes összehasonlítani az ajánlatokat és szakértői segítséget kérni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Tudj meg mindent a hitelbiztosítéki értékről!

Tudj meg mindent a hitelbiztosítéki értékről!

2022.05.06.

A hitelbiztosítéki érték kiemelkedően fontos tényező egy lakáshitel igénylése során, amire mindenkinek oda kellene figyelnie, mégis csak kevesen teszik.

Tovább olvasom
Terhelt ingatlanra vehetünk fel további hitelt?

Terhelt ingatlanra vehetünk fel további hitelt?

2021.09.14.

Az ingatlanfedezet bevonása egy hitelügyletbe szokásos eljárás. Az ingatlanfedezet komoly biztosítéknak számít, hiszen nemfizetés esetén a banknak rendelkezésére áll egy vagyontárgy, amit szükség esetén értékesíthet.

Tovább olvasom
Legfontosabb tudnivalók a jelzáloghitel elengedéséről

Legfontosabb tudnivalók a jelzáloghitel elengedéséről

2021.06.04.

A jelzáloghitel-elengedés segítségével komoly előnyhöz juthatsz, ám buktatói is vannak – lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom
Jelzáloghitel kiváltásának folyamata

Jelzáloghitel kiváltásának folyamata

2020.12.04.

Jelzáloghiteled van, de nem vagy elégedett a kondícióival? Régóta fizeted, és jól láthatóan elszállt felette az idő? Akkor itt az ideje, hogy változtass a helyzeten! A jelzáloghitel kiváltásának folyamata nem bonyolult, Neked csupán annyi a teendőd, hogy megtaláld azt a hitelt, amire lecserélheted a régit!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával