Milyen hatással lesz a kamatemelés a lakossági hitelekre?

Kamatemelés érkezik június folyamán, ami komoly hatással lehet a hitelekre – lássuk a részleteket!

A Magyar Nemzeti Bank júniusban kamatemelésre készül, de az alapkamaton túl az egyhetes betéti ráta emelkedése is várható a jelenlegi gazdasági helyzet kezeléséhez. A vírushelyzet okozta gazdasági visszaesésnek "köszönhetően" az infláció is növekedésnek indult – idén tavasszal átlépte az 5%-ot –, amit az MNB-nek valahogyan muszáj kezelnie, és ez az egyetlen hathatós megoldás. 

Az alapkamat jelentése

Az alapkamatot a bankok kapják a Magyar Nemzeti Banktól a betéteikért cserébe. Minél alacsonyabb az alapkamat, annál olcsóbbak a hitelek, ami növeli a hitelfelvételi kedvet, ez által pedig erősíti a gazdasági növekedést is. Ebből viszont levonható a következtetés, hogy ha a Magyar Nemzeti Bank kamatemelést jelent be, akkor a kereskedelmi bankok számára nem marad más választás, mint a hitelkamatok emelése, azaz a drágább hitelek folyósítása.

A kamatemelés jó oldala

Fontos tudni, hogy ez nem csak a hitelezésre, de a megtakarításokra is hatással van, ám fordított előjellel. A banki betétek kamatai például szintén emelkedni fognak, ami azok számára előnyös, akik rendelkeznek ilyen jellegű megtakarítással. Ezzel összefüggésben leállhat az ingatlanpiac irreális növekedése is, de legalábbis lelassulhat, hiszen a hitelfelvételi kedv csökken, és persze a lakossági megtakarítási kedv is erőre kaphat, ami az utóbbi években igencsak lecsökkent.

A kamatemelés negatív hatása

Egyértelmű, hogy a kamatemelés a hitelek drágulását is magával hozza, ám ez csak hosszabb távon igaz; rövid távon nem feltétlenül lépik meg a bankok a hitelek kamatainak emelését. Ez azonban attól is függ, hogy a Magyar Nemzeti Bank mekkora kamatemelést is tervez, hiszen a kis mértékben megemelt bankközi alapkamat nem fog látszani a lakossági hiteleken – legalábbis eleinte –, ám a nagyobb már igen, és sokkal hamarabb. Ami bizonyos, hogy a jövőben a változó kamatozású lakáshitelek kamatai várhatóan emelkedni fognak, de ez kivédhető, ha a hitelt akár a teljes futamidőre fixáljuk.

Mire számíthatunk a kamatemelés után?

A kamatemeléssel a hitelfelvétel költsége a későbbiekben megnövekszik, az egyhetes betéti ráta emelése pedig a változó kamatozású hitelek kamatait növelheti meg, méghozzá igen hamar. Érdemes tehát még most fix kamatozású hitelt igényelned, és oldalunkról elindítanod a folyamatot online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön