Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

2021.03.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:36

Sajnos akadnak ingatlanok, amelyek nem felelnek meg a CSOK feltételeinek. Annak érdekében, hogy sikerrel járj, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

Többféle szempont lehetséges, amely alapján egy lakás, illetve családi ház nem felel meg a CSOK feltételeinek, és ezek legtöbbje elő is fordul a kérelmek beadásakor. A CSOK rendelet a legapróbb részletekig szabályozza, hogy milyen ingatlanok esetében adható, vagy nem adható a támogatás, ám akadnak olyan jellemzők is, amelyek nem szerepelnek sem a tájékoztatóban, sem magában a rendeletben. Érdemes még a folyamat elindítása előtt tisztában lenned e kivételekkel, hiszen így jóval nagyobb esélyed lesz arra, hogy a kérelmed elbírálása pozitív legyen.

Milyen ingatlanok nem felelnek meg?

A leggyakoribb probléma a nem megfelelő ingatlanokban az úgynevezett nyári konyha kapcsán merül fel, ha ugyanis a főépületben nincs konyha, hanem az csak az udvaron át közelíthető meg, a kérelem elutasításra kerül. Ugyanez a helyzet a vízvételi lehetőségekkel is, ha ugyanis ilyennel nem rendelkezik az ingatlan, az kizáró okot jelent. Lényeges, hogy az ingatlannak rendelkeznie kell fürdőszobával, amelyben legalább a kád megtalálható, és burkolt is; kézmosóra csak akkor nincs ebben a helyiségben szükség, ha külön WC van a lakásban, és abban található kézmosó. Lényeges kitétel még a belmagasság, ha ugyanis az épületben egyetlen helyiség sincs, ahol ez meghaladja a 2,5 métert, az automatikus elutasítást von maga után. Ha ez adott, és a többi helyiség legalább 2,2 méter belmagassággal rendelkezik, a probléma megszűnik.

Fontos, hogy vályogház csak abban az esetben fogadható el, ha van vízszigetelése, valamint a ház körül járda és csapadékvíz-elvezetés is található.

A közművek fontossága

Azok az ingatlanok szintén nem felelnek meg a CSOK előírásainak, amelyek valamilyen hiányossággal küzdenek a közművek terén. Ilyen eset például, ha ugyan be van vezetve az áram, de a korábbi tulajdonos valamilyen ok miatt kiköttette azt. A szennyvízelvezetés már kissé bonyolultabb: nem feltétel, ha nincs az adott településen, illetve a környéken csatornahálózat, azonban, ha van, akkor rá kell kötni az ingatlant, és ugyanez a helyzet az ivóvízzel is; ha nincs hálózat, a kút is megfelelő.

Az egyedi fűtési mód is okozhat problémákat

Konkrét fűtési módokat nem határoz meg a CSOK rendelet, de a központi fűtésen túl a helyiségenkénti fűtési mód is elfogadható akkor, ha a fűtőberendezés a lakás elválaszthatatlan része. E szerint a lakóingatlan állandó jelleggel beépített fűtési móddal kell, hogy rendelkezzen, azaz az olajradiátor, a hősugárzó, a fűtőpanel, a kályha, a kandalló, vagy a sparhelt kéménybekötés nélkül nem felel meg az előírásoknak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

2023.03.03.

A CSOK-ot egyedülálló szülőként is igényelheted; az alábbiakból megtudhatod, hogy milyen esetekben, milyen típusút, mekkora összegben és hogyan!

Tovább olvasom
Növekszik a CSOK büntetőkamata

Növekszik a CSOK büntetőkamata

2021.09.10.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény már egy gyermek után igényelhető, három után pedig elérheti a maximális tíz milliós összeget. Tíz millió forint hatalmas összeg, érthető a nagy érdeklődés. A vissza nem térítendő támogatások a legnépszerűbbek a kormány Otthonteremtési programjában. Vannak azonban feltételek, amiknek teljesülniük kell. Mi történik, ha nem teljesítjük a vállalt feltételeket? Mekkora a büntetés? Megnéztük.

Tovább olvasom
Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom
CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

2019.05.20.

Írtunk már az idén bekövetkező változásokról a CSOK kapcsán, azonban jött egy újabb fejlemény. Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a használt lakásokra vonatkozó beforgatási kötelezettség eltörlése. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával